Evident că te poți îmbolnăvi și fără să bei și să fumezi, dar statistic vorbind șansele anumitor afecțiuni sunt mai mici.
1. Nu chiar. Sunt mai multi factori de risc pe care trebuie sa-i iei in calcul avand in vedere speranta de viata.
2. Da, din alimentatia necorespunzatoare, stimulli externi termici, microbi, virusi, etc.
3. Da, din cele de mai sus.
4. Da, din cele de mai sus
5. Da, dar si din cauza celor de mai sus.
Eu nu beau și nu fumez și am o groază de probleme de sănătate. Cauzele sunt multiple dar asta nu înseamnă că este bine să bei și să fumezi.
Încearcă să înțelegi diferența dintre "este garantat că trăiesc mai mult" și "am șanse mai mari să trăiesc mai mult pentru că reduc anumite riscuri".
Faptul că nu bei sau nu fumezi reduce anumite riscuri. Nu îți garantează că trăiești nepărat mai mult, doar îți sporește șansele prin reducerea riscurilor asociate cu fumatul și băutul. Dar mai există o mulțime de alte lucruri în afară de fumat și băut care pot cauza moartea.
Dacă te duci să înoți într-un lac în care sunt 5 crocodili ai șanse mai mari să supraviețuiești decât dacă în lac sunt 500 de crocodili. Dar asta nu înseamnă că vei supraviețui garantat.
Da, poti face toate bolile de care tu ai intrebat insa sansele sunt mai mici. Acesetea pot aparea si din cauza alimentatiei, unele din cauza stresului din cauza stilului de viata sedentar si din cauza mediului in care traiesti
Am susținut eu altceva?
Evident că este mai bine să ai șanse mai bune decât să ai șanse mai proaste.
RAY întreabă: