Nu mananci nimic intr-o dimineata si te duci la medicul de familie sa-ti ia glicemia.
Simptomele sunt: "foame si oboseala: cele doua simptome sunt legate intre ele, pentru ca apar din cauza imposibilitatii corpului de a transforma hrana in energie. Normal, corpul transforma alimentele consumate in glucoza, iar celulele folosesc aceasta glucoza pentru a produce energie. In lipsa insulinei, pe care organismul unui diabetic nu o poate produce, celulele nu au insulins si astfel glucoza nu mai este transformata in energie. Bolnavul se simte mereu foarte obosit si flamand
Urinare frecventa si sete excesiva: bolnavii de diabet urineaza mai des decat oamenii obisnuiti. In plus, le este mereu sete. De ce? In cazul unui organism bolnav de diabet, rinichii nu mai pot reduce nivelul glicemiei din sange, cum ar fi normal. De aceea, ei produc mereu tot mai multa urina, incercand sa rezolve problema. Iar producerea de urina necesita consumarea a cat mai multe lichide, prin urmare bolnavului ii va fi foarte sete
Vedere incetosata: in unele cazuri, pot sa apara probleme cu vederea. Cristalinul se poate umfla, sufera modificari, astfel incat blonavul nu mai poate sa vada bine."
Semnele diabetului sunt foame si sete mereu si urinare deasa. Si poti sa faci testul glicemiei dimineata pe stomacul gol. Mai exista si testul tolerantei la glucoza
Eu stiam ca, semnul cel mai vizibil a diabetului este inchiderea inceata a ranilor (la juluire, taiere).
Persoanele cu diabet (peste 180) se vindeca greu in caz de accidentare, li se inchid greu ranile.
In caz de suspiciune se poate masura nivelul glicemiei (cu aparat portabil sau in laborator), dar avand grija ca, timp de 24 ore inainte sa nu consumam nimic ce se transforma in glucide (zahar, dulciuri, sucuri, cafea, cei, fructe, produse de panificatie etc.).
Majoritatea farmaciilor fac acest test. Conditia ca sa nu mananci nimic si sa nu bei decat apa cu cel putin 8 ore inainte.
Nu poti merge pe simptome, deoarece multe din ele se pot asocia altei boli, iar unele apar dupa o perioada mai lunga de la aparitia diabetului.
Aceasta analiza se poate face, pe o suma modica si la un laborator de analize. Fara trimitere.
Sigur ca boala se poate mosteni insa nu se face de la dulciuri, boala apare sau nu apare pur si simplu.
Daca esti fata si are tata diabet, aproape sigur o sa faci si tu boala mai devreme sau mai tarziu, daca esti baiat si are mama diabet, situatia e aceiasi.
Pai iti zic eu cum testezi:
1 - Ia o glicemia dimineata pe nemancate la cel putin 8-10 ore de la ultima masa
2 - Dupa o masa cu dulciuri ia glicemia la 1 ora si la 2 ore dupa masa.
Si vi aci si imi zici cat ti-a dat! Si iti zic eu sigur daca ai sau nu probleme.
Glicemia doar pe nemancate NU ajunge ca si indicator daca ai ceva sau nu!
Simptome poti sa nu ai chiar daca ai avea inceput de boala sau boala in toata regula, deci masuram si vedem.
Fa rost de un aparat si vino cu valorile, intamplator ma am f bine pe domeniu.
Nu ajunge glicemia pe nemancate, trebuie sa vedem cat e la 1 ora si la 2 ore de la o masa cu dulciuri.
Poate fi glicemia pe nemancate foarte buna si sa aiba deja prediabet sau chiar diabet!
Evolutia bolii incepe cam asa in general (insa nu mereu):
1 - Prima data se strica glicemia la 30 sau 60 de minute de la masa, insa inca pe nemancate si la 2 ore dupa masa e foarte bine.
2 - Cand se agraveaza, deja nici la 2 ore dupa masa nu mai e buna, insa inca aia pe nemancate poate fi buna.
3 - Cand se agraveaza si mai tare, abia atunci pe nemancate o sa iasa neinregula.
Si ordinea e asa intrucat la 1 ora de la masa e sarcina cea mai grea ca organismul sa tina glicemia la valoarea normala care trebuie sa fie la o ora, si deci cedeaza prima data cand e cel mai greu.
Insa nu mereu, se intampla ca pe nemancate glicemia sa nu fie buna, dar la 1 si 2 ore de la masa sa fie buna, cel putin deocamdata, in timp se vor altera si alea in rau.
Asa ca de ce sa nu luam masuri din timp? Daca la trei teste diferite la o ora dupa o masa cu minim 75 g carbo, glicemia e peste normal (adica peste 154) e clar ca deja incep problemele.
Daca parintele de sex opus lui sau ei are diabet, atunci cu mare probabilitate va face boala.
Sa vedem cu ce valori ne vine aici, ca i-am zis ce sa masoare.
HbA1C nu este neaparat un indicator daca ai sau nu diabet, asta se stie, poti avea asta foarte buna, poti sa-ti dea si indicele de rez la insulina bun dar sa ai diabet.
Pai am eu A1c foarte buna si indicele de rez la insulina bun, dar cam am diabet, zic si din informare dar si din practica.
Conteaza glicemia pe nemancate, si mai ales aia la 1 si 2 ore de dupa o masa, asta e si criteriu de diagnostic de fapt, testul de toleranta la glucoza, nu HbA1C.
Poate sa nu aiba nici un simptom dar sa aiba boala, deci asta nu e asa relevant.
Poate fi glicemia dimineata pe nemancate buna, si sa ai prediabet sau chiar diabet.
De aia i-am zis sa masoare si la 1 si 2 ore dupa o masa cu dulciuri, ca asta ne va spune cam totul, dar si aia pe nemancate.
Adica ce zici tu testul de toleranta la glucoza cum ar veni, daca pe nemancate e buna, iar la 1 si 2 ore e iar buna dupa masa cu dulciuri, nu are inca nimic.