Asta se rezolvă într-o perioadă de timp mai îndelungată prin socializare cât mai multă cu persoane noi, știu cum e dar în timp te adaptezi
Și o altă variantă ar fi o ședință cu un psiholog, de mult timp tot zic că merg la unul. Am văzut oameni care s-au schimbat mult după ce au fost psiholog
In mod normal cei care vorbesc in public beneficiaza de un curs de oratorie. Cursul ataca separat fiecare problema (ca sunt mai multe) a vorbitului in public. Cred ca jumatate din oameni au emotii la vorbitul in public, fara ca pentru asta sa fie candidati de mers la psiholog. Pur si simplu nu sta in firea noastra.
Una din conditii este sa stii ce vrei sa spui. Daca asta nu-ti e clar, bineinteles ca te sperii.
Vorbitul in public nu e un scop in sine. Poti sa te antrenezi la asta intr-un cerc restrins de prieteni. Ori le spui intentia, ori ii surprinzi cand sunt in grup, atenti la altceva, ii opresti si le spui ceva, nu conteaza ce, cam 3-7 propozitii. Dupa aceea te evaluezi si cand esti singura repeti interventia in fata oglinzii.
Un alt lucru este ca atunci cand ajungi in fata unor oameni, daca stii ce vrei sa le spui, nu te grabi. Ai timp. Iei o pozitie care arata ca vrei sa le spui ceva, eventual ii strigi, ii saluti. Oamenii se opresc si intorc instinctiv spre tine. In acel moment, nu faci nimic timp de vreo trei secunde. Iti plimbi privirile spre ei, zimbesti, incit sa-si dea seama ca te pregatesti sa spui ceva. Nu lua o pozitie umila ci una fireasca, relaxata (din nou, pregateste in oglinda). Apoi vorbesti. Pe rind cate o propozitie, raspicat, fara sa ti se opreasca cuvinte in git. Mica pauza intre propozitii si continui. In timp ce vorbesti, zimbesti, dar nu incurcata si iti plimbi privirea pe la toti. Cauta niste discursuri la TED si urmareste-le mimica si faptul ca nu se grabesc sa toarne cuvintele si propozitiile dintr-o data.
Succes!
Sa vorbesti in public, adica cu prietenii sau intr-o sala de conferinte? In fine, la ambele e cam aceeasi solutie, trebuie sa vorbesti Si eu aveam problema asta cand eram mic, imi era cam rusine sa vorbesc pentru ca nu prea stiam ce sa zic, dar cu timpul am zis hai ca trebuie sa stiu si eu ceva si usor, usor, am inceput, acum nu mai am aceasta problema. Asta nu e o problema foarte grava care necesita un consult la psiholog, pur si simplu trebuie sa ai putin curaj sa depasesti o bariera pe care tu singura ti-o creezi.