Ghimbirul este o planta erbacee aromata cu numeroase proprietati terapeutice, dar mai ales un ajutor de nadejde in combaterea afectiunilor respiratorii.
Ghimbirul este folosit datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Este util persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Prin stimularea metabolismului, aceasta planta ajuta la eliminarea toxinelor, precum si la intensificarea arderii grasimilor. Ghimbirul este util persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente, letargice, aducand tonus, energie si optimism.
Ghimbirul este recomandat ca adjuvant in tratamentul a numeroase afectiuni: sensibilitate la frig, dureri de gat, guturai, astm, gripa in faza incipienta, reumatism, rau de masina, rau de miscare, rau de inaltime, senzatie de voma persistenta, tulburari de apetit, digestie dificila, indigestie, gastrita hipoacida, astenie fizica si psihica, convalescenta, balonare, frigiditate.
Actiune si beneficii:
Ghimbirul contine ulei volatil (predominen tzingiberol) si compusi fenolici (gingeroli). Are efect antiemetic si antivertiginos, inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare. Printre proprietatile ghimbirului se mai numara:
- Un foarte bun stimulent stomahic, cu actiune benefica asupra cavitatii gastrice;
- Calmant in durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele, da pofta de mancare, neutralizeaza toxinele;
- Este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire si creeaza echilibrare;
- Stimuleaza atractia fizica si memoria;
- La nivelul aparatului genital are actiune benefica asupra fertilitatii, creste volumul spermei si amelioreaza motilitatea spermatozoizilor.
- Este deosebit de benefic in caz de rau de miscare (masina, tren, avion, etc.) si greturi de diverse etiologii.
Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii. In China, este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se suc de ghimbir si morcovi. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir.
Felicitari "doiny" m-am documentat si eu. Eu il foloseam doar in salate de cruditati dar o sa-l folosesc si ca atare in ceaiuri sau suc.
STIMULEAZA RECEPTORII STOMACAL TRANSMITAND O SENZATIE DE CALDURA LA NIVEL GASTRIC, SE FOLOSESTE IN FLATULENTA, GRETURI, DURERI COLICE DE INTESTINE SI STOMAC.pLASTURII CU GINGER SUNT FORTE UTILI IN RACEALA, MAI ALES PENTRU MARIREA SECRETIEI PULMONARE(SPUTA). FOARTE UTIL IN AMETELILE SI GRETURILE DIN TIMPUL CALATORIEI CU AVIONUL SI MASINA, EFECTUL SE PRODUCE LA NIVELUL GASTROINTESTINAL SI ARE EFECT CARMINATIV, AROMATIC SI DIGESTIV RECOMANDAT IN AMESTEC CU CEAIUL DE MUSETEL PENTRU GASE SI DURERI DE STOMAC
Ghimbirul este un antibiotic natural... este foarte bun antiinflamator si un foarte bun antiseptic pentru organism... este diuretic si indicat in litiaza renala, piatra la rinichi, retentii urinare, infectii urinare, probleme ale articulatiilor, reumatism... in raceli e foarte utila... insa precizarea mea este ca trebuie ca sa fie consumata radacina de ghimbir... nu pliculetele sau praf luat de la plafar... ci luat din supermarketuri ca se gaseste... si se ia o bucata mai mica din radacina... cam de 5 cm un bulb ...se rade cu razatoarea mica... se fierbe 1 l de apa cand apa fierbe se pune ghimbirul razuit si se fierbe 1 minut dupa care se stinge si se lasa 30 min acoperit... apoi se strecoara si se consuma in jur de 3 cani pe zi cu inghitituri mici... nu se consuma seara pentru ca este si un foarte bun energizant... este foarte utila si la curele de slabire ca este un antioxidant foarte bun... eu am baut ceai de ghimbir jumate de an in continu ca si tratament... si azi o beau cu placere... de 6 ani nu am mai avut crize de rinichi...
E un tonic pentru organism, ajuta impotriva balonarii... E si un diuretic bun! Eu il ador, mai ales fiindca e bun la gust.
Ginger asa cum i se spune gimbirului in lb engleza este foarte delicios servit cu sushi. Japonezii folosesc ghimbirul murat la fiecare portie de sushi. Ghimbirul murat este picant si da o senzatie de caldura in toata cavitatea bucala dar si in stomac. Este un foarte bun antioxidant si antibacterial.
Recunoscut de asiatici încă din secolul I ca o plantă medicinală cu efecte rapide asupra problemelor reumatice şi digestive, ghimbirul este studiat acum în vestite laboratoare de medicii europeni. Cand a fost descoperită, rădăcina de ghimbir era folosită ca un agent antiinflamator şi împotriva senzaţiei de vomă. Specialiştii precizează că mii de ani ghimbirul a fost administrat, în special, bolnavilor cu artrită reumatoidă. Acţiunea sa antiinflamatoare l-a recomandat cu succes acestei categorii de bolnavi. Fitoterapeuţii au constatat că, spre deosebire de medicamentele alopate, ghimbirul scuteşte această categorie de bolnavi de efectele secundare ale medicamentelor folosite pe termen lung - mai ales de ulcerele de stomac. Cercetările continuă în acest sens, pentru a se dovedi cum poate să neutralizeze planta acizii inflamatori din articulaţii. Specialiştii homeopaţi au ajuns la concluzia că ghimbirul mai poate înlătura greaţa ce se datorează diverselor deplasări cu maşina, avionul şi vaporul. Alungă ameţelile şi are proprietăţi anticancerigene Un alt studiu a dovedit efectele plantei, după intervenţii chirurgicale, care impun anestezia generală. Un test efectuat asupra unui lot de 30 de femei care au fost supuse anesteziei generale în timpul unor intervenţii ginecologice a demonstrat efectele sale puternice în combaterea stării de vomă. Lotul de femei a fost împărţit în două grupuri: primului grup i s-a administrat un medicament renumit în combaterea acestei stări, iar al doilea grup a primit ghimbir sub formă de capsule. S-a demonstrat că, la femeile care au fost testate cu ghimbir, simptomele de greaţă au fost suportabile şi pacientele s-au recuperat destul de repede, fără să mai urmeze altă terapie pentru stomac. Ceaiul din rădăcină de ghimbir s-a dovedit eficient şi în tratamentul bolnavilor de cancer care au făcut chimioterapie. De aceea este studiat şi pentru proprietăţile sale anticancerigene. În privinţa greţurilor „de mişcare", planta a dat rezultate excelente într-un procent impresionant - de peste 90 la sută la persoanele care au testat-o. Pe langă faptul că le înlătură greaţa, ghimbirul îi ajută şi pe cei cu ameţeli şi vertijuri. Doza zilnică prescrisă de medic în astfel de situaţii a fost de 2-4 capsule sau sub formă de ceai. Cum preparăm ceaiul? Bolnavii care doresc să bea ceaiul de ghimbir îl pot prepara astfel: rădăcina se taie în felii subţiri care se pun în strecurătoarea cu ceai aşezată deasupra ceainicului. Se toarnă apă fierbinte peste rădăcină şi după 10 minute ceaiul poate fi îndulcit cu miere polifloră. În cazurile de gripă, însoţite de vomă, ceaiul de ghimbir se îndulceşte cu miere de pădure. Şi asmaticii pot beneficia de ajutorul acestei plante. Se combină părţi egale de ghimbir şi morcovi (rădăcinile trebuie rase şi apoi stoarcem sucul). Se administrează cate două linguriţe înainte de fiecare masă, cu ceai de ghimbir. După o masă copioasă, infuzia de ghimbir este ideală şi ajută la eliminarea gazelor din stomac sau intestine.
Ceaiul de ghimbir este foarte bun eu il beau neindulcit si este foarte bun, dar nu este recomandAT DACA IEI PASTILE pentru subtierea sangelui
Eu consum zilnic ghimbir ras cu miere cate o lingurita anainte de masa, sau ceai an supe creme e foarte bun.