Poti incerca crochete, sticsuri, saratele, dar mancar nu, decat dupa ce te vei simtii mai bine
Varsatul de vant (varicela) nu e o boala la care sa se impuna regim alimentar, deci esti libera sa mananci orice. Totusi, mai ales ca spui ca nu ai mancat nimic de la pranzul de ieri, parerea mea, si sfatul meu prietenesc ar fi sa mananci mancare gatita de si nicidecum stiks-uri, covrigei, saratele sau alte prostioare de genul acesta. Supa, bors, branza cu smantana, pilaf, tocanita, orice mancare preparata de mama ta, iar ca desert compot, gem, dulceata, miere pe paine, placinta, chec, etc. Sanatate maxima!
Imi cer scuze! Eu chiar m-am gandit ca te-ai referit la varsatul de vant. In cazul varsaturilor, caci asa se numesc, tratamentul implica atat administrarea de medicamente antivomitive (antiemetice) cat si reechilibrarea hidroelectrolitica a pacientului. Aceasta a doua etapa este obligatorie, chiar daca greata si voma trec de la sine si nu impun administrarea unor medicamente specifice. Este indicat ca pacientul sa incerce pe cat posibil sa evite deshidratarea, prin consumarea de lichide in cantitati ridicate. Astfel se poate corecta dezechilibrul electrolitic al organismului, ceea ce are ca efect in majoritatea cazurilor si ameliorarea simptomatologiei.
Sunt recomandate:
- consumarea de lichide fara continut solid (evitarea ciorbelor, sucurilor cu pulpa de fructe si consumarea exclusiva doar a supelor, sucurilor de lamaie sau alte citrice); verificarea claritatii lichidului se poate face relativ usor, prin turnarea lui intr-un pahar de sticla transparenta si plasarea unui text in spatele lui. In cazul in care textul este lizibil, continutul paharului este limpede
- evitarea lactatelor in timpul perioadelor active de voma, acestea putand chiar agrava simptomatologia
- reluarea alimentatiei solide treptat, incepand cu produse usoare, apoi trecand la lactate de genul iaurturilor; consumarea iaurturilor simple, fara fructe este foarte indicata dupa incetarea vomei.
Recomandari:
- dupa un episod de voma este indicata consumarea in cantitati importante de lichide, cum ar fi sucurile de fructe sau bauturilor necarbonatate de tipul Gatorade, al caror continut in carbohidrati precum glucoza si in electroliti cum ar fi sarurile de sodiu si potasiu, le indica in astfel de situatii
- evitarea bauturilor pe baza de cafeina si a produselor lactate
- se recomanda prepararea de bauturi prin dizolvarea a 3 lingurite de zahar, 3 sferturi lingurita de sare de masa, 1 jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o ceasca de suc de portocale sau lamaie, la care se adauga un litru de apa (fiarta si racita)
- dupa aproximativ 24 de ore de dieta bazata pe astfel de lichide, se poate trece la un regim alimentar mai consistent, care sa includa si banane, cartofi fierti, orez, paine prajita si chiar paste fainoase.
dobrin1019 întreabă: