Cum calmezi un copil caruia ii este frica de dentist?

Cum calmezi un copil caruia ii este frica de dentist?

In ce masura un medic pediatru ajuta copilul tau sa depaseasca anxietatea dentara?

Un dentist pediatru are la baza o pregatire speciala care ajuta la ameliorarea anxietatii copilului tau, il face sa se simta in siguranta in timpul tratamentului dentar. Mai nou, in Romania exista clinici stomatologice speciale pentru copii, unde acestia se simt in largul lor. Angajatii unei asemenea clinici aleg sa lucreze in astfel de mediu pentru ca au o pregatire in ceea ce priveste psihologia copilului. Motiv pentru care, majoritatea copiilor sunt calmi, se simt confortabili in astfel de clinici si au incredere in medici dentisti.

Cum poate un medic dentist sa  imi ajute copilul sa se simta confortabil?

Un medic dentist are in pregatirea sa o serie de metode prin care ajuta copiii veniti la tratament sa se simta confortabil atunci cand sunt pe scaun. Unii dentisti folosesc tehnici precum numirea unui instrument dentar si demonstrarea ca poate sa ii numere degetele, apoi folosindu-l in tratamentul dentar. 

De asemenea, cooperarea, distragerea atentiei, participarea parintilor sunt alte posibilitati care ii confera copilului tau increderea necesara in medic. Fara nicio indoiala, tehnica preferata este lauda. Fiecare copil face ceva bine in timpul vizitei la dentist, iar medicul trebuie sa ii spuna copilului acest lucru.

Ar trebui sa imi insotesc copilul in sala de tratament dentar?

Copiii mici se simt in siguranta si au mai multa incredere atunci cand parintii sunt in preajma lor din timpul tratamentului. In ceea ce priveste copiii mai mari, comunicarea doctor-pacient este de cele mai multe ori consolidata daca parintii raman in sala de asteptare.

Daca micutul meu se poarta urat in sala de tratament?

Ocazional, comportamentul unui copil in timpul tratamentului dentar are nevoie de anumite decizii clare pentru a-l proteja de posibilele accidente. Controlul vocii (medicul vorbeste calm dar ferm) de obicei e cea mai eficienta metoda de calmare a copilului tau daca acesta devine nervos sau agitat. Unii copii necesita imobilizarea usoara la mainilor si a picioarelor. Sedarea usoara cu oxigen sau cu oxid de azot sau cu un alt sedativ vine in ajutorul copiilor care se tem de dentist. In cazul in care copilul are nevoie de un tratament extins, se recomanda alte tehnici de sedare sau o anestezie generala.

 

Un articol oferit de


Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| razwann a răspuns:

In primul rand exista un factor ereditar in ceea ce priveste anxietatea.In al doilea rand, copilul primeste anbi la rand o infulenta incostienta din partea familiei, mediului iar in cabinetul dentar are o reactie de aparare. Aceasta poate fi stopata doar prin dezvoltarea unei legaturi de incredere.
Insotirea copilului in sala de tratament nu este in niciun caz recomandata pentru consolidarea acestei relatii. Legatura se stabileste mult mai bine daca medicul este singur cu copilul(se exclude intermediarul - parintele). Am vazut aceasta indicatie repetata de 3 ori in "articolul de mai sus". Studiile de specialitate contraidica prezenta parintelui in sala de tratament, exceptie facand doar copii sub 3 ani.

44 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mama mea s-a dus la dentist pentru ca a facut o infectie la maseaua de minte. A spus ca a avut dureri mai mari ca la nastere i-a facut si freo 3 anestezii da degeaba.Devenise dependenta de calmante!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mama mea s-a dus la dentist pentru ca a facut o infectie la maseaua de minte.A spus ca a avut dureri mai mari ca la nastere i-a facut si freo 3 anestezii da degeaba.Devenise dependenta de calmante!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu sunt de parere ca noi adultii trebuie sa pregatim copii pentru orice tip de cazuri.sa le vorbim frumos si sa ii facem sa inteleaga ca daca nu isi vor trata dintele sau maseaua vor avea de suferit

| anonymus12345 a răspuns:

Ii dai doi pumni in gura si functioneaza smug.

| -'anonimaA'-anti-fundita- a răspuns:

thinking pai cand eram mai mica mergeam cu o prietena la dentist si nu ne era prica deloc [ba mai mult ii incurjam si pe alti]acum recunosc mie putin frica dar daca iti face anestezie o sa te doara doar fanteziile din cap.mai mult e asta decat durere adevarata.cred ca pentru a nu-i fi frica trebuie in primul rand sa aiba pe cineva langa el, sa inchida ochii si sai spuna ca anesteziindul nu va simti nimic[aici depinde si de dentist, unii nu au mila deloc]puteti vorbi cu dentistul mai din timp si sa-i spuneti sa lucreze mai lent.crec asa va scapa de teamawinking

| RoxanaAndreeaBianca a răspuns:

Cand m-am dus prima data mi-a fost frica de dentis. Dar maseaua ma durea foarte tare. Mi-am luat inima in dinti si am zis ca va fi bine... Iar a doua oara cand m-am dus nu mai mi-a fost frica

| ana1995 a răspuns:

Cred ca trebuie sa ii vorbesti copilului cu calm. Trebuie sa incerci sa il convingi ca nu are de ce sa ii fie frica fiindca e ceva absolut normal, sa ii spui ca fiecare copil a trecut prin asta si sa il incurajezi. Cel mai bine e sa ii spui adevarul, decat sa il surprinzi.Este recomandabil ca parintii sa mearga impreuna cu copiii in salon, iar medicul trebuie sa linisteasca copil explicandu'i ce o sa se intample, si linistindu-l spunandu-i ca nu o sa il doara. Astfel copilul nu o sa se teama asa de tare.

| R0b3r7o a răspuns:

De ce va este frica de dentist? nu e nimic grav mie nu imi este frica

| Alexandra_8909 a răspuns:

Pai eu cand am mers prima data la dentist nu mi-a fost frica deloc. Ba chiar dentistul a zis ca eram cea mai cuminte pacienta.
Dupa vreo 3-4 ani nu m-am mai dus, neavand nevoie. Dar mi-au cazut plombele si cand am revenit, la acelasi dentist, n-am mai vrut sa stau. Nu stiu ce se intamplase cu mine, dar aveam o groaza.Si printr-a 3a mi-am luat inima in dinti si am mers la alt dentist.
Acuma nu mi-e mai frica dar nu pot sa spun ca-mi place la denstist.

| mikka a răspuns:

Ar trebui sa ii zici ca nu va pati nimic pe mine mama asa m-a convins si dupa nu mi-a mai fost frica. Tu ar trebui sa il insotesti prima data si sa-l ajuti sa nu planga : sa stai langa el, sa ii zici ca o sa fie bine, si sa ii zici ca daca nu este fricos nu va mai veni alta data la dentist. Poti dupa aceea sa ii dai o acadea si sa-i arati ca nu il mai doare (o acadea, un fruct, o guma, o bomboana, sa-i oferi un cadou pentru ca a fost asa cuminte)

| bombonika98 a răspuns:

Pai cumparai Samsung corby, si zi ca il daidupa ce merge big grinwinking

| ana2o1o a răspuns:

Sincera sa fiu, si mie imi este frica sa merg la dentist. Dar incerc sa ma gandesc cat mai putin la durerea pe care o pot simti in momentul acela[cand iti plombezi o carie/extragi un dinte etc.] si mai mult la consecintele faptului ca nu ai mers la timp la medicul dentist.De exp o carie ne plombata la timp se face din ce in ce mai mare, iar durerea o sa fie de asemenea mai mare, sau daca nu mergi deloc la medic stiind de problema asta... poti chiar sa risti sa ramai fara dintisor.Fiind adult, sau cel putin o pers care gandeste mai matur[de exp eu-16 ani], te poti gandi la faptul ca trebuie neaparat sa mergi la medic, impunandu-ti lucrul acesta, dar daca esti copil nu realizezi cat rau iti poate face pe viitor.Nu prea ai cum sa faci sa dispara frica aceasta de a merge la denstist, pentru ca sa recunoastem si uni om de 64 de ani ii este teama, dar unui copil de 5 ani. Poti doar sa ii distragi atentia sau sa ii explici ceea ce o sa se intample pe scaunul denstistului si urmarile, care sunt destul de grave, daca nu merge la timp la dentisthappy. Ana

| pryns3s a răspuns:

Nu stiou, si mie mi cam frica de dentist, cand intru acolo si simt mirosu ala deja ma ia cu tremurat

| AsTa MiK@ a răspuns:

Da dupa parerea mea ar trebui sa il insotesti si sa-i vorbesti inainte despre dentist...ca nu face rau numai bine... spune-i lucruri similare foarte des pentru ca el sa isi creeze ceva in minte azemantor

| raspunstransant a răspuns:

Pai bai ia nu mai folositi voi frezele alea de-ti zdruncina creierul ca suntem in 2010 unui adult ii e greu sa suporte frezele alea nenorocite alea voastre bai macelarilor apoi unui copil. folositi si voi ceva cu laser futuvangura

Întrebări similare