Inceputul orbirii, cei aia?
Un om normal nu orbeste, nu are cum, doar daca are ceva boala la ochi, atunci, da poti orbi.
Care is semnele? Nu mai vezi ce semn sa fie.
Eu cred ca tu vrei sa intrebi de fapt, care is semnele pentru slabirea vederii.
Una e orbire, alta e o vedere slaba.Vederea slaba, apare la orice om, fara exceptie, atunci cand trece de 40 de ani.
Semnele is mai multe, dar primul ar fi ca nu mai poti citi litere f mici, deci nu mai vezi bine de la apropiere.
Sau si litere mai mari, cand le apropii de ochi, la distanta mica 10 cm sa zic, le vezi in ceata, nu le mai distingi bine.
Alte semne, cand citesti o carte, sau orice, departezi cartea de ochi.Alta semn ar fi oboseala ochilor, sau dureri de cap, pentru ca te concentrezi f mult sa citesti, chestia asta iti da dureri de cap.
Mai sunt si alte simptome ale slabiri vederii, dar astea is cele mai comune.
De orbit, orbesti doar daca apar probleme complicate la ochi, nu doar ca slabeste vederea.
Slabirea vederi se datoreaza faptului ca lentila ochiului, aia numita si Cristalin, devine rigida, nu mai poate focaliza lumina diferit, asa ca de aproape sau de f aproape nu mai vezi clar.
Lentila ochiului, este o piesa f flexibila, care functioneaza gen ca o lupa, ea se curbeaza, se indreapta, frunctie de ce privesti tu, facind astfel posibila vederea de la orice distanta.
Acu legat de orbire ce spui tu, ai putea sa ramai orb de un ochi, la care lentila ce am spus mai sus devine opaca, nu mai trece lumina prin ea, sau trece f slab, asa cum se intampla la uni oameni, daca ai auzit, Cataracta.
Ei cataracta, asta inseamna, lentila ce am spus mai sus devine opaca, e ca si cum te-ai uita prin folie de plastic de aia ce se foloseste la solarii, nu mai vezi.
Daca cataracta nu se rezolva, atunci poti orbi, nu mai vezi deloc.
O alta afectiune este Glaucomul, asta e o boala, cand apare nu mai are nimeni ce sa-ti faca, pentru ca este vorba despre nervul optic, ala care transmiste semnale, imagini la creier.
Cataracta se rezolva usor, se schimba lentila naturala a ochiului cu o lentila artificiala, o sa vezi apoi fara ochelari, ca la 20 de ani.
Cataracta nu apare brusc, o ia asa usor treptat, incepind sa vezi mai inceata, apoi halouri si alte chestii, dar la primele simptome de orice fel la ochi, este bine sa mergi rapid la doctor.
Chiar si asta ce am spus cu slabirea vederii, e bun sa mergi la un control, macar stii ca problema e de natura naturala nu-i boala sau altceva, nu mai vezi bine de f aproape, poti purta ochelari cand citesti.
Dar tu cum nu ai peste 40 de ani, ce am zis eu slabirea vedereii, deci nu orbirea, aia la care lentila se face rigida, apare dupa varsta de 40 de ani.
Asa ca era mai bine daca spuneai direct ce anume se intampla la tine, ce vezi, ce nu vezi, vezi de la depatrtare, nu vezi de aproape si etc.
Eu numa ce mam documetat, cineva a fost aici la doctori de astia ce fac operatii, ca nu mai vede de aproape, omu a trecut deja de 40 de ani si eu am intrebat ce s-a intamplat.A spus ca doctorul i-a spus ca nu are cei face adica asta a fost raspunsul romanului, doctorul de fapt i-a spus ce poate el face in cazul ala, ce se facea la clinica respectiva.
Asa ca eu am intrat pe net la clinici de astea f cunoscute si apreciate si am bagat ceva studiu asa am aflat multe chestii despre ochi, legate de aceste interventii, ca omu sa nu mai poarte ochelari.
In sf cum zic e mai bun sa spui la tine ce problama este, dar daca ai ceva simptome, e mai bun sa alergi rapid la doctor.
Eu pot sa scriu aici pagini intregi din ce am citit si am inteles, dar nu are rost.
Ce nu am inteles, desi asa anatomic, cunosc anatomia ochiului destul de bine, nu cunosc cum rerzolvi probleme, cum este cazul acestor operatii.
De exemplu la cei peste 40 de ani vederea slabeste, cauza fiind acea lentila ce am zis.
Acum situatia devine interesanta, sau pentru mine deocamdata neinteleasa, dar urmeaza, am spus nu ma las trebuie sa stiu.Deci lentila ochiului devine rigida, nu mai vezi de aproape, cum spun oamenii slabeste vederea.
Operatiile astea la ochi, nu se fac de fapt la lentila, asta ma cam nedumireste.E ca si cum te doare picioru, dar te opereaza aia la mina
Cam asa e si la ochi.Ei opereaza Corneea nu lentila. Bine si Corneea focalizeaza 70% din lumina pe retina, dar nu stiu exact ce anume se intampla sau cum se intampla sa ai lentila rigida si totusi aia umbla la Cornee si apoi vezi de aproape
Asa se procedeaza, suna cam aiurea, la Cornee nu ai nimic, dar ei acolo umbla.O sa caut sa aflu ce anume fac doctorii la cornee ca cineva care are lentila rigida sa vada apoi si de aproape.
Daca tu nu mai vezi la distanta, in cazul asta este vorba despre defectiuni ale ochiului, nu boli grave, dar unele piese care is mai slabe.
Concluzia? Daca o persoana trecuta de 40 de ani, nu mai vede bine de aproape, este ceva natural, dar vede f bine la distanta.
Daca persoane sub 40 de ani nu mai vad bine la distanta, sau nu mai vad bine aproape, e deja problema ce nu ar trebui sa fie, dar nici in cazul asta nu trebuie sa disperi, omul poate mosteni piese slabe care se manifesta mai devreme decat o piesa buna, asa ca si o persoana tinara, ar putea sa nu mai vada de aproape, a mostenit o lentila slaba, care a inceput sa slabeasca sa zic asa la 30-35 de ani.
Sunt 2 tipuri, nu vezi de la distanță, ex la tv, sau afară pe stradă oamenii de la distanță, nu vezi la tablă,
Sau când nu vezi din apropiere
atunci când citești o carte.
Varstnicii orbesc din cauza opacitatii cataractei. Asta e o chestie care se rezolva prin operatie.
Mai trăiești măi Relian? )
Hai că azi nu am eu chef să citesc tot ce ai scris tu aici. De abia oricum ce mi-am revenit din frica de aseară că poate o să orbesc. )
Dar tot am apucat să citesc fix partea cea mai horror unde explici de la ce poți orbi, am auzit și de cataractă și de glaucom, însă Doamne ferește, orice, dar să nu orbesc și să nu rămân surdă sau handicaptă fizic, că ș-așa abia trăiesc eu cu toate simțurile, dar fără ele. Si plus că aș intra si mai mult în depresie dacă nu aș mai vedea eu filme la Netflix, hai că de citit mi-ar citi mama, cărți, dar fără filme, pe bune?! Aia nu e viață, din asta mai păcătoasă, dar nu e. )
Deci nu mă speria dragă Relian. Deja mă sperii și mai tare ș-așa am miopie deja de 3 jumate și am avut și sângerare subconjunctivală acum 2 ani. Doamne ferește. Dacă orbesc chiar o fac. Mă duc la dracu, dar mă duc. Aici nu vreau să trăiesc handicapată. Sunt eu ș-așa oricum și cu toate simțurile și funcțiile.
Și auzisem că oricum cine suferă de miopie e mai predispus la orbire pentru că deja mușchiul ochiului e forțat să vada chiar și cu ochelari și că cică miopii nu ar trebui să depună efort mare sau ridicături mari, pentru că forțează și mai mult mușchiul ochiului. Păi dacă e așa, rămân chiar oarbă, pentru că eu chiar car mult în viață. Cumpărături, am ș-așa anxietate și mă ajută mult să car genți când ies pe stradă și car multe când lucru la școală, pentru că trebuie să am în permanență caiete, cărți și jucării.
Doamne ferește.
Hai că m-ai speriat groaznic înainte de ziua mea și de Crăciun. Dacă orbesc, nu-l mai aleg pe Dumnezeu, aleg sinuciderea cred.
Dar zici că măcar de cataractă se poate opera. Hai că sună a speranță. Deci în glaucom să nu o dau.
Hai că mă duc să citesc tot ce se poate despre Glaucom și apoi să mi mai pun o picătură în ochi și-n seara asta cred că stau doar să ascult muzică, las ochiul închis.
Parcă morcovii tot așa erau pentru ochi, nu? Acum nu știu dacă ăștia din comerț mai au vreo putere însă.
Dar mersi oricum dragă Relian. Când o să am stare, o să citesc din nou totul. Promit, dar acum nu am stare. Însă-ți dau funda, pentru că ai răspuns la întrebarea mea fix pe subiect. Deși nu ar trebui că deja m-ai speriat și ș-așa sunt eu fricoasă de orice. )
Citeste tot ce am scris in mesajul asta.
Nu trebuie sa te sperii, tu nu ai chestia aia glaucom, asa ca stai linistita.
Cataracta e operatie obisnuita, se face in toata lumea, cei care au facto nu mai poarta nici ochelari, dar nu-i cazul la tine, daca tu spui ca ai miopie, tu ai Lentila buna.
Vad ai spus ca ai miopie, dar nu ai spus de care anume.Asa ca uite iti spun si ce inseamna miopie si de cate feluri este ea.
A.- Miopia Simpla, nu este o boala, este mai simplu spus un defect la ochi, dar ochiul poate sa fie f sanatos, doar ca anumite piese din el au iesit din fabrica putin mai defecte ca si constructie, iar pe parcursul timpului isi pot modifica si mai mult forma.
Ce este aia miopie simpla? In mare Corneea este de vina pentru aceasta miopie, este prea curbata si face ca punctul de folcaizare, adica ea primeste lumina din exterior si apoi datorita formei ei curbate, indoaie lumina, si o trimite, sau ar trebuie sa o focalizeze exact pe retina.
Focalizatu asta, cum sa zic, e ceva gen ca la o lanterna, daca ai vazut, atunci cand invirti lentila de la lanterna, poti sa duci lumina doar intr-un singur punct. Lumina pleaca din lanterna ca un con si atinge o suprafata ca un punct, cam asta inseaman focalizat.
Corneea ta fiind prea curbata, indoie lumina si o focalizeaza inainte sa cada pe retina, asta e miopia in general.Ca urmare lumina nemaiajung pe retina, vei vedea in ceata, sau vezi slab la distanta.
Miopia asta se poate corecta cu ochelari, cu lentile de contact sau operatii pe Cornee, care costa ceva bani, fctie de ce tip de operatie este.
Daca nu ai bani, ramai la ochelari, sau lentile de contact.
Miopia Simpla, are mai multe grade sau clasificari, fctie de cate dioptri ai nevoie. Dioptria este o unitate de masura care arata cit de mult trebuie ca o lentila fabricata sa corecteze lumina ca ea sa cada pe retina.
Asa avem urmatoarele :
1-Miopie usoara, cand ai pana in -3 dioptri, cu minus, Minus insemind miopie, nu vezi la departare
2-Miopie moderata 3-6 dioptrii
3-Miopie mare peste 6 dioptrii.
Acum ce se stie, persoanele care au dioptrii sub 6 nu vor dezvolta alte probleme, majoritatea oamenilor cu diptrii pana in 6 nu patesc alte chestii mai grave. In cazul tau, nu trebuie sa iti faci probleme.
Acum sa spunem despre Miopia mare, aia ce ai peste -6 D.Aceasta miopie poate sa duca la urmatoarele afectiuni :
-PVD sau Dezlipirea vitroasa posterioara
-Dezlipirea de retina
-Cataracta
-Glaucom.
Dar nu toti oamenii ajung sa pateasca una din cele de mai sus, unia pur si simplu chiar de au -6D is sanatosi.
Nu mai stau acu sa spun ce inseamna fiecare din chestiile astea, pentru ca o sa spui ca te sperii si mai rau
Deci asta este miopia simpla.
B.- Miopia Patologica, sau Miopie Degenerativa.
Aceasta miopie nu doar ca are Corneea curbata necorespunzator, dar ochiul prezinta si alte modificari la nivel de retina.
Nu stiu daca te interesaza ceva despre miopia patologica, tu nu ai asa ceva.
Asa ca trecem la partea aia cu Singerare Subconjuctiva ce spui tu ca ai
avut.
Conjuctiva, ce este ea, si cei aia singerare subconjuctiva?
Conjuctiva, este o membrana transparenta, vascularatizata, care acopera albu ochiului, deci tot albu ala cel vezi la ochi, este acoperit cu aceasta foaie subtire, numita Conjuctiva, este o membrana care protejeaza ochiu, impreuna cu Corneea.
Corneea este la exterior si acopera irisu, iar conjuctiva tot la exterior, dar acopera doar albu ochiului, numit si sclera.
Conjuctiva are rol dea aparare a ochiului acolo unde acopera, si de lubrefiere, ea produce si lacrimile, si alte chestii care nu le povestim aici.
Ea este vascularIzata, desi nu vedem, are vase de sange f f subtiri.Cind un vas de asta de sange se rupe, singele ramane cumva intre albu ochiului si aceasta membrana conjuctiva.
Deci singele ramane prinsa sub conjuctiva, de aia ii mai spune si subconjuctivita.
De regula singerarea asta trece singura, unia nici nu vad asta pana nu se uita in oglinda.
Concluzia este ca Conjuctiva, nu are legatura cu prefectura, cu miopia ce o ai tu, a sa ca nu-ti fa griji pe chestia asta.
Daca spui ca ai 30 de ani, sper sa nu te confund iar cu altii de pe aici nu are de ce sa iti faci griji, cel putin deocamdata.
Dar este bine sa faci asa control la citiva ani, sa vezi daca miopia ta se modifica, macar stii sa stai linistita.
Asa daca doar stai pe net si te sperii, ori te plingi, vai ce ma fac ca am miopie 3.5, asta nu face decat sa te sperie si mai mult, uneori fara sa fie ceva grav.
Asa ca e bun sa cauti un oftalmolog mai bun, faci control, intrebi pe ala la cit timp e bun sa faci control la ochi si asa stii cum stai, daca sa te ingrijorezi sau nu.
Eu am descris ce este miopia, ce am inteles eu, cei conjuctivita, pentru unia care nu au cunostinte, ori nu inteleg termenii astia anatomici, cand aud termeni de astia, deja ii apuca groaza
Daca iti citesc ce diagnostic am primit eu de la RMN la segmentu lombar, spui ca deja is rupt de tot, is la pat nu mai ma pot misca adica asa gindesc uni oameni, dar eu is sanatos tun
doar ca acei termeni medicali te face sa gindesti cine stie ce nave spatiale ai patit
.
Daca tot am spus de mine, nu-s bolnav, eu singur mi-am vatamat sa zic asa coloana la nivel lombar, asa e cand esti tinar si prost am facut ceva exercitii f dificile de unu singur, puteam sa patesc chestii extrem de grave. Deci nu-i ceva ca as ca as fi iesit cu ceva piese defecte sau slabe din fabrica.
Asa ca nu te agita prea mult, doar pe baza unor termeni anatomici, sau ceau patit unia, pentru ca nu ai tu ce au altii, fiecare om trebuie tratat separat.
Fii optimista, chestia asta iti sufla asa ceva mai multa energie si te poate ajuta.
OMG!
Dar unde naiba erai măi Relian, acum vreo15 ani, când studiam eu anatomia și eram praf. )
Ai fi fost proful perfect. )
Dacă explica-i așa anatomia și biologia, păi chiar o pricepeam.
Cred că și fizica o pricepeam cu tine. Doamne, și cât mai mi-am tocit nervii cranieni la fizica aia și la lentilele alea. Nici azi nu am reținut care naiba e concavul și care e convexul. Și acum îmi aduc aminte că studiam termenii ăștia cu lingura și mă uitam la forma lingurii ca să pricep care-i concavul și convexul. S-au dus, au apus. Am scăpat, măcar de astea.
)
Păcat, că nu știam mai de mult de tine. )
Dacă dai faliment orice faci tu în America, te poți apuca să știi de predat. )
Dar cum ai reușit să te accidentezi?!
Spui că la coloană?
Păi nu știu eu multă anatomie și biologie, dar știu cât să știu că cea mai importantă este coloana și capul. Ele cam coordonează tot în organism, de fapt și tiroida, așa că, ar fi bine să-ți protejezi cocoașa.
Și pe bune, exerciții?
Tot mai faceți voi bărbații exerciții în speranța că o să arătați bine for the women/ladys? )
Dar ce să vezi, în secolul 21, cam pică și frumusețea, asta cam tot voi de fapt aveți ca și criteriu de departajare pentru noi femeile. )
În schimb am observat că femeile au ca și criteriu de departajare doar psihopatia. Ori eu doar de la miopie și lentila aia ce ai zis că strâmbă prea mult lumina, nu mai văz eu bine, ori văd prea bine și femeile din ziua de azi, vor doar psihopați.
Și de aia și plâng săracii băieți pe aici pe TPU, mai ales generația asta de adolescenți și tineri, că vai ce pot să facă ei, ca să devină badboys. )
Tocmai pentru că femeile sunt psihopate, altfel nu-mi explic, de ce toate fug după psihopați?!
Așa că, nu mușchiul trebuie antrenat și pătrățelele de pe burtă, dragă Relian, ci mintea. ) Mintea ca să devină psihopată. Doar așa o să devii magnetul femeilor, mai ales al ălora frumoase.
) Alea frumoase am impresia că sunt și mai psihopate.
) Și vor și mai psihopați.
Deci nu mai trage de coloană, trage de minte. )
Și apoi vor roi femeile în preajma ta. Mai ales în America. Acolo în vestul sălbatic, e chiar iadul. Fără psihopatie nu faci nimic. Abia apoi poți antrena și trupul. )
Dar în orice caz, ai grijă de tine.
Și recomand plasturi reumatici pentru dureri lombare, însă nu știu dacă au și-n America din ăia.
Mie mi-a recomandat PufulețiGratis, atât pentru dureri musculare sau coloană, cât și pentru sinuzită. Dar să fie din ăia cu mentol sau ardei. Dar grijă când îi dai jos, că ustură. )
Și nu, nu sunt PufulețiGratis.
PufulețiGratis, e PufulețiGratis și e nordică româncuță, eu sunt Patricia sau Alexandra, zi-mi cum vrei și sunt sudică româncuță.
Și suntem entități complet distincte.
Cind ceva se defecteaza in organism, poti sa spui si plasturi cu aghiasma sau tamie, la revedere.
Eu is ok la colana, ma nascui asa flexibil sa zic, apoi neavind ce face, ca tot prostovanu, am spus sa fac gimnastica, dar asa de capu meu.Toate au fost in regula, pana am incercat o pozitie foarte complicata, care necesit sa indoi coloana f mult, atunci am simtit in partea stinga o arsura f puternica, am zis ca ala sunt, dar nu am fost am stat nitel acolo jos, apoi am incercat sa ma misc, am vazut ca ma pot misca, arsura aia trecuse, nu ma durea nimic.
Apoi peste ani, am simtit o arsua in piciorul sting.Am facut un RMN si toate discurile de la lombar au fost bombate, atunci le-am bombat cand am incercat rahatu ala ce am zis de gimnastica.
3 dicuri de la L1 la L4 bombate, dar fara sa atinga nervi, apoi alte 2 discuri de la L4-L5 si L5-S1 bombate, care ating putin nervi in acea zona.
Nici unu din discurile astea nu is fisurate, nu au iesit smacu din ele adica acel gel care se afla in interiorul discului.
Acu trebuie sa merg sa fac iar o poza, si sa vad ce metodase foloseste pe aici sa le rezolve pe alea 2.
Stiu cam ce metoda se foloseste, dar sa vad ce o spune doctorul, ala stie mai bine care procedura merge mai bine la mine.
Oricum cred ca am nevoie de nucleoplastie, sa scoata din discuri ceva smac, gel de ala si sa faca 3 canale prin care presiunea sa fie eliberata, atunci cand supui discu la presiuni.
Oricum pe aici mai toate interventiile la coloana sunt genul asta neinvaziv, doar baga camera si o alta scula, asa se procedeaza pe aici, nu te mai taie nimeni clasic.
Legat de ce spui tu ca explic, stai linistita ca nici eu la scoala nu am inteles la timpul respctiv multe chestii, anatomia, si altele, am invatat singur, dar acolo unde este nevoie de explicatie, unde nu pot sa si vad ceva, am priceput mai putin, pentru ca profesorii is asa cum sunt, merg la scoala doar sa ia salariu, in rest care cum poate si ce poate, ma refer la elevi.
Chestiile astea ce le explic pe aici, e dupa ce eu am cautat, mi le-am explicat mie, apoi am cautat sa le fac f simple, sa poate oricine sa le inteleaga.Bine asta cu ochii le stiam, la anatomie eram as la scoala, stiam cap coada mare parte, mai putin sistemul nervos, pe ala nici meseriasii aia ce se ocupa nu prea stiu multe.
La scoala ar fi bun sa aiba modele, sau mulaje, de alea de plastic, ce se pot demonta piesa cu piesa, vede elevu, intelege mai usor.
Pe aici la ascoli asa sunt, aici profesorii explica ceva mai bine decat in Ro dar nu mai bine decat o fac eu uneori nu mereu, nici eu nu le explic f in amanunt si pe inteles uneori, pentru ca necesita mult timp si scris.
Ce am observat aici, putini sunt cei care priciep tex mai lung, de regula cand vad mesaje genul asta, sau blocat nu stiu de ce, banui ca nu pot urmari si procesa texte lungi.
Dar sunt si destui care sunt ok, insa doar asa in scris fara sa si vezi, e mai dificil.
Dar spatele nu ma doare, asa ca simt uneori cate un impuls, este doar atunci cand stau f mult in picioare peste 10 ore intruna.In rest pot sa fac si podu fara problema din picioare, si fara macar sa ma incalzesc dar nu am mai facut, de cand mi-am dat seama ca exercitiile astea nu sunt pentru oameni, omul nu e maimuta, plus, te poti accidenta si cand o sa ai 280-300 de ani ce o sa mai faci