In teorie nu, in practica, pune mana pe telefon, suna la 112 si spune ca vrei un sfat medical... NU GLUMESC, AI DREPTUL ASTA, eu am facut-o de vreo 2 ori
sau te duci si intrebi un doctor (sunt sigur ca, gasesti pe unul la telefon)
pentru ca pe aici suntem numai amatori in medicina, cu foarte putinele exceptii cand unii chiar au avut experienta personala si stiu (eu l-am facut de rahat pe unul care sustinea ca betadina nu se pune pe rana deschisa, cand EXACT pentru asta e facuta si eu am folosit-o asa in draci)
Te contrazici singur, dai un link care spune:
"Clostridium tetani este o bacterie care se găseşte pretutindeni în mediu, în sol, praf sau excremente"
si apoi spui ca daca nu e din pamant, atunci 100% nu ai cum sa te infectezi, sau poate nu intelegi cuvantul "praf", care poate ajunge PRETUTINDENI, inclusiv la tine in casa, pe penseta "oxidata putin"
in plus cuvantul tau, un site, sau alte BALARII, nu valoreaza absolut nimic pe langa cuvantul unui doctor care are licenta de doctor
iar "sa nu fur timp pretios medicilor" ma amuza rau, pentru 20 de secunde cat ii ia sa imi confirme, vs moarte in chinuri, tu iti faci scrupule
deci, fiecare cu fetish-ul lui, al tau e sa faci pe desteptul ca tu stii mult mai bine decat "turma", indiferent cat in mod EVIDENT, bati campii
tine-o tot asa, esti "tare"
Tetanos nu iei din rugina, il iei din pamant. Daca te-ai intepat intr-un cui ruginit care a stat in pamant, sansele sunt 50-50, in caz contrar aproape 0.
"Nu, m-am intepat cu penseta mea care e oxidata putin" - atunci 0% sa fi contractat virusul. Daca te intepai intr-un cui ruginit care statea in pamant mai intelegeam, era cazul sa suni la 112. In caz contrar n-ai de ce sa te temi. Nu asculta tampeniile turmei, informeaza-te din surse oficiale.
"Mie mi-a spus o persoana că nu contează dacă e din mediul extern, daca e ruginit poți face tetanos." - ii poti spune oficial ca e un mare prost. Si el si toata turma dupa care se ia. Multe tampenii circula liber prin popor. Important e sa verifici din surse oficiale ceea ce debiteaza ei.
Citeste aceasta sursa sigura:
https://www.scientia.ro/......ginit.html
Eu cand mi-am spart barbia, asistentul de la SMURD, m-a intrebat daca in ultimele 6 luni am primit antitetanos. Cum raspunsul meu a fost negativ, in secunda 1 mi-a si dat o injectie.
Sincer sa fiu, nu stiu. Daca nu ai nici un incident, atunci parca ani de zile. Daca te tai in ceva ruginit, iti spargi barbia afara, pe asfalt si in mediu cu bacterii, atunci se reduce la ultimele 6 luni.
Pentru orice problema medicala, apeleaza la medicul de familie, mai intai. Daca e cazul, ea va sti si iti va administra un antitetanos sau te va trimite la SMURD.