| BlackVeil a întrebat:

Ce boli pot duce la caderea parului?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cancerul

| nicolici a răspuns:

Cancerul

| MrAngelus a răspuns:

Afectiuni care conduc la pierderea parului
Sus

1. Afectiuni ale tiroidei
Fie ca este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afectiune numita hipotiroidism, sau despre tiroida hiperactiva, afectiune numita hipertiroidism, consecintele sunt aceleasi - caderea parului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea functiilor din organism, inclusiv cresterea parului. Administrarea tratamentului corespunzator in cazul afectiunilor tiroidiene mentionate mai sus contribuie la controlarea caderii parului.

2. Dereglari hormonale
Schimbarile si dereglarile hormonale cauzeaza caderea temporara a parului; acestea pot fi cauzate de sarcina, nastere, intreruperea de sarcina (avort), administrarea de anticonceptionale, menopauza si afectiunile tiroidei. Organismul are nevoie de cel putin 3 luni pentru a se obisnui cu noile reglementari hormonale, timp in care dezechilibrul hormonal provoaca caderea parului, variatii ale masei corporale, stres, oboseala, acnee etc.

3. Diferite tipuri de alopecie
Alopecia este termenul medical care defineste caderea parului. Exista doua tipuri de alopecie:
- alopecia areata;
- alopecia androgenica (calvitia);

Alopecia poate cauza atat caderea parului de la nivelul scalpului, cat si de pe celelalte regiuni ale corpului. Aceasta poate conduce la subtierea firului de par, calvitie totala sau partiala, permanenta sau temporara.

4. Traumatisme fizice - un soc pentru foliculi
In momentul in care organismul este supus unui traumatism fizic ciclul natural de crestere al parului poate fi intrerupt, conducand la pierderea parului. Orice soc al organismului - accidente rutiere, interventii chirurgicale, arsuri, orice tip de afectiune - este un soc si pentru foliculii pilosi, rezultand caderea parului de pe 75% din suprafata scalpului in doar cateva luni.

5. Stresul emotional
Stresul fizic sau mental perturba ciclul normal de crestere al parului; aceasta situatie apare dupa 2-3 luni de la manifestarea evenimentului neplacut cand foliculii parului intra in faza de telogen prematur, conducand la stoparea cresterii parului. Controlarea factorilor de stres restabileste cresterea normala a parului.

6. Tricotilomania
Tricotilomania este o afectiune psihica caracterizata prin dorinta obsesiva a pacientilor de a smulge parul fie de la nivelul capului, sprancenelor sau alte zone ale corpului. Smulgerea parului poate conduce la aparitia unor pete neuniforme pe suprafata afectata. Cauzele acestei afectiuni nu sunt cunoscute.

7. Carenta de fier
O cantitate mica de fier in organism conduce la caderea parului. Aceasta problema apare mai ales in randul femeilor.

8. Infectii
Infectiile care provoaca febra (herpes simplex), infectiile fungice ale pielii (impetigo), infectiile bacteriere (sifilis) sunt responsabile de alopecie sau subtierea firului de par. Tratarea infectiei conduce la reluarea ciclului normal de crestere al parului si previne caderea parului pe viitor.

9. Afectiuni autoimune
Alopecia areata adesea este asociata cu existenta unei afectiuni autoimune, din aceasta cauza se considera ca diferite forme de pierdere a parului sunt cauzate de una dintre afectiunile autoimune. Diabetul zaharat si lupusul eritematos sunt doua afectiuni autoimune care cauzeaza si caderea parului.

10. Boli de piele
O serie de afectiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreica sau psoriazisului, pot cauza caderea parului.
Alte cauze ale caderii parului
Sus

1. Varsta
Din cauza dereglarilor hormonale si a slabirii sistemului imunitar, varsta este una dintre cauzele care conduce la caderea parului. Adesea, pierderea parului este reversibila daca sunt administrate tratamente impotriva caderii parului si pentru tratarea dereglarii hormonale. Potrivit datelor statistice, 40% dintre barbati se confrunta cu caderea parului excesiva sau chelia inainte de 40 ani.

2. Genetica
Aparitia cheliei poate fi mostenita de la unul dintre parinti. Alopecia cauzata de genetica adesea este ireversibila.

3. Factorii de mediu
Factorii de mediu, precum substantele caustice, razele x si poluantii, pot conduce la aparitia calvitiei. Daca foliculii pilosi nu sunt distrusi in totalitatea, chelia cauzata de acesti factori este reversibila.

4. Alimentatia necorespunzatoare
Vitaminele si substantele nutritive esentiale, cum ar fi proteinele, asimilate de organism dintr-o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata asigura o stare generala de sanatate prin buna functionare a tuturor sistemelor si organelor. Alimentatia deficitara si dieta restrictiva conduc la aparitia carentelor nutritionale, care la randul lor provoaca subtierea firului de par si caderea acestuia. Aceleasi efecte sunt resimtite si de tulburarile de alimentatie (anorexie, bulimie etc).

5. Ingrijirea parului
Sampoanele sau folosirea frecventa a uscatorului de par, a ondulatorului, placii de intins parul, anumite coafuri, ca de exemplu, strangerea parului in "coada de cal" cauzeaza caderea parului din cauza frecarii puternice a firelor de par. Regenerarea parului presupune regenerarea foliculilor pilosi!

6. Medicamente
Exista multe medicamente care au ca efect secundar caderea parului; din aceasta cauza se recomanda ca tratamentele sa fie prescrise de catre medici specializati.

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro/......undei_7570

| IMC90 a răspuns (pentru nicolici):

Mda, doar ca nu cancerul duce la caderea parului ci tratamentul pentru aceasta boala (chimioterapia).
Deci nu, cancerul propriu-zis nu duce la caderea parului.
In alta ordine de ideei, sunt foarte multe afectiuni care pot cauza alopecie, uneori ireversibila.