Si eu am patit exact la fel. iti recomand sa iti faci dozarile hormonale pentru a vedea cum stai cu androgenii.
Ca tratament, se recomanda minozidil, desi eu nu am fost deloc incantata si nu i-am vazut efectele. momentan folosesc Foltene.e ok, si tabletele Forcapil te pot ajuta de asemenea.
Partea trista e ca nu prea ai cum scapa de alopecia androgenetica, mie in 7 ani mi s-a dus mai mult de o treime din par.
Doamne..scuze, am facut recomandarile crezand ca raspund unei fete. Pai si femeile pot avea, care e problema? alopecie androgenetica = cadere a parului genetica.
Da, si femeile pot avea dar se manifesta in mod diferit. La femei e vorba de o subtiere treptata a firului de par si de o scadere a densitatii firelor pe intreaga zona din crestetul capului, aspectul este acela de par rar.
La barbati incepe fix din crestetul capului si se extinde concentric spre exterior, firele se subtiaza treptat pana dispar complet si se transforma in puf. Dupa cativa ani foliculii respectivi mor si nu mai pot fi reactivati nici macar cu minoxidil. Aspectul este de chelie care incepe din centru si se extinde concentric spre exterior.
O alta diferenta este ca la femei este foarte raspandita dupa menopauza cand balanta testosteron/estrogen se inclina spre testosteron in timp ce la barbati poate aparea imediat dupa pubertate si poate progresa foarte rapid, in cativa ani se poate pierde aproape total parul din crestet.
Se cheama alopecie androgenica de la hormonii androgeni (cei care induc caracteristici masculine) testosteron si DHT (dihidrotestosteron). DHT-ul este cel vinovat pentru alopecia androgenica. Dar cum DHT este produs din testosteron prin intermediul unei enzime numite 5 alfa reductaza persoanele care au un nivel ridicat al acestei enzime in corp sunt predispuse la alopecie androgenica. Iar nivelul de 5 alfa reductaza este determinat genetic.
Din pacate poate sa inceapa si la 16 ani. Cauzele le-am scris aici intr-un comentariu. Singura solutie fara riscuri si eficienta este minoxidil 5% (solutie sau spuma) aplicat de 2 ori pe zi. Dar tratamentul trebuie facut permanent.
O alta varianta este blocarea transformarii testosteronului in DHT. Exista medicamente pentru treaba asta cel mai cunoscut fiind finasterida (Propecia, Proscar) dar au contraindicatii si efecte secundare din aceasta cauza trebuie prescrise de un medic si tratamentul trebuie monitorizat.
User252426 întreabă: