Deficitul caloric este atunci când arzi mai multe calorii decât cate ai mâncat, in acest caz, restul de 1000-1200 calorii se vor depune
Caloriile au fost inventate cu scop comercial și nimic! Problema este că a prins la public și au devenit un fenomen internațional! Atât timp cât medicina spune că un organism sănătos are un metabolism propriu, are un sistem digestiv cu funcționare proprie, nu știu de ce există atât de multă prostie în rândul tinerilor, mai ales, cu aceste calorii! Nimeni, normal la cap, nu a putut cum s-au calculat caloriile "necesare unui organism", cum se ard, cum se pot suplini.
Așa că nu mai calcula la calorii, că organismul dă singur semne dacă are sau nu nevoie de hrană, "calorii" etc.
Pai tu nu ai ars calorii doar atunci cand le-ai numarat, tu arzi calorii incontinuu, cand respiri, cand dormi etc. Dar cu moderatie.
Nu se va depunet ca nu ai luat in calcul metabolismul bazal, ce te ajuta sa depasesti 2000 de calorii(asta daca aia era tot ce ai mancat in acea zi), plus ca pentru un kg ai nevoie de cam 7700 calorii, noi si daca nu facem nimic avem un metabolism bazal care ne sustinefunctiile vitale:si cam 80 85 din metabolismul nostru merge acolo, daca lucrezi pe santier (munca obositoare)8 12 ore, nici nu iti dublezi metabolismul pe deasupra, dureri de spate, abia ai mai putea respira, etc., dar ce scrie acolo pe aplicatie: calorii, nu absorbim tot(aia e mai mult orientativ, mai ales daca luam in calul si fibre, care scade si mai mult absorbtia unor macronutrienti:proteine, lipide si glucide, daca mai ai si o boala inflamatorie, etc.
Metabolismul nu depinde decat de masa de organe si de tesutul muscular(ma refer ca masa grasa nu intra acolo), deci 2 persoane similare ca constitutie(masa musculara, inaltime etc.) ar trebui sa aiba metabolism similar, dar depinde si de alte chestii: cum e o boala tiroideana, febra, anotimp, efortul fizic, si asa mai departe, cei care slabesc in primele saptamani zeci de kg, e apa, deoarece glicogenul atrage apa, si primele saptamani ard din ficat acel glicogen, cand abia cu greu 200 grame slabesc pe zi, atunci au intrat in grasimea abdominala.
Dar nu neaparat necesar sa masori fiecare calorie, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/stop-counting-calories
aici aflii cum s au masurat caloriile: https://www.msdmanuals.com/......s-measured
Si studille spun ca mancarea fast food, si cea ne fast food face acelasi lucru la ingrasare in primele zile, dar e o mare diferenta asupra efectului pe termen lung, de ex iti afecteaza mai ales daca mananci numai zahar, bacteriile din colon, daca te infometezi, organismul o sa si scada metabolismul, deoarece el nu vrea sa renunte la energie, si la un moment dat, o sa vezi ca nu o sa mai pierzi aproape deloc, decat dupa ce vei manca iar mai bogat caloric, iar astfel de cicluri ti ar da peste cap metabolismul.
Daca intrebi un medic o sa spuna ca e sanatos sa elimini din calorii, dar niciodata sa nu tai mai mult de 300 500, deoarece, de ex, la un anumit grad de obezitate(depinde de fiecare), se face rezistenta la grelina, produsa de celulele adipoase, si omul o sa simpta foame, oricat mananca, si atunci nu potii sa i spui la fieacare manaca cat simti, fieacare e diferit,
Dar in general daca vrem sa nu mai masuram fiecare calorie, trebuie sa mancam alimente care sa nu fie prea concentrate: uitate cat de putin volum de zahar cate calorii are fata de legume, de aceea e regula cu cat mai multe legume, desigur, ca nu e neaparat sa urmezi aceasta regula, si poti sa mergi si cu aplicatia, dar nu e facut special pentru tine(deficitul caloric exista, se invata si la facultate, dar nu se poate aprecia exact, ci doar aproxima)
https://www.quora.com/......aily-basis
Caloriile acelea se masoarau indirect dupa consumul de oxigen, ca sa dea acel average: avem nevoie de oxigen pentru a arde si a elibera energia si a produce CO2 si H2O https://www.sciencedirect.com/......bolic-rate
Cum s au calculat caloriile pentru alimente (calorie se poate transforma in Jouli, daca cineva spune ca caloria e doar unitatea de energie pentru a ridica temperatura apei cu un gram, Jouli e unitatea de masuratura pentru orice tip de energie si Lucru mecani in sistem international, si pe deasupra energia se poate transforma in alte tipuri de energii sau lucru mecanic) https://www.msdmanuals.com/......s-measured
Cum s au calculat caloriile pentru oameni: https://www.sciencedirect.com/......bolic-rate acest articol e scris de Elsevier, care intotdeauna a scris articole de calitate,
https://www.health.harvard.edu/......re-of-them
pana si hardvard spune aici :"Most women need 1, 600 to 2, 000 calories per day to maintain their weight, while most men require 2, 000 to 2, 400 calories per day. Your number may be more or less."
Deci caloriile sunt importante, problema e ca nu putem sa fim precisi decat daca punem la fiecare un aparat si calculam cat oxigen a consumat, caloriile nu sunt decat o aproximatie, si o dieta normala poate tine locul numaratului, mai putin la obezi, care fac rezistenta la grelina sau hormonul satietatii, indiferent cat si ce mananca mereu le va fi foame(in functie de gradul de rezistenta, dat de obezitate), deci, aici corpul nu le mai spune cand sa se opreasca, si e unul din motivele pentru care obezitatea, e considerata boala, deci uneori caloriile sunt importante de luat in considerare, desi nu calculate exact.
Pe langa asta mai e si problema, ca fiecare salata, fiecare aliment contine alte calorii, deoarece o planta nu a avut aceleasi conditii, si acele calorii e mai mult un average.
Pe scurt: teoretic ar merge, dar practic, e imposibil, sunt prea multe variabile, si de asta s-a renuntat la idee.
anonim_4396 întreabă: