| Mosotti a întrebat:

Ce parere aveti de micsorarea stomacului? Mie mi se pare o mare prostie si sa spun si de ce:

Foamea si pofta nu vine de la stomac, vine in general de la glicemia mica si in cazurile nasoale vine de la low serotonin pe grupul de receptori 5HT2C.
Dovada este ca, cu acelasi stomac, bunica a stat o sapt. pe glucoza si nu i-a fost deloc foame in spital! Nu conteaza cat de mare e stomacul, daca nu se secreta suc gastric, nu ai treaba, nu simti foame. Daca creierul considera ca esti hranit, nu da drumul la suc gastric si nu simti foame.
Dar mai putin apare pofta si foame in plus mereu de la low glucose level.

La cealalta problema, trebuie umblat acolo sa redresam activitatea serotoninei acolo unde am zis si cu acelasi stomac scade mult pofta si foamea aiurea care era inainte. Am trecut eu prin asta, deci? La cap e problema, nu la stomac.
Si s-a intamplat asta rapid, in doua zile, nu treptat.
Americanii au scos un medicament care face asta, se numeste Belviq, dar fiind scump nu si-l permit multi, de aia tot sunt f multi obezi, ala trebuie luat mereu, daca ai dereglarea aia in mod natural.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
54 răspunsuri:
| LPCTSTR a răspuns:

Daca ii ajuta pe cei cu reflux, ca mine, eu zic ca-i nu-i cazul.

| Mosotti explică (pentru LPCTSTR):

Ma refer la aia care o fac pentru sa nu mai manance mult.

Răspuns utilizator avertizat
| alina2k18 a răspuns:

Pai Belviq a fost scos de pe piata ca da cancer cica laughing si de la cancer chiar se slabeste, ajungi la 30 kg dar te cam curetiwinking
Bunica era sanatoasa de era in spital?
Un obez de 150 kg nu are foame aiurea laughing

| Mosotti explică (pentru XKronstadt):

Nu, este o problema pe acei receptori, eu am testat si asa este. Daca am luat cipralex care urca activitatea acolo, a disparut mult pofta de dulciuri si foamea in plus.
Daca am luat Valdoxan care invers, blocheaza acei receptori, aspiram frigideru` si camara. Sau Peritol care tot asa face.
La unii problema nu e acolo dar oricum e in alta parte a creierului, insa in general acolo e.

| Mosotti explică (pentru alina2k18):

Bunica facuse operatie de fiere. S-a scos ala? Nu stiam, dar oricum pot merge altele, mie un 5 mg Cipralex pe zi, a facut minuni. Numa cand intram in cofetarie imi venea sa vars, si nu mai mancasem dulciuri de o luna, eu care bag si 5 prajituri odata fara ala.

Un obez are foame aiurea ca altfel nu ajungea asa, are dereglat la cap si are foame si pofta exagerata de mancare, dulciuri si altele.

| Clabuc a răspuns:

E o rezolvare fizica a problemei cu obezitatra, micsorand stomacul, acestia se satura mai repede si astfel slabesc, dar trebuie tinut mereu acest stil de viata, ca daca incep sa manance din nou mult se pot ingrasa la loc sau chiar mai mult. Sucul gastric are rol important in digestie, daca nu l ai avea nu ar putea organismul sa scindeze alimentele si ar duce la digestie proasta, ingrasare. Iar legat de tratament medicamentos, eu nu as lua medicamente de genu care au si multe reactii adverse pe langa, pentru a slabi.

| Clabuc a răspuns (pentru Mosotti):

Exista deja medicamente care actioneaza pe neurotransmitatori pentru obezitate, din clasa medicamentelor anorexigene.Medicamentele pe care le enumeri se folosesc pentru alte boli.

Bula
| Bula a răspuns:

Ar fi bine sa studiezi un pic ANATOMIA omului si functionarea organelor.
Stomacul are un "senzor" in partea superioara prin care se simte saturarea.
Nivelul de glicemie din sange este in functie de productia de glucoza a organismului.
In mod normal, creierul (si sistemul nervos) are nevoie de glucoza din sange, pentru functionare.
Tot creierul face interpretarea "senzorilor" din organism si da comenzile de dozare pentru substantele din corp.

Daca tu consumi 4-6 linguri de zahar sau alte alimente care se transforma in glucoza, atunci creierul considera suficient nivelul de glucoza pentru functionare. La fel se intampla si cu glucoza din perfuzie.
Evident, daca "rezervorul" (stomacul) ramane gol in acel timp, atunci se va micsora (fiind elastic, ca un balon).

| Mosotti explică (pentru Clabuc):

Nu conteaza ca se folosesc pentru alte boli, unele medicamente se folosesc offlabel si pentru altceva, de ex suboxona este oficial pentru sevrajul de heroina, dar in doze mici se da si pentru depresii rezistente.
La mine cipralex a mers, acum nu stiu daca la toti.
De ex Lamotrigina e pentru epilepsie si depresia bipolara, mie mi-a mers pentru taiarea poftei de mancare mult.

De ex Peritol e pentru altceva, dar unii medici il dau pentru urcarea poftei de mancare.
Unii pentru evitarea ejacularii precoce dau antidepresive din clasa SSRI deci Cipralex, Seroxat, Fevarin, Linisan, una din ele.

Ideea e nu sa micsorezi stomacul ca sa manance mai putin, ci de la cap sa manance mai putin cu acelasi stomac, ca sus e problema.

| Mosotti explică (pentru Bula):

Da, si atunci cum iti explici ca, cu acelasi stomac si senzor, odata mancam de rupeam si dupa aia scazuse f mult pofta si foamea?! Adica cand am normalizat activitatea serotoninei pe grupul ala de receptori. Ca doar aveam acelasi senzor.
O fi si cum zici tu, nu te contrazic, nu stiam de ce spui tu, insa vezi? Daca are glucoza, e irelevant acel senzor.

Dar cel mai important este dereglarea pe receptorii aia, ca in functie de aia ai sau nu ai foame si pofta exagerata, daca nu treceam prin asta, si americanii nu faceau Belviq-ul, poate nu credeam, deci zic din testate.
Ma saturam cu putin la acelasi stomac.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Micşorarea stomacului sau inelul gastric ajută totuşi atunci când vrei să mănânci mai mult sau necontrolat. Eu nu aş apela totuşi la procedurile acestea, oricum îmi e teamă de operaţii de orice fel, oricât de benefice ar fi ele. Mai bine să previn ceva decât să vindec. Şi într-adevăr, cum spui şi tu, problema mâncatului trebuie tratată de la sursă, adică de la creier, pentru că mulţi, care sunt şi graşi, mănâncă de cele mai multe ori pe fond emoţional, mâncarea având un efect liniştitor asupra psihicului lor; ştiu din propria experienţă. Cauza aceste dereglări trebuie tratată, adică la psihic trebuie intervenit de fapt.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Mosotti):

Creierul percepe senzatia de saturatie in principal dupa continutul stomacului, DAR si dupa mai multi alti senzori din organism, facand o "evaluare" de ansamblu.
Problemele apar atunci cand careva senzor nu este interpretat corect.

| Mosotti explică (pentru anonim_4396):

Pai asta am zis si eu! Taierea stomacului sau micsorarea duce la mari probleme, una din ele, cand faci efort si ti-e sete ai pus-o, cum bei apa pe saturate? Ca setea nu vine din stomac, ci din deshidratarea tesuturilor. Lasa aia cu f putin si des, eu cand fac efort, am sete nene, nu beau un paharel la ora.

Plus ca si asa daca mananca, am auzit ca iar nu va fi bine, deci tot nu le tale pofta ca lumea, de aia se zice "daca mananci prostii...se dilata ala si iar te ingrasi".
Daca umbla la creier, acest "daca mananci", nu mai exista, ca nu mai simti natural nevoia sa mananci mult si prost, nu vei mai simti bine gustul daca incerci sa mananci aiurea.

Dar ce ma mira pe mine este ca arata mie unde se discuta despre ce am spus eu cel putin la noi, macar sa se discute, sa zica "am incercat asta, n-a mers, vedem", nu am vazut la TV, ziare, forumuri, nimeni nu discuta despre stimularea serotoninei pe 5HT2C grupul de receptori, ciudat, mai ales ca la multi functioneaza chestia asta.
Semn ca zic bine, e medicamentul ala din SUA.

| Mosotti explică (pentru Bula):

Pai si la mine de ce brusc in 2 zile n-a mai simtit dupa continutul stomacului?! Mancam putinel si ma simteam satul, nu mai intrau dulciuri, iar cu 2 zile in urma aspiram Mega Image-ul si ma saturam cum zici tu, cand stomacul era cam plin, atunci se intampla ce zici tu.

Dar de ex in Mai 2009 orice mancam nu ma saturam, cu stomacu plin, ma chinuia o foame medie de ma zapacea! Cand eram cu damblaua aia cu slabeala si sala. Deci dupa cum vad eu, parea ca problema e de la bibilica.
Nu zic ca nu e cum zici, insa eu sincer nu prea am observat, dupa ce am trecut prin asta, deci nu din citite.
Am vazut ca, creieru dicteaza totul independent de stomac. Poate nu e asa la toti, dar miram-as.

Gandeste-te aia obezi cum ar fi ajuns sa aiba stomacul mare? La inceput nu il aveau da? Il aveau la fel ca unul care ramane slab.
Avand cam la fel stomacurile cu senzorii, de ce grasul de acum, la inceput a mancat mai mult? Si de ce celalalt nu?
Ca celelalt avea capu bun si a ramas bine, celalalt avea capu bulit si deci simtea foame si pofta peste normal. Eu asa vad treaba.

| cristimihailov a răspuns:

Boss,

Iar ai citit brosura si ai studiat la distanta la canalul de teleshopping?

Foamea este un proces complex si inca neinteles.

Bula
| Bula a răspuns (pentru Mosotti):

Tu n-ai vazut inca oameni cu creierul /mintea dereglata? laughing

| Mosotti explică (pentru cristimihailov):

Ba e inteles in mare parte, bine, poate nu complet, eu am zis prin ce am trecut, iar dupa aia am aflat ca americanii se prinsesera de faza aia, si au scos Belviq-u (nu conteaza ca l-au scos ca nu stiu ce cancer facea), eu alflasem intamplator inainte cand am luat ceva pentru o chestie, si intamplator a rezolvat si problema asta, umbla si acolo la receptorii de care spuneam.

Lasa ca, cunosc ei destule, stai tu cuminte, dar scot doar ce vor sa scoata in functie de interese. Daca era asa chestia neinteleasa, nu scotea ala. Dar a functionat, ca stiau f bine ce si cum.
Ca si invers, eu cand am blocat acei receptori, mancam ca prostu, adica a urcat foamea.
Nu e asa la toti, dar la foarte multi.

Si daca nu se cunoaste, de ce taie stomacul pentru ceva ce nu se cunoaste?! Cunosc ei si asta, stie ca mai tine smecheria, e primitiva dar mai tine.

| Mosotti explică (pentru Bula):

Pai tocmai, ca astia cu foame si pofta prea sus au dereglari, inclusiv eu, si am cam zis si unde. De aia am zis ca nu se umbla la stomac ci la bibioi, ca de acolo e comanda! Chiar si cu senzorul ala, chiar daca nu ai mancat, si faci creierul sa creada ca ai mancat, nu mai ai foame, asta asa ca idee zic la o adica.

Si chiar si la aia de mananca pe emotional, tot de la cap e.

| cristimihailov a răspuns (pentru Mosotti):

Boss,

Nu ma intelege gresit, dar esti la jumatatea drumului mai ai putin de sapat.

Intotdeauna este un raport al beneficiului fata de risc.

Daca este supraunitar, atunci mergi pe ideea respectiva.

Ar trebui sa vezi viata unuia cu stomacul taiat ca sa intelegi ce inseamna. Personal cunosc o singura persoana, care a facut asta si nu este absolut deloc amuzant si/sau interesant.

Ce nu scrie in brosura sunt arsurile, ragaielile si refluxurile plus multe chestii restrictionate.

De asemenea nu o sa gasesti acolo faptul ca mananci doua lingurite si esti full si apoi la o ora mai mananci alte doua lingurite si iar te simti full de iti vine sa vomiti.

Aciditate si alte alea sunt alte mici smecherii de care te lovesti. Daca ai nefericirea sa te pocneasca si o boala gen ulcer sau xxx-ita (duodenita, gastroenterocolita, etc), este si mai nasol, ca reactionezi mai tare decat ceilalti.

Tu vorbesti despre efecte. Eu vorbesc despre a trai cu ceea ce produce efectele spuse de tine.

De aceea zic ca citesti brosura. Brosura te face sa iei decizia. Dupa, brosura se termina si nu mai zice nimic...

| Violleta2022 a răspuns:

Eu cred ca micsorarea stomacului la persoanele obeze este un lucru bun, fiindca se lucreaza indirect la stoparea ingrasarii si chiar ajuta la slabit, imbunatatind conditiile de sanatate, putand chiar sa reverseze diabetul de tip 2.

Asa este, pofta de mancare nu vine din stomac, ci din creier, totusi, cand se apuca sa manance un obez, nu se poate oprii, ceea ce aceasta operatie de micsoare face, oprind practic senzatia de foame prin anuntul ca s-a umplut deja stomacul si nu mai incape nimic.

Fiecare drog (medicatie) care este prescrisa pentru a inhiba un proces sau o functie metabolica sau de alata natura, are multe alte efecte secundare, care afecteaza alte organe vitale din corp.
Acest medicament Beliviq suspenda pofta de mancare temporar, doar atata vreme cat il iei, ceea ce nu este indicat, pentru ca noi dorim sa facem un pustiu de bine unui obexz, sa-l ajutam sa slabeasca, nu sa-l oprim sa se mai ingrase. Asta ca sa nu mai luam in calcul efecte secundare ireversibile, care afecteaza alte organe sivad o lsuta masiva cu gramezi de simptome si chiar probleme mentale
https://www.rxlist.com/belviq-side-effects-drug-center.htm

Eu una, consider ca operatia asta ramane un lucru foarte bun si util, care nu afecteaza sau imbolnaveste alte organe, facand cel mai mic rau posibil in corp, prin eliminarea partiala a unei bucati din stomac (rezectia longitudinala a stomacului), sau printr montarea unui inel de silicon pe un segment inegal din stomac, care se poate regla cat este nevoie.

| Mosotti explică (pentru cristimihailov):

Ai dreptate! Plus aia cu apa, ce parere ai? Daca de ex car 3 canapele cu prietenu de jos la etajul 9, si am setea aia de ma rupe, nu pot bea ca lumea apa, si nu e groaznic sa stai cu setea aia? Ca setea nu prea vine de la stomac. Cand esti pe normal, bei cat doresti pana iti potolesti setea aia, dar asa?

Mda, daca e un beneficiu se merge pe aia dar sincer, nu stiu de ce n-as merge pe nici una decat pe drumul catre o alta lume "mai buna".
Pai trebuie sa se spuna toate astea! Ca dupa aia ii dau in judecata ca nu mi-au zis, zic asa ca idee.

Plus ca daca de la cap am pofta de gogosi ce fac? Unde dracu bag? Ca de multe ori sa zic, eu aveam pofte fara foame, si mi le satisfaceam, ma simteam disconfortant fara sa mi le fac, uneori era stomacul gol, alteori mai plin dar tot aveam poftele alea.

Plus ca daca mananca aiurea iar se ingrasa, pai cum sa mai manance aiurea daca nu mai poate! Adica iti pune conditii ca si cum poti manca ce vrei si cat vrei, ceva nu e ok.

| Mosotti explică (pentru Violleta2022):

Pai mai, normal ca trebuie sa ia medicamantul toata viata, ca are dereglarea pe 5HT2C din nastere, insa e mult mai bine decat sa-i tai ala de nici apa nu poti sa bei ca lumea daca faci un efort mai mare si ai setea aia de te indoaie si nu poti bea cat simti. Daca Belviq a esuat si avea efecte de care erau, mie cu cipralex mi-a mers, asta umbla si acolo unde umbla belviq, dar si in alte parti, ca na, era antidepresiv. Deci hai sa lucram inteligent, nu sa taiem ca fraierii.
Si nici nu se stie daca trebuie luat mereu, ca si antidepresivele regleaza deficitul de serotonina si de multe ori se scoate trat si ramane omul bine mult timp, dupa un trat de 2 ani sa zicem.
Mi-a mai mers si cu Lamotrigina 600 mg/zi.
La mine e rau pe pofte, nu pe foame, ca foamea imi coboara cand am Kg in plus.

Si da, trebuie sa facem omul ala sa nu se mai ingrase! Ca in momentul cand am deja 10 hai maxim 15 Kg in plus, deja actionez. Nu ma duc ca prostul cand am 300 kile, deci nu o sa mai ai ce sa-l faci sa slabeasca, numa un om beat sau drogat se duce abia cand are 250 kile.
Daca te stii cu pofta si foame multa, si daca face micsorarea sa o faca dracu la timp! Nu dupa 200 kile luate, zic daca tot se face.

Eu de ex si cand am 65 Kile la 1, 7 si vad ca mananc ca prostu intru in alerta, am intrebat ce sa fac, cum sa fac, nu stau la o tona si apoi sa iau masuri, zau daca-i inteleg pe oamenii aia.
Ca daca vezi ca mananci mereu mult si prost e f clar ca nu scapi, deci nu are sens sa mai stai, cu putina matematica stii cate kg vei avea intr-un an daca se repeta zilele la fel.

| cristimihailov a răspuns (pentru Mosotti):

Salut,

Ce povestesti tu acolo, nu prea are legatura cu foamea, ci cu alegerea de a manca.

Ca aceasta alegere vine pe fond nervos e una, pe fond fizic e alta.

Omul este totusi in balans.
Adica daca iti pui picioare de metal si poti sa alergi mii de km fara oprire, o sa fie foarte bine, din acest punct de vedere. O sa fii postasul mileniului. Dar, apar si efectele colaterale: o sa dai in depresie pentru ca esti singur pe drumuri, ca nu ai familie ca esti plecat mult de acasa, si tot asa.

Ce incerc sa iti zic este ca nu poti sa te uiti si sa rezolvi o problema doar pe un plan. Trebuie sa mergi pe toate planurile, pentru ca de cele mai multe ori, sanatatea in planul fizic e doar o reflectie a celorlalte planuri.

| Donsavas a răspuns:

Exista alternative. Din păcate nu se prea mai folosesc anorexigenele dar sunt o varianta mai buna ca bisturiul

| Mosotti explică (pentru cristimihailov):

Pai da, daca le luam pofta si foamea aia in plus, am rezolvat-o pe toate planurile, va avea pofta si foame la nivel normal ca aia nascuti reglati sus acolo, dar fara taieri si alte tampenii demne de oameni innapoiati. Eu am trecut prin asta si de aia vorbesc, se poate si fara taiat stomac. Nu e nici o alegere, cand te ia pofta aia si foamea, te rupe, crede-ma. E o senzatie din aia asa asemanatoare ca disconfort cum te-ar durea ceva, nu alegi, trebuie sa potolesti disconfortul ala care nu trece altfel.

Ptr ca tu tai stomacu cand ala are 250 kile, dar cum a ajuns sa aiba 250 kile? Trebuia intervenit de mult pana sa ia in greutate! Plus ca nu i-am inteles de ce se duc abia la 200 kile sa rezolve, asta alta prostie a lor.
Deci problema o avea la cap la inceput, nu la stomac, ca inca nu era marit de la multa mancare.
Ca era dereglare pe 5HT2C adica la ala fara probleme emotionale, ca este pe fond emotional adica aia care mananca din cauza asta (si trebuia sa bag si categoria asta in discutie dar am neglijat), tot de la cap e si tot acolo trebuia umblat, si nu se mai ajunge la operatie de stomac.

Stomacul marit nu este cauza obezitatii ci efectul dereglarii de la cap.
E asa:
1 - dreglare la cap fie pe receptori fie emotional
2 - mancat mult, se mareste stomacul si obezitate
3 - taiat stomac sa slabeasca si sa nu mai se ingrase.
Ce facem, incepem cu 3?!

| Mosotti explică (pentru Donsavas):

Am zis lui cristimihailov acum, citeste daca vrei, ca acolo mai ale la sfarsit am spus care e treaba. Dar anorexigenele de care se aude, nu-s bune, ca de multe ori sunt agitante, merg pe urcarea noradrenalinei. Sibutramina pe agitatie mergea, de aia nu era buna.
Sa se discute de anorexigene care iau foamea si pofta fara a agita, cum facea belviq-ul pe receptorii aia, s-ar putea lucra si cu altceva, antidepresive cumva, care fac si ce face belviq-ul, chiar daca face si altceva, sa vad si eu ca se discuta, ce se incearca.
O tin in prostie cu nu mancati aia aia, taiem stomacu, cand solutia nu este aia.

Daca e pe receptorii 5HT2C, daca e pe emotional, sa se trateze, depresia, anxietatea care duce acolo, deci cauzele! Nu efectele.
Stii, de multe ori degeaba stii multe daca nu ti-ai pus o problema simpla, nu ai sa incerci ca nu ai in minte chestia de incercat. Dar asta e simplu.
Plus ca si oamenii sunt problematici, nu se duc din timp, se duc cand fac 170 kile sa rez problema, asta nu am inteles.

| Donsavas a răspuns (pentru Mosotti):

Au și ele rolul lor in medicina.
Oricum nu doar glicemia și serotonina sunt cauzele obezității... mai sunt și bolile endocrine și de metabolism

| Mosotti explică (pentru Donsavas):

Anorexigenele au rol de fapt in dat energie la depresivi, de ex Edronax (Reboxetine subst de baza) este un antidepresiv care umbla pe noradrenalina adica o urca si e antidepresiv, totodata taie si din pofta de mancare, ca l-am testat eu, deci isi face treaba si de anorexigen cam ca sibutramina, insa secundar.

Pai eu am zis care-s cauzele, low serotonin pe acei receptori, probleme psihiatrice si psihologice care fac ca omu sa manance pe emotional.
Dar si glicemia, tiroida, daca ai hipoglicemie idiopatica adica din nastere, normal ca ai foame mai sus, daca ai hipoglicemie reactiva iar mananci mai mult, adica daca dupa mese scade prea mult in mod anormal.
Daca ai hipertiroidism e posib sa mananci iar mai mult, dar acolos e si arde mai mult, deci taiem asta de pe lista, in general aia slabesc.

O cauza mai poate fi si rezistenta la insulina care da foame mai sus, dar aia nu o punem, ca nu apare inainte de ingrasare, zic alea care te fac sa mananci slab fiind.

Deci cum am zis, trebuie rezolvate cauzele! Sa nu se mai ajunga la ingrasare. Nu dupa ce ai 10001 kile sa te trezesti sa rez problema! Asta mi se pare aiurea rau. Ma refer la greutati de 180-350 kg.
Ce a asteptat omu ala pana atunci?

| Donsavas a răspuns (pentru Mosotti):

Nu alea sunt toate cauzele. Nu e vorba de doi hormoni și atat. Hai sa rămână fiecare la ocupația lui, medicina e complexa și pentru profesioniști.