Trebuie sa recunoastem ca nimic nu se compara cu o portie mare de cartofi prajiti si un cotlet de porc sau cateva aripioare de pui bine prajite. Si totusi, pana de curand, tot ceea ce insemna mancare prajita era considerat drept o adevarata „bomba alimentara" atat in privinta siluetei cat si a sanatatii. Iata ca, lucrurile se pot schimba si in favoarea pofticiosilor. Cine sunt vinovatii acestui studiu?
British Medical Journal a publicat de curand un studiu care combate toate teoriile potrivit carora alimentele prajite favorizeaza aparitia bolilor de inima. Studiul in cauza conchide ca atat timp cat alimentele sunt prajite in ulei de masline sau ulei de floarea-soarelui, acestea nu sunt nocive si nu imbolnavesc inima.
Cercetatorii de la Universitatea din Madrid au realizat acest studiu avand ca voluntari 41.000 de adulti (cu varste intre 29-69 de ani). Astfel, cei 41.000 de oameni au fost impartiti in 4 grupuri diferite, repartizati in functie de cantitatea de alimente prajite consumate zilnic. Timp de 11 ani, voluntarii au fost monitorizati in vederea inregistrarii a diferite schimbari de sanatate. In cei 11 ani au fost notate 600 de infarcturi si 1100 de morti – cauzele fiind diferite, insa niciuna punand accent pe bolile cardiovasculare. In privinta starii generale de sanatate, nu s-au inregistrat diferente intre membrii celor 4 grupuri.
Cercetatorii au conchis faptul ca alimentele prajite in ulei corespunzator nu fac rau organismului uman. Isi pierd din proprietatile nutritive fara a afecta insa colesterolul sau inima. Prajitul in alt tip de ulei (in afara celui de masline sau de floarea soarelui) sau in ulei refolosit este cel care afecteaza sanatatea organismului uman. De asemenea, si prajelile in untura sunt periculoase pentru sanatatea noastra.
Ei bine, daca alimentele prajite nu ne afecteaza inima, nu trebuie sa intelegem acum ca 3 mese pe zi alcatuite din cartofi si carne prajite sunt sanatoase. Stim foarte bine ca alimentele prajite, consumate in exces, contribuie la acumularea kilogramelor in plus. Un alt aspect este acela ca acestea nu ne asigura toti nutrientii necesari functionarii corespunzatoare a organismului.
Pentru a fi sanatosi, plini de energie si cu un trup armonios trebuie sa mentinem un echilibru corespunzator intre alimentele pe care le consumam si miscarea fizica. O portie de cartofi prajiti poate fi acompaniata de o salata de legume. Daca alegem sa mancam o pulpa de pui prajita, putem renunta la paine si putem sa preparam o salata de rosii. Nu spune nimeni ca trebuie sa renunti definitiv la micile „placeri culinare" ale vietii ci doar sa le consumi moderat!
Deci amandoua sunt la fel de sanatoase sau de nesanatoase.
FUNDA?
Deci in final uleiul de floarea soarelui e ok consumat in cantitati moderate?
iar untura este cea care dauneaza...
PARTEA BUNA e ca eu manac doar cu ulei de floarea soarelui deci no problem for me! si nu mananc in exces prajeli! thx
DA,cam asta e, este perfect cum mananci, te vei mentine sanatos tun daca o vei mai tine tot asa!
Iti multumesc foarte mult pentru raspunsurile acordate! urmeaza-ma si in continuare la intrebari fiindca oferi explicatii lezibile poate vei castiga funda si la urmatoarele
anonim_4396 întreabă:
anonim_4396 întreabă: