Mama mea a fost operata din cauza apendicelui, nici eu nu stiu sigur ce rol are dar daca te doare si nu te tratezi la timp se poate agrava si poti sa ajungi sa mori din cauza asta.
Am citit intr.un atlas de anatomie ca ar avea niste bacterii "bune" care au rol in imunitate. In el ajung resturi de alimente gen samburi, coji de seminte, etc. In momentul cand el este eliminat, fiind si la capatul intestinului gros, acele "resturi" sunt eliminate in mod direct.
Acum nu mai are. Teoretic avea un scop acum mii de ani, inainte sa evoluam, inainte sa descoperim focul si ajuta la digerarea legumelor tari, a radacinilor sau a scoartelor, in fine ce mai mancam atunci mai greu de digerat. Dupa ce am descoperit focul ne-am schimbat alimentatia, iar mancarea nu mai este asa de tare, iar apendicele si-a pierdut functia.
Are rol imunitar (ajuta la dezvoltarea limfocitelor B si producerea de imunoglobulina A), insa nu este un organ indispensabil vietii.
Apendicele contine multe bacterii care formeaza flora intestinala, deci are un rol (destul de micut, intr-adevar) in buna functionare a aparatului digestiv.
Apendicele este acoperit de tesut limfatic si ajuta la maturizarea anticorpilor mai precis ale limmfocitelor B si imunoglobulinilor A.
Nu este nimic in organism fara rost.
Apendicele e organ limfoid, ca si amigdalele si joaca rol in stimularea imunitatii.
Mult timp s-a crezut că apendicele nu are nici o funcţie fiziologică şi că este în fapt un rest al evoluţiei fără nici o utilitate în prezent. Nici astăzi nu se ştie foarte clar care este importanţa apendicelui. Cu toate acestea, în urma cercetărilor recente din medicină au fost avansate o serie de ipoteze privind rolul apendicelui; aceste teorii afirmă rolul important al acestuia atât la fetus, cât şi la adult. La fetus, s-a descoperit că în a unsprezecea săptămână apar celule endocrine în apendice care produc compuşi chimici ce asigură stabilitatea şi controlul organismului.
La adult, apendicele pare a fi parte din sistemul imunitar al al organismului uman. În primii ani după naştere apendicele funcţionează ca un organ limfoid ce are rol în maturizarea limfocitelor B şi în producerea anticorpilor imunoglobulinei A. (citeşte mai multe aici despre sistemul imunitar). De asemenea, apendicele produce molecule ce asigură mişcarea limfocitelor (oferă rezistenţă organismului la infecţii) către diferite zone ale corpului. Recent, apendicelui i s-a găsit o utilizare interesantă: aceea de a înlocui o uretră bolnavă (uretra leagă rinichii de vezica urinară).
Studii date publicităţii în 2007 arată că foarte probabil apendicele a avut rolul de a "găzdui" bacterii bune, în situaţia îmbolnăvirii cu dizenterie ori holeră. În aceste cazuri, bacteriile sunt eliminate din intestine, iar bacteriile aflate în apendice ar putea repopula, după vindecare, intestinele. Acest rol al apendicelui este totuşi limitat astăzi, când bolile amintite sunt puţin prezente în cea mai mare parte a planetei.
Da,cum ai intuit si tu nu a fost creat degeaba si are un rol foarte mare in organism acela de a reface flora intestinala care este responsabila de selectia nutrientilor necesari organismului si care sunt asimilati din intestin.Din cauza ignorantei multi scot apendicele fara rost si dupa aceea nu stiu de ce se imbolnavesc de diferite boli care nu ar fi fost daca nu se scotea apendicele. Ajuta si la intarirea imunitatii organismului.Este un organ la fel de important ca oricare altul, deci sa-i dam o sansa sa-l ajutam sa-si faca treaba.