Nu cred ca ar trebui sa respecti strict un regulament impus de altii in privirea orelor de somn,insa ce pot sa iti recomand e sa-ti impui singur un program culcare-trezire la ore fixe pe care sa le respecti chiar si in vacanta,sarbatori, Weekenduri.
Ai grija ce mananci, bei inainte de culcare si cantitatea acestora.
Asigurate ca nu ai mult zgomot in camera in care dormi.
Verifica sa ai o temperatura a camerei confortabila tie(nici prea cald, nici prea rece)
Uneori si lumina joaca un rol important in odihna(eu prefer sa dorm cu lumina stinsa, deoarece ma mai trezesc noaptea si nu vreau sa imi ranesc ochii)
Sunt necesare 7-8 ore de somn, de preferat in intervalul 11.00/11.30-6.30. Te poti odihni si dupa-amiaza o ora sau o ora si jumatate, dupa ce vii de la scoasla si mananci, inainte de a te apuca de invatat, rezolvat teme si citit. Dar nu e obligatoriu somnul la pranz, eu nu am simtit niciodata nevoia si am dormit tot timpul doar noaptea, mai multe sau mai putine ore, in functie de cata nevoie de odihna simteam, dee cat de obositoare erau activitatile zilnice etc.
Uite aici totul despre somn :http://www.eva.ro/......2359.html, iti recomand eu, sa te culci atunci cand simti nevoia, cand incep sa te doara ochii;) bafta!