Salut ai fost la medicul gastro-enterolog? ai primit o lista cu alimente permise?
trebuie sa tii in primul rand un mic regim pentru ca "mancarea" este foarte importanta cand ne raportam la Sindromul de intestin iritabil
iti dau niste informatii de pe net acum :
"Regim alimentar recomandat
Regimul colonului iritabil este de preferat să fie cât mai variat, echilibrat şi individualizat.
Dietele foarte restrictive nu trebuie încurajate. În caz de constipaţie se recomandă administrarea de fibre solubile sintetice (psyllium, polycarbophil) şi insolubile naturale (celuloza, hemiceluloza).
În caz de diaree se evită sau se exclud cu totul alimentele cu efect laxativ precum: lapte dulce, dulciuri concentrate, condimente iuţi, grăsimi, alcool, cafea.
Pacienţii care prezintă şi balonare ar trebui să renunţe la alimente flatulogene (care fermentează şi produc gaze intestinale): fasole, mazăre, linte, soia, varză, broccoli, ceapă, ridichi, castraveţi, ţelină, pepene, banane, prune, mere, stafide, nuci, alune, germeni de grâu, etc.
De asemenea, evitarea carbohidraţilor (fructoză, sorbitol etc.) poate avea efecte benefice la unii pacienţi cu balonare. Excluderea glutenului din alimentaţie nu este necesară (în lipsa evidenţei clare a intoleranţei la gluten), deşi s-a observat în unele cazuri o ameliorare a simptomelor după acest tip de dietă.
Unele fibre insolubile, deşi foarte eficiente împotriva constipaţiei, pot accentua simptomele de disconfort abdominal datorită balonării şi flatulenţei.
Activitatea fizică și sportul sunt benefice pentru funcţionarea corectă a organismului şi pot rameliora simptomele de durere, constipaţie şi balonare.
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos pentru colonul iritabil este prescris de medicul specialist şi cuprinde:
antispastice: agenţi ce relaxează musculatura intestinală, blocante canale de calciu, antimuscarinice. Uleiul de mentă este un calmant pentru colonul iritabil şi ameliorează chiar şi balonarea şi flatulenţă;
agonişti opiacei;
antidepresive;
anxiolitice;
antidiareice (în caz de diaree): opiode, antagoniştii receptorilor serotoninergici 5 HT3, fixatori de acizi biliari, etc;
laxative (în caz de constipaţie): de volum (tărâţe de grâu, psyllium, metilceluloza), osmotice (lactuloză, polietilenglucol-PEG), uneori pot agrava balonarea şi durerea abdominală;
alte medicamente pentru constipaţie: activatoare de canale de clor, antagonişti de guanilat-ciclază;
probioticele pentru colonul iritabil: acestea sunt microorganisme vii, bacterii bune, care ajută la buna funcţionare a intestinelor; cele mai utilizate: Bifidobacterium infantis, lactis şi brevis (utili în constipaţie), Lactobacillus rhamnous, reuteri, acidophilus şi casei (utili în diaree);
antibiotice non-absorbabile: utilizate pentru reglarea florei intestinale."
recomand sa citesti : https://www.medlife.ro/......limentatie
Din alimentatie.
Fara condimente iritabile, fara alcool, etc. Dar daca ai diagnosticul, ai si niste indicatii medicale. Urmeaza-le.
Mergi la medicul gastro-enterolog si vede el ce poate sa-ti faca. In rest, o dieta bazata pe simptomele tale gasesti si pe internet pe site-uri medicale gen Regina Maria.
De cand iau spirulina de 1000 zilnic simptomele au intrat mult in remisie chiar spre deloc, rar la anumite alimente mai am gaze sau scaun moale dar niciodata diaree sau dureri ca inainte.
Tine minte ca nu toti avem aceeasi dieta, eu pot manca gras.
De exemplu nu pot manca salata de vinete dar pot manca salata de beuf, stiu, e ciudat.
Nu pot bea cafea, cacao, bauturi acidulate, nu pot manca lamaie, capsuni, piersici, pot manca pepene de exemplu fara probleme.
Tine minte astfel de simptome nu inseamna neaparat un colon iritabil poate fi lipsa unor nutrienti esentiali sau un nivel prea mic de nutrienti, probleme cu acidul gastric, etc.
Ai diagnostic?
Da,am de aproape 9 luni de zile.Am zile cand nu am nici un simptom dar am zile cand am.nu stiu ce sa mai cred
Spirulina te ajuta? ma bucur sa aud asta, eu iau spirulina (si alte suplimente ) sa imi mentin bratele mari, nu de alta dar vine cat de curand ziua cand voi calca din nou niste cocalari (cum sunt multi si aici pe aici) pe cap, in viata reala ma mentin antrenat cum se zice, un fel de van damme pe suplimente
pentru ca oricat te-ai feri si ai evita caracterele proaste, uneori se tin de tine ca matreata persistenta...
Spirulina e buna in orice afectiune datorita faptului ca e bogat in aproape toti nutrientii de care are organismul nevoie.
Ea initial a fost folosita ca si hrana pentru astronauti mai apoi a fost bagata in farmacii.
Reface si protejeaza ficatul, reface flora intestinala, e bun in colita, ulcer, gastrita, scade colesterolul, scade glicemia, normalizeaza metabolismul, e buna pentru inima, etc. etc.
Asa ca daca tu o iei pentru faptul ca e bogata in ''protoine'' cum zice bobita din las fierbinti, sa stii ca nu e doar pentru asta buna.
Sunt fost sportiv si stiu ca majoritatea luau fie aminoacizi, spirulina, vitamine etc
si nu ma refer la sala, am facut si sala ci la sporturi de contact
da, am citit in trecut despre spirulina, iti dai seama ca am luat-o pentru mai mult decat pentru "brate", eram mai asa pe sistem cocalar cand am zis de brate
multumesc ca mi-ai confirmat ca este ce trebuie!
GaBByzZuuuuuu întreabă: