Orice pescarie sau piata/raion de peste care se respecta, iti eviscereaza si fileteaza pestele. Daca "nenea cu cutitul" stie putina meserie, iti scoate fileurile fara urma de os. Asa ca, poti cumpara fara grija orice peste vrei.
Daca iti cumperi pestele intreg si il transezi tu, atunci clasificarea ar fi:
- sturionii (cega sau pastruga, nisetrul si morunul nu se pescuiesc pentru inca 6 ani) - Nu au schelet osos. Cele cateva cartilagii existente sunt un deliciu daca le faci ciorba. La Sfantu Gheorghe - Delta, se face o ciorba din cap, cartilagii, intestine si ficat de sturion, unica in lume - storceagul. Este mai rea decat heroina, manaci o data si esti dependent pe viata!
- rechinul - La fel ca sturionii, are schelet cartilaginos. Daca il faci pe gratar, scoate cartilagiile. La caldura degaja un puternic miros de amoniac!
- tonul - Nu am vazut de multa vreme ton intreg in pietele din Romania, dar nu se stie, poate gasesti.
- bibanul -Are cele mai putine oase dintre pestii care traiesc in apele din Romania, dar este criminal de curatat, daca nu te pricepi.
- calcanul - Are 4 oase majore, care se scot usor, restul sunt de grosimea firelor de par. La fel, daca nu stii de unde sa-l apuci, il strici si e pacat, este printre cei mai gustosi pesti.
- vatosul (vulpea de mare) - Aici este simplu, exista doar o singura bucata de carne care se mananca. Nu are nici un os, dar, la fel ca la calcan, trebuie sa stii de unde si cum sa o tai.
- pastravul/somonul - Se curata simplu si "coastele" se desprind usor de peretele muscular.
- somnul de Dunare - Fereste-te de somotei (pesti sub 2 kg.), sunt fazi sau de cei peste 10 kg. care deja au gust de mal. Cavitatea abdominala, care este inconjurata de cele mai multe oase, se elimina dintr-o taietura de cutit.
Merluciul este cel mai bun.
Nu prea tine el de foame dar e gustos.
Era o vorba cu ani in urma:
De mananci peste merluciu si bei apă de izvor,
Nici de p. ă nu te-mpiedici,
Nici de pi...ă nu ti-e dor.
Merluciu, ca merluciu, se gaseste. Dar de unde naiba sa iau apa de izvor?
Somn, somon, salau, pastrav, etc. Lista completa e aici https://www.libertatea.ro/......se-1629472
DaciaRomania întreabă:
alesia20 întreabă: