Întrebare recomandată | ribak a întrebat:

Cum ati reusit sa scapati de dermatita seboreica?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
18 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu scapi de ea, poti numai sa o controlezi, e o boala cronica, poti folosii sampon cum e cel de la uriage, ducray, in general e bine ca samponul sa contina ketoconazol, sunt multe sampoane, daca unu nu merge, poate sa mearga altul, astea le cunosc eu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Acea ciuperca care da dermatita seboreica se afla pe scalpul tuturor, si mananca sebum si grasimi saturate secretate de scalp, ei lasa in urma acizi grasi nesaturati, ceea ce produce inflamatie, si irita scalpul

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exista tendinta de a se produce o dermatita seboreica mai severa la cei cu un sistem imunitar slabit(conform studiilor), mai are legatura cu produce de ulei, schimbarile hormonale au si ele legatura cu partea inflamatorie, sau cu producerea de ulei, stresul poate contribuii prin partea inflamatorie, si acele uleiuri(sebumul si acizii grasi saturati), substante iritante pentru scalp(asta ineamna ca persoana a fost susceptibila deja si acesta e fie un trigger, fie agraveaza din cauza inflamatiei), nu poti sa te pui cu vremea, dar un enviroment rece si uscat, creste productia de uleiuri, unele medicamente, productia uriasa de testosteron(un androgen), nu prea stiu cauza, dar sunt si unele boli neurologice

| samiZiciPompier a răspuns:

Eu vara fac cure de pepene mmmm si suc de fructe mmm

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sa nu uit, ce e in comert nu merge, am incercat, nu scapi de scoame decat cu sampon de la farmacie:(, si de multe ori trebuie sa-l lasi 5 min sa stea samponul pe par,

https://www.helpnet.ro/......eica-100ml https://www.newpharma.ro/......150ml-1270

https://www.springfarma.com/......eica-100ml

As lua ambele, poti cauta alt sampon, depinde si cat de agresiva e dermatita, unele sampoane merg altele nu, (acele 2 link uri duc la sampon si la lotiune uriage, greu merge fara ambele, te speli, dispare dar nu tine efectul fara lotiune)

https://www.springfarma.com/......100ml.html

Ducray acest link

Mai sunt si altele, dar iti spun ca nu scapi de scoame cu ce e in comert, oricat de fara matreata ar scrie pe sampon, poti cauta la o farmacie aceste sampoane, sau poti cauta alt sampon tot la o farmacie(intrebi ce au pentru dermatita seboreica).
Nu prea mai stiu daca se da fara reteta totusi.

| ribak explică (pentru anonim_4396):

Ma intrebam daca se poate trata si din interior catre exterior si nu doar invers, ca sa nu depinzi mereu de creme si sampoane (mai ales daca locuiesti intr-o tara unde este clima rece mereu).
Cineva spunea ca si glutenul ar putea fi cauza, dar nu stiu ce sa zic…

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru ribak):

Am citit si pot sa ti spun ca de tratat definitiv nu se poate, pentru unii daca boala e mai usoara, persoana poate trai fara sampon, daca are stil de viata bazat pe regim alimentar, SI sa aiba grija la factorii de risk, dar deoarece nu toti suntem la fel: factorii de mediu sunt diferiti, partea hormonala difera, nu putem sa oprim unele medicamente, etc.
Chestia e ca ketoconazolul de care ziceam din sampon e un antifungic, practic noi dam substante care omoara si incetineste multiplicarea ei(nu total), deaorece ramane o parte ea creste la loc.

anonim_4396

Singurul tratament definitiv ar fi sa elimini toata ciuperca de pe cap, dar asta vine cu alte probleme si mai mari deoarece ea e flora normala a capului, e si cum ai cere sa disrugi microbiomul, in locul acelei ciuperci orice bacterie patogena poate sa se aseze(ciuperca are rol de protectie aici), prea mult sebum inseamna multa acnee, bacteriile se hranesc si ele, si dai de niste boli cu eczema mai urata daca scapi de ciuperca, practic omorarea completa in loc sa rezolve problema ar agrava.

Alta solutie definitiva(nu am zis tratament deoarece nu prea ai cum sa faci asta fara tratament) ar fi sa scazi productia de sebum(permanent, (dar nu e posibil)) si de acizi grasi produsi de scalp, dar asta tine si de genetica, si de factori de mediu, hormonal, cum e testosteronul, de aceea unii pot merge doar cu dieta, si altii nu. Oricum orice substanta ai lua, corpul produce in continu sebum, doar ai scadea temporar sebumul, si ne intarcem la a lua medicatie saptamanal. De aceea nu prea avem solutii.
POti cauta ceva natural, daca nu vrei medicamente, dar practic tot ai merge pe solutie toata viata, nu e o solutie care sa nu te tina toata viata, intrebarea e doar care.

anonim_4396

Sau pentru a scadea sebumul de pe cap, ai putea sa te speli zilnic, pentru a nu se aduna, desi s-ar putea ca si atunci la unele persoane sa nu fie suficient, plus ca se aduna o tona de sampon si apa pentru a elimina atata ulei(aiici nu ma refer la sampon specific), practic ai putea sa incerci sa l sspeli cu sapun, sebumul ajuta parul sa nu fie uscat pe langa altele, deci in functie de cat de mare e problema o spalare la cateva zile sau pe zi, in loc de samponul de la ei, si ar ptuea sa mearga, dar tot ai avea nevoie de sapun mult atinci, practic samponul de la farmacii mai si scade pruductia, asa faci bai repetate, ceea ce nu e o problema daca saunul e ieftin si poti cheltuii atata apa, nu stiu daca afecteaza si altfel sapunul, dar cam atat ma pot gandi.
Oricum daca faci asta nu te scapa de scoame, dar e posibil sa te ajute sa mentii scalup curat daca scapi de ele dupa aplicarea samponului( damage ul dat de ciuperca nu se repara prin scaderea sebumului cu scoamele(acea matreata), dar ii scade aparitia, ca ea e necesara pentru aparitie, se poate chiar sa nu mai apara)

anonim_4396

Partea cu glutenul, e si adevarat, dar nu pentru toti, boala are mare legatura cu inflamatia, si intoleranta la gluten cauzeaza inflamatie, la persoanele susceptibile(subliniez susceptibile), adica trebuie sa ai intoleranta la acel aliment, sau sa ai boala celiaca, ca ei sunt sensibili la aceasta proteina, populatia generala nu face inflamatie in mod normal la gluten), la fel daca ai orice alergie la un aliemnt iti face mai rau la aceasta boala, dar nu stiu de ce ai manca un aliment daca ai avea alergie, boli autoimune cum e Chrohn, boli care sunt date de un raspuns imun suprastimulat, cum e astmul, sau u sistem foarte slab, cum cei imunocompromisi, au sanse la o boala mai agresiva. In boala aceasta imunitatea are un rol foarte important.
Deci nu ti face griji legat de gluten, poti manca atata timp cat organismul tau nu e sensibil la el, ca un procent mic din populatie.

anonim_4396

Daca mergem mai departe cu iutele(mancarea picanta), acolo e alta problema deoarece are un efect vasodilatator, la mancarea prajita unt graimile trans, zaharul are o problema, unii elimina tot ce s-a facut cu ciuperci sau drojdie: de aici paine, branza, etc. desi nu am gasit prea mult pe partea asta, e foarte posibil sa fie o exagerare a unor site uri,
https://www.va.gov/WHOLEHEALTHLIBRARY/tools/seborrheic-dermatitis.asp
Acest site spune ca nu niciunul, bun, cele care fac cu dieta, fac prea general, cele de specialitate, si nu prea au verificat partea de ciperci si de drojdie(Cel putin articole veridicate, de tip pubmed).

| Cipi1212 a răspuns:

Încearcă sfaturile unui dermatolog.

| Hyperion7 a răspuns (pentru anonim_4396):

Ce șampon de la uriage ai folosit?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Hyperion7):

Https://www.helpnet.ro/......ctor-150ml (link sampon)

acesta, dar pentru a mentine, am avut nevoie si de lotiune:

https://www.helpnet.ro/......eica-100ml (link lotiune)

Eu aplic samponul cand ma spal pe cap, si in fiecare zi aplic lotiunea, sa mentin scalpul curat.
Trebuie sa freci putin sa ajunga la radacina firelor.

anonim_4396

Am pus alt link la lotiune, deoarece arata ca un sampon, primul link samponul al doilea lotiunea, pun si aici lotiunea, daca nu se incarca suficient de repede:
https://www.helpnet.ro/......eica-100ml (link ul pentru lotiune)

| Hyperion7 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mhm,o să iau în calcul, mersi!
Alte șampoane, pe lângă ducray și uriage, ai mai folosit și altceva?

anonim_4396

Doar odata ca inlocuitor la uriage pentru o scurta perioada(l am primit de la cineva), dar nu mai stiu exact care e:
https://comenzi.farmaciatei.ro/......hy-p356699
sau
https://xmed.ro/......l-benemedo
pentru mine Uriage merge destul de bine, desi sunt mici momente cand nu aplic lotiunea, si totul se duce de rapa, si trebuie sa iau de la inceput cu samponul ca sa nu am matreata.

| Lubeniță38900 a răspuns:

Dermatolog

Întrebări similare