Nu ai o dietă fixă. Încearcă să rămâi în deficit caloric și dacă mănânci dulciuri las-o mai moale. Poți încerca să faci sport, asta dacă nu o făceai deja.
Pentru ca dietele ingrasa,de cate ori va repet asta,si o sa te mai ingrasi, ai pierdut masa musculara acum acumulezi grasime ce mare reusita, pentru ca voi nu vreti un stil de viata sanatos de asta toataa viata o sa va ingrasti apoi slabiti, asa se fac bani seriosi, profiti de persoane ca tine
Tu nu vezi ca omul asta in intrebare imi valideaza afirmatia, cei care au urmat ceea ce le-am spus
ti-au pastrat greutatea, dietele duc la ingrasare din mai multe motive
rata metabolica se duce in jos, oameni revin la vechea dieta, 95% din cei care slabesc se ingrasa inapoi, de un secol se stie asta
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4777230/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5764193/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3225890/
https://www.healthline.com/nutrition/calorie-restriction-risks
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC404101/
Experimentul Minnesota de infometare s-a desfasurat la universitatea din Minessota intre 19 Noiembrie 1944 si 20 Decembrie 1945.
Ce se dorea sa se obtina?
Scopul a fost sa se determine efectele fiziologice si psihologice ale unei restrictii calorice severe si prelungite si eficienta strategiilor de reabilitare.
Cercetatorii s-au concentrat pe partea de nutritie a experimentului dar au ales sa observe cu minutiozitate si sa adune date despre modurile in care infometarea modifica motivatia subiectilor de studiu dar si schimbarile emotionale, intelectuale si sociale ce au avut loc.
Daca esti atent la perioada in care a avut loc studiul vei observa ca s-a petrecut mare parte concomitent cu al 2-lea razboi mondial. In acea perioada populatia din zone extinse de pe mapamond suferea de foamete.
Literatura medicala avea doar raportari anecdotice despre efectele infometarii dar erau putine date stiintifice care sa-i descrie efectele fiziologice si psihologice asupra fiintei umane. La fel de important, doctorii si cercetatorii nu stiau clar cum sa ajute persoanele sa se recupereze dupa restrictii calorice severe.
Astfel ca, studiul a fost efectuat fiindca:
se dorea ca fenomenul de infometare sa fie studiat in conditii de laborator, cu analize si masuratori pentru a observa mai bine diferentele si modificarile care apareau la subiectii testati.
rezultatele studiului urmau sa fie folosite de fortele Aliate pentru a ajuta victimele infometarii din Europa si Asia (in special cei din lagarele de concentrare).
participanti initiali in studiu-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Au fost alesi 36 de oameni din peste 200 de voluntari. O brosura de recrutare a fost distribuita care stipula ca in locul serviciului militar tinerii puteau sa se inscrie in acest studiu pentru a ajuta printr-o alta metoda populatia suferinda din tarile sub ocupatie.
Voluntarii au fost supusi unor teste fizice si psihologice. Pana si probabilitatea de a mentine in timp angajamentul fata de studiu a fost testat.
Au fost selectati cei care:afis-publicitar-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
au demonstrat ca poseda nivelurile de sanatate fizica si psihica necesare
aveau abilitatea de a se intelege intr-o masura rezonabila cu colegii din grup in timpul restrictiei calorice si exercitiilor fizice care urmau sa fie supusi
aveau suficient angajament catre obiectivele studiului si scopul final al acestuia.
Subiectii voluntari din studiu erau toti barbati albi, cu varste intre 22-33 ani.
Greutatea, inaltimea, forta musculara au fost notate si parametrii de baza au fost urmariti prin intermediul radiografiilor, electrocardiogramelor, probelor de sange si studii metabolice.
Capacitatea auditiva, volumul sangvin, acuitatea vizuala si pana si spermograma au fost evaluate.
Teste psihomotorii si de rezistenta au fost efectuate in laborator pe covorul rulant iar participantii au completat teste de personalitate si inteligenta cu diversi psihologi.
Studiul s-a desfasurat in 3 faze:
o etapa de control de 12 saptamani, unde s-a notat observatii fiziologice si psihologice a fiecarui subiect, fiind cimentata astfel valoarea de referinta, "normalul".
Subiectii au primit in aceasta perioada aproximativ 3200 de kcal/zi. Cei care erau considerati a fi subponderali au primit cantitati de alimente mai mari in aceasta perioada, mult peste 3200 kcalorii.
o etapa de 24 de saptamani (=6 luni) in care aportul caloric zilnic a fost redus drastic la o medie de aproximativ 1560 de kilocalorii.
Dieta lor continea alimente care consumate in mod tipic in Europa, in acea perioada: cartofi albi, napi, gulii, paine si macaroane.
Participantii aveau 2 mese pe zi de luni pana sambata; una la ora 8 dimineata si cealalta la ora 18 dupa-amiaza. Duminica mai primeau o masa la ora 12.45 la pranz.
Carnea lipsea cu totalitate pentru a imita mai indeaproape dieta intalnita in Europa in acea perioada.
Se dorea ca fiecare participant sa piarda 1.1 kg pe saptamana pana se atingea o reducere cu 25% a greutatii corporale la sfarsitul perioadei de infometare.
Intre mese mestecatul gumei era permis iar consumul de cafea si de apa era nerestrictionat.
o etapa de recuperare care a cuprins 2 parti:
Reabilitarea controlata care a durat 12 saptamani. Participantii au fost impartiti in 4 grupuri de 8 oameni si fiecare grup a primit o dieta stricta si controlata de reabilitare. Fiecare grup era subimpartit mai departe pe regimuri speciale cu proportii proteice diferite si suplimentare cu vitamine.
Reabilitarea nerestrictionata care a durat 8 saptamani. Aportul caloric si continutul mancarii nu a fost restrictionat in nici un fel dar a fost atent monitorizat si notat.
Aveau un program de munca zilnic si saptamanal. Li se cerea:
sa mearga o distanta de 35 kilometri pe saptamana
sa munceasca 15 ore pe saptamana treburi gospodaresti + administrative in laborator
sa participe la variate activitati educationale timp de 25 de ore pe saptamana
sa tina un jurnal.
Etapa de control – 3 luni
In afara de mese, nu existau alte restrictii asupra vietii lor sociale. Consumul caloric zilnic estimat de cercetatori era de 3009 kcalorii/persoana.
Ca sa iti faci o idee despre oamenii care au participat in experimentul Minnesota putem nota ca majoritatea erau educati. Aproape toti au mers la cursuri la facultate, 18 au absolvit diverse facultati si cativa de-abia incepusera facultatea.
Multi dintre participantii la studiu au profitat de oportunitatea de a fi cazati in campusul facultatii din Minnesota si s-au inscris la diverse cursuri, cativa dintre ei obtinand chiar licente pe anumite arii de aptitudine.
Pe parcursul primei etape – cea de control – barbatii se simteau bine hraniti si energici. Cativa s-au inscris ca voluntari in campus, au participat in productii de teatru si film in Mineapolis si mergeau cu regularitate la activitati culturale in oras.
Modificari fizice
Pe parcursul etapei de infometare – 6 luni
Aproape de la inceputul etapei de infometare participantii au relatat o scadere marcata a nivelelor de energie.
Nici unul dintre participanti nu a fost supraponderal la inceputul studiului, greutatea medie fiind de 69.2 kilograme.
Greutatea corporala a inceput sa scada dupa cum era de asteptat.
voluntar - wallace kirkland -experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Participantii care au ramas in studiu pana la finalul acestei etape au pierdut aproximativ 25% din greutatea initiala (~16.5 kilograme) si au mai ramas cu doar 30% din masa adipoasa pe care o aveau la inceputul studiului.
cum_a_scazut_greutatea_in_infometare_partea_1-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Majoritatea au suferit de anemie si de edeme gambiere, pe langa apatie si extenuare. Coastele erau proeminente si pierderea musculara de la nivelul membrelor inferioare a fost una semnificativa.
edeme-hipoproteice--experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Cercetatorii au obiectivat o scadere cu 21% a fortei musculare.
teste-medicale-in-timpul-infometarii--experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Participantii la studiu au acuzat deseori:
ameteala
oboseala extrema
dureri musculare
caderea semnificativa a parului si o viteza redusa a cresterii firului de par
ritmul de crestere a unghiilor a scazut si in unele cazuri s-a oprit
reducerea capacitatii de coordonare
țiut în urechi
Alte modificari:
Pulsul a scazut de la o medie de 55 bpm la 35 bpm. Hipotensiunea arteriala era intalnita frecvent.
Frecventa scaunelor a scazut de la 1 data pe zi la 1-2 ori pe saptamana.
Barbatii prezentau urinari frecvente in fiecare zi, diurne cat si nocturne.
Volumul sangvin s-a diminuat cu 10% si inimile lor au scazut in dimensiuni (verificate radiografic?).
Majoritatea barbatilor au dezvoltat anemie, leucopenie sau diminuari cu 30% a nr total de leucocite.
Pielea a devenit rugoasa, inasprita ca rezultat al intaririi foliculelor de par.
Viteza de regenerarea a taieturilor si vanatailor se diminuase.
O schimbare putin infricosatoare, notata de cercetatori la toti subiectii, a fost albirea si mai accentuata a sclerei (partea alba a ochilor) care a capatat un alb nenatural, ca de portelan.
Din punctul de vedere al barbatilor, cea mai inconfortabila schimbare a fost disparitia stratului adipos gluteal fiindca devenise dificil pentru dansii sa stea jos pentru perioade mai lungi de timp fiindca proeminentele osoase erau in contact direct cu scaunele.
Cativa dintre tineri s-au retras de la cursurile universitare din cauza lipsei de energie sau de motivatie pentru a fi atenti si de a se concentra asupra lectiilor. "Aveam mai putina energie. Stiam unde sunt toate lifturile din cladire."
Barbatii s-au plans de scaderea marcata a tolerantei la frig si au cerut sa li se dea paturi suplimentare chiar si in mijlocul verii. Barbatii purtau straturi multiple de haine si solicitau permanent bai fierbinti. Se plangeau permanent ca aveau mainile si picioarele foarte reci.
Barbatii au cerut ca mancarea sa le fie servita fierbinte.
Barbatii au dezvoltat pofte incontrolabile de sare astfel incat consumul de sare si condimente a crescut exponential.
Dorinta si aplecarea catre efortul fizic se diminuase semnificativ iar barbatii isi petreceau mult timp in repaus, preferabil la soare.
stand la soare 2 -experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Fiindca consumul de guma de mestecat, apa, cafea neagra si ceai nu era restrictionat subiectii din experiment au profitat de acest aspect unii ajungand sa mestece 40 de pachete de guma pe zi si sa bea chiar si 15 cani de cafea si ceai pe zi. In scurt timp aceste "extravagante" au fost limitate la maxim 9 cani de cafea+ceai/persoana/zi si 2 pachete de guma/zi/persoana.
Cativa au consumat cantitati mari de apa in cautarea obtinerii satietatii si ameliorarea senzatiei de sete iar unii s-au apucat de fumat.
S-au recoltat noi probe de sperma in ultima saptamana din etapa de infometare.
Motilitatea spermatozoizilor in timpul infometarii era in medie de 4.8 ore.
Ca si termen comparativ, motilitatea spermatozoizilor dupa reabilitarea subiectilor (adica peste 12 saptamani din acel moment) era in medie de 25.5 ore adica de 5 ori mai buna.
Modificări psihice
Pe parcursul etapei de infometare
Aproape de la începutul acestei etape participanții au relatat o scadere marcata a nivelelor de motivație personala. Cercetatorii au observat o apatie generală în rândul subiecților, "ruptă" doar de explozii de iritabilitate irationala mai ales cand stateau la coada, asteptand sa-si primeasca mancarea.
Desi barbatii au fost testati si s-a dovedit ca majoritatea dintre ei aveau o dispozitie tolerantă, în etapa de înfometare, la masă, subiectii se suparau unii pe altii, enervati fiind de vocile colegilor si de obiceiurile alimentare ale colegilor care au devenit, într-un ritm alert, foarte ciudate.
Au fost cazuri cand unii participanți refuzau sa stea cu persoanele "gălăgioase" la masă. Deseori schimbau mesele pentru a schimba partenerii cu care mâncau.
Si personalul administrativ si tehnic din experiment nu a fost scutit de atacuri verbale. Un participant scria într-o scrisoare catre casă: "Sunt așa de înfometat că aș mânca orice, dar aș începe mai întâi cu personalul gras de aici."
Era frustrant pentru subiecti să vadă personalul cum îsi mănâncă prânzul normocaloric.
"Stătea acolo, gras, ascunzându-și prânzul în timp ce aroma de la portocala lui încă se simțea în aer."
Mancarea a devenit ca o obsesie pentru ei. Majoritatea subiectelor de discutie erau despre mancare si tinerii visau cu ochii deschisi, in timpul liber, la mancare.
"Legănau și alintau mâncarea ca pe un copil și o manipulau și se uitau la ea de parcă se uitau la aur. Se jucau cu ea cum se joacă copiii când fac plăcinte din noroi."
Odata cu trecerea lunilor, luatul mesei devenea din ce in ce mai ritualizat si deseori grotesc. Fiindca subiectii doreau să-și extindă timpul petrecut la masa și sa se simta mai sătui, linsul farfuriilor a devenit un obicei practicat intens.
obiceiul de a linge farfuria-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Cercetatorii au mai identificat urmatoarele:
unii dintre participanti își diluau cartofii cu apa
țineau îmbucături de mâncare pentru mult timp în gură fără să înghită
se chinuiau să combine mâncarea pe farfurie diferit, ajungeau în final la combinații ciudate și care arătau îngrozitor.
În perioada de infometare tinerii petreceau mare parte din zi planificand cu atentie modul exact in care își vor consuma mancarea. Spre sfarsitul acestei etape, unii barbati stateau aproape 2 ore pana terminau de mancat o masa pe care, cu cateva saptamani in urma, o terminau in cateva minute.
Mancarea devenise sursa lor principala de fascinatie si motivatie. Multi tineri au inceput sa colectioneze retete de mancare iar unul dintre ei la sfarsitul experimentului avea aproximativ 100 de retete in colectie. Unii stateau pana la 5 dimineata trezi ca sa lectureze carti de bucate.
Pe lângă cărți de bucate și rețete bărbații din experiment au început să colecționeze căni de cafea, farfurii și alte ustensile de bucatarie.
Fenomenul acesta de a acumula chestii s-a extins și la cărți vechi, haine second hand, șlapi si alte nimicuri. Chiar si când unul dintre tineri își cumpara un produs nou, cu eforturi financiare deseori, barbatul își punea in scurt timp intrebarea: "De ce am cumparat ceva atat de nefolositor?"
Este interesant de observat ca tendinta de a acumula chestii, de a strange cat mai mult din orice a fost observata si in studii ale pacientilor anorexici infometati si la soricei de studiu privati de calorii.
2 subiecti au dezvoltat in aceasta perioada tulburari de intensitate psihotica.
Pentru unul dintre ei era imposibil sa adere la dieta: "prezenta o atractie compulsiva sa refuze, sa zica NU si o dorinta puternica de a cauta in cosurile de gunoi resturi alimentare aruncate. A devenit atat de instabil emotional incat s-a internat voluntar pe aripa de psihiatrie a spitalului universitar."
Al doilea subiect, dupa 9 saptamani de infometare, a inceput sa fure din magazine tot felul de nimicuri. A prezentat explozii emotionale violente cu fuga de idei, plans usor, discutii despre suicid si amenintari cu violenta. A fost exclus din studiu si internat la psihiatrie.
Să ne departăm de mâncare pentru un moment si sa ne uitam la alte aspecte din viata participantilor la studiu ca de exemplu – interactiunile sociale cu oameni din afara studiului.
Cercetatorii au notat, în mod repetat, indiferența și lipsa de inițiativă a subiectilor cand venea vorba de dezvoltare personală și socializare:
dorința bărbaților de a sta impreuna si pur si simplu de a vorbi disparuse
convingerile politice și tăria acestor convingeri inițiale se diminuase până aproape de disparitie
au devenit progresiv mai retrași și izolați
dorintele, fanteziile pentru fizicul feminin și apetitul sexual al participanților la studiu s-au evaporat rapid dupa ce au intrat în etapa de înfometare
la petreceri, subiecții au afirmat că conversatiile cu alte persoane sunt dificile și inutile
aproape toți au preferat să meargă la filme singuri și au mai adaugat urmatoarele: "deși am recunoscut că filmul este o comedie, nu m-am simțit niciodată îndemnat să râd".
cercetatorii au remarcat că atunci cand subiecții erau la cumpărături într-un magazin – "acestia erau foarte usor de impins de catre ceilalti oameni din magazin iar reactia participantilor era una de resemnare".
Contactul social al voluntarilor cu femei a intrat într-un declin brusc in timpul perioadei de infometare. Cei care au continuat să aibă întâlniri cu femei au relatat ca relațiile deveniseră tensionate. interesul_participantilor-pentru-mancare-sex-si-activitate-fizica-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
"Sunt unul din 3 sau 4 băieți care mai ieșim în oraș cu fete. M-am îndrăgostit de o fată în timpul perioadei de control dar acum o văd doar ocazional. E aproape prea mult efort să mă întâlnesc cu ea chiar și când vine să mă viziteze aici în campus. Necesită mult efort să o țin de mână. Distracția noastră trebuie să fie inofensivă fiindcă mă obosește."
Odata cu trecerea timpului, aderența la dieta devenea din ce in ce mai greu de sustinut mai ales în momentele când mergeau in oras sau în locuri unde exista mâncare disponibila.
Un subiect a fost eliminat din experiment fiindca a strecurat în mod neautorizat mâncare din oras în campus. unde avea loc experimentul. Dupa ce a consumat cateva alimente calorice in oraș (dulciuri) a intrat într-o stare de euforie exagerată încât s-a oprit la 17 magazine de sucuri în drumul spre casă.
Cercetatorii au raportat urmatoarele:
"A glumit cu niște fete lângă o fântână, ne-a spus că luminile erau mai frumoase ca niciodată, a simțit că lumea este un loc foarte fericit."
Până a doua zi această stare a degenerat într-o perioadă de pesimism extrem și de remușcare; simțea că nu mai are nici un motiv pentru a trăi și că a eșuat dezastruos în încercarea de a-și ține angajamentul de a mânca rațiile reduse de alimente.
Un alt participant isi aminteste o ocazie speciala in care el și-a luat portia de mancare (mică de altfel) într-o punga de hartie și a scos-o pe prietena lui în oraș la unul dintre cele mai scumpe restaurante.
"Am vrut să o duc la restaurant doar ca să mă bucur să văd cum mănâncă… dar când chelnerul a venit cu mâncarea, prietena mea nu a putut termina totul din farfurie. Am fost putin deranjat de chestia asta, am consumat atâția bani și ea nu a putut să mănânce tot."
Harold Blickenstaff, unul dintre participanti, relatează frustrarea cauzată de gândurile permanente despre mâncare:
"Nu există ceva în viața mea pe care să-l fi dorit să se termine mai repede decât acest experiment. Nu era neapărat disconfortul fizic cât faptul că mâncarea devenise cel mai important lucru din viața noastră. Mâncarea devenise elementul central și unicul lucru important în viața noastră. Și viața e destul de plictisitoare dacă mâncarea e lucrul central."
"De exemplu dacă mergeam la un film, nu eram prea interesați de scenele de dragoste, dar eram atenți de fiecare dată când personajele din film mâncau și ne interesa ce anume mâncau."
O altă amintire a acestui participant – "Am avut în experiment cu mine un prieten foarte apropiat și deseori vorbeam foarte tăios cu el și mă găseam aproape în fiecare seară la el în camera scuzându-mă pentru comportamentul meu și rugându-l să mă ierte."
voluntar samlegg inainte de infometare si dupa--experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Alt aspect interesant a fost faptul că, odată cu slăbirea accentuată, tinerii nu se percepeau pe sine ca fiind excesiv de slabi. De fapt, începuseră să considere că toți ceilalți erau cam grași decât să zică că ei erau prea slabi. De notat paralela interesanta cu anorexicii care prezintă un punct de vedere similar.
Modificari fizice si psihice
Pe parcursul etapei de reabilitare controlata (12 saptamani)
După 24 de săptămâni de semi-infometare experimentul a trecut in perioada de reabilitare in care regimuri speciale au fost prescrise fiecarui participant.
Barbatii au fost impartiti in 4 subgrupuri care au primit cu 400, 800, 1200 respectiv 1600 de kilocalorii mai mult decât primeau în etapa de înfometare. S-a procedat in acest mod pentru a determina cantitatea optima de calorii necesare unei reabilitari rapide si eficiente. Însă bărbații aveau în continuare o senzație permanentă de foame și se plângeau că "nici nu se vede ce primesc in plus la mancare".
Cercetatorii le-au administrat subiectilor și suplimente proteice si vitamine pentru a observa daca îi va ajuta in cadrul procesului de recuperare. Dupa cateva saptamani s-a concluzionat ca suplimentele nu fac mare diferenta și că singurul element care parea sa ajute era mancarea. Astfel, s-a crescut ratia zilnica la fiecare grup in parte cu 800 de kilocalorii in plus care a avut un efect pozitiv, rapid.
diferente intre perioada de infometare si reechilibrare -experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
In scurt timp cercetatorii au crescut si mai mult acest număr la grupurile repartizare pe numarul mai mic de calorii zilnice fiindca nu au observat semne de imbunatatire in starea subiectilor.
In final, s-a ajuns la concluzia ca o persoană are nevoie de aproximativ 4000 de kilocalorii pe zi ca să-și recupereze forța după o înfometare.
Bărbații au declarat ca primele semne de ameliorare au fost:
reducerea amețelilor
reducerea apatiei
reducerea letargiei
dar sentimentul de oboseală și lipsa apetitului sexual s-au remediat lent.
Robert McCullagh a afirmat ca și-a dat seama că a început să fie mai bine atunci când i-a revenit simțul umorului.
Aceasta etapa a adus cele mai surprinzatoare descoperiri. Pentru unii perioada de reabilitare a fost cea mai dificilă din tot experimentul.
testari-medicale-experimentul-de-infometare-minnesota-fii-sanatos.ro
Multi tineri au ramas surprinși când au pierdut greutate aditionala deși primeau puțin mai multă mâncare – probabil prin pierderea edemelor din corp. Desi subiectii isi recuperau incet capacitatile fizice de efort, starea lor mentala era in continuare in declin.
Un participant relateaza ca reabilitarea a fost la fel de dificilă ca și înfometarea fiindcă nu a scăpat de senzația constantă de foame.
Linsul farfuriilor a continuat, iritabilitatea se transforma deseori ăn agresiune iar schimbările de dispozitie erau mai severe.
Un subiect din studiu a notat reactiile lui extreme in jurnal.
"Sunt în cea mai mare depresie din viata mea. Un singur lucru mă poate scoate din depresie – să plec din experiment. M-am decis să scap de niste degete. Cu 10 zile in urma, lucram la mașina mea și am lasat-o să cadă pe aceste degete…a fost premeditat."
Cateva zile mai tarziu acelasi tanar, in timp ce despica lemne și-a lovit mâna cu toporul amputându-și 3 degete. Cand a fost rugat sa explice ce s-a intamplat, tanarul a declarat:
"Admit că am fost foarte dezorientat în acel moment. Nu sunt pregătit să spun că am făcut-o intenționat. Nu sunt pregătit să spun că nu am făcut-o intenționat."
Modificări fizice și psihice pe parcursul perioadei de reabilitare nerestricționată
Starea de spirit și comportamentul social s-a stabilizat după 3 luni de reabilitare controlată.
Însă în ceea ce priveste mancarea și actul de a mânca lucrurile erau departe de normal.
Tinerii au fost avertizati să nu mănânce excesiv în prima zi fără restricție alimentară.
Însă:
oamenii mancau permanent. Jasper Garner a descris situatia astfel: "aveam o gaura de 1 an pe care aveam nevoie sa o umplu".
oamenii mancau pana le venea rau chiar si 8 luni mai tarziu.
un om a fost spitalizat in ziua 1 fara restrictie alimentara si i-a fost evacuat continutul stomacal.
Un participant relateaza:
"Cand ne-au dat drumul acasa am luat autobuzul spre Chicago. In fiecare statie unde oprea autobuzul consumam cateva milk-shakeuri si lumea era un loc minunat. Aveam un sentiment grozav ca aveam cata mancare doresc si ca mancam suficient dar nu era un sentiment normal. Nu reuseam sa-mi satisfac pofta de mancare doar umplandu-mi stomacul."
12 participanti au rămas în campus încă 12 săptămâni sub monitorizare. Cand au fost lasati fara restrictii, barbatii consumau aproximativ 5000 de kilocalorii pe zi. In unele ocazii, unii dintre ei au consumat pana la 11.500 de kilocalorii/zi.
"Unul dintre voluntari consuma mese imense de 5000-6000 kcalorii și totuși peste 1 ora începea să mănânce o gustare. Aceste exagerari cauzau frecvent dureri de cap, tulburări gastro-intestinale și somnolență; câteodată greață și vomă."
Dupa aproximativ 5 luni de realimentare (3 luni controlată și 2 luni necontrolată) au raportat o pseudonormalizare a tiparelor alimentare dar pentru unii supraconsumul caloric era încă la ordinea zilei.
"Numarul 108 mananca si mananca pana nu mai poate inghiti dar dupa jumatate de ora parca iar ii este foame."
De-abia la 8 luni dupa începerea realimentarii majoritatea barbatilor mananca normal, aproape de tiparul de dinaintea experimentului.
In perioada de reabilitare barbații au crescut într-un ritm rapid in greutate în special din cauza creșterii masei adipoase.
cresterea_in_greutate_dupa_reechilibrarea_nerestrictionata-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Dupa 12 saptamani procentul de grasime a revenit la nivelul de început, de dinainte de infometare în ciuda faptului ca ei aveau o greutate mult mai mica deci în mod evident raporturile muschi-masa adipoasa se modificasera in sens negativ.
Doar după 8 luni de mâncat nerestricționat procentul de masă musculară a ajuns la valorile inițiale dar masa adipoasă abdominală era cu 40% mai multă. Însă după atingerea vârfului în jur de 8 luni, masa adipoasă a început să scadă în ciuda faptului că bărbații nu mai țineau nici o dietă și mâncau până la sațietate.
Dupa 58 de săptămâni (~1 an si 2 luni) de alimentatie nerestrictionata barbatii au atins aproximativ procentul de masa musculara si procentul de grasime corporala pe care le-au avut la inceputul experimentului. revenirea-greutatii-la-normal-experimentul-de-infometare-Minnesota-fii-sanatos.ro
Greutatea corporala nu a scăzut chiar la toți participanții la nivelele de pre-experiment. A ramas mai mare cu variatii de la 0.7 kilograme până la 7.2 kilograme. Nu avem date despre ce s-a intamplat la 2 ani sau la 5 ani după experiment.
Au fost unele imbunatatiri ale stării generale de sănătate care au aparut rapid.
Un voluntar a crescut în greutate 3 kilograme in 3 zile si pulsul s-a modificat de la 35 de batai la 60 de batai/minut. Alt voluntar a prezentat o dublare a ratei metabolice bazale intr-un interval de 4 zile.
Însă chiar dupa 3 luni de reabilitare nerestricționată starea generală a lor era considerabil inferioară celei de la începutul experimentului. Din declarațiile tinerilor, a mai fost nevoie de încă 3 luni până când energia fizica și capacitatea de efort a ajuns la nivele similare cu cele de început – deci în total 6 luni de dietă nerestricționată.
Dupa terminarea experimentului tinerii au continuat să ajute în diverse eforturi umanitare. 3 dintre ei au devenit bucătari. Unul si-a schimbat cariera devenind agricultor.
14 lectii utile pe care le putem invata din acest experiment
Majoritatea celor care "tin diete" acum, in secolul 21, consuma deseori un numar zilnic de calorii semnificativ mai mic decat 1560 Kcalorii, cat mancau tinerii din acest experiment in 1945. Este util de subliniat faptul ca subiectii din studiu au fost verificati si testati atat pentru sanatatea fizica cat si pentru capacitatile psihice si au fost declarati sanatosi. Cu toate acestea, restrictia de 50% a caloriilor zilnice – chiar daca nu a coborat sub 1500 de kilocalorii – a fost suficienta pentru a manifesta simptome psihiatrice la tineri sanatosi.
Daca am fi sa ne luam dupa rezultatele etapei de infometare a studiului am putea concluziona ca restrictia calorica – "mancatul mai putin" – este unicul si atotsuficientul secret al slabitului. Adica sa fim seriosi – 16.5 kilograme, 70% din masa adipoasa in doar 6 luni – sunt rezultate bune.
Eficienta infometarii intr-un timp atat de scurt de aceea reprezinta motivul pentru care oamenii de rand, care doresc sa slabeasca, au o atractie pentru dietele hipocalorice. Mananci mai putin cateva zile si cand te urci pe cantar – se vede!
Persoanele care "cad prada" capcanelor ridicate de dietele restrictive caloric nu cad doar o singura data. Sunt persoane care trec de 10-15 ori in viata prin cicluri de slabire fortata rapida si apoi reingrasare si tot nu invata lectia – doar fiindca infometarea este atat de eficienta pe termen scurt. Te "sculpteaza" in forma repede inainte de o nunta, de o prezentare, de reuniunea de 10 ani de la ceva.
Citind acest articol, observand evolutia greutatii corporale si a grasimii corporale a subiectilor studiului in timp de 1 an si ceva, cred ca ai inteles de ce este necuantificabil de important de a nu mai tine nici o dieta restrictiva caloric (intentionata) vreodata in viata ta.
Secretul slabirii de durata este consumul a mai putine calorii dar modalitatile prin care reusesti asta fac diferenta. Si dietele severe nu se incadreaza la metodele corecte.
Oboseala, caderea parului, unghii care nu mai cresc sau care sunt friabile, scaderea pulsului, constipatia, anemia, uscarea pielii, viteza scazuta de regenerare a tesuturilor, diminuarea atentiei si a capacitatii de concentrare, maini si picioare reci, scaderea tolerantei la frig, lipsa dorintei de a face miscare, lipsa apetitului sexual – reprezinta toate semne de metabolism scazut care le poti vedea deseori reflectate astazi in persoanele cu hipotiroidism (clinic sau subclinic).
Iti reamintesc ca subiectii din studiu erau tineri si sanatosi. Cand au fost selectati cei 36 de oameni din 200 s-a folosit ca criteriu de selectie si capacitatea morala si mentala a subiectilor de a respecta dieta si de a nu trisa.
La inceputul studiului si pe parcursul primelor 3 luni cand au fost hraniti bine testarile nivelelor de motivatie au iesit mereu bune.
Alta a fost situatia dupa ce barbatii nu au mai fost hraniti corespunzator. La inceputul studiului s-a mers mult pe incredere reciproca, participantii la studiu avand permisiunea să iasă în oraș, sa mearga la cursuri la facultate – locatii unde, intr-o anumita masurar, exista mancare din belsug. Cateva luni de dieta restrictiva a diminuat categoric abilitatea de a-si pastra cuvantul dat la inceputul studiului si au existat chiar incalcari repetate ale regimului si banuieli de "frauda" la cativa dintre participanti. Pentru a preveni aceste tipuri de "scapari" s-a instituit un sistem de "amici" (buddy system in engleza) astfel ca nici unul dintre subiectii din studiu nu mai avea voie sa paraseasca campusul fara o alta persoana care sa-l insoteasca. Nimeni nu mai pleca singur.
Astfel capacitatea de a te tine de o promisiune, puterea morala de a respecta dorinta de a fi de folos pentru populatia din lagarele europene s-a diminuat grozav dupa cateva luni de semi-infometare.
Dupa inceperea perioadei de restrictie alimentara, o mare parte dintre barbati nu au mai frecventat cursurile universitare la care s-au inscris cu cateva luni in urma din 2 motive principale – lipsa de energie pentru a se concentra si pentru a invata si diminuarea dorintei si a chefului de participare in continuare la cursuri. In zilele noastre persoanele "la dieta" intampina mult mai multi factori educationali de depasit si cu mult mai multi stresori zilnici decat in 1945 in cadrul studiului. Privita din acest context, epidemia de lipsa de chef, lipsa de concentrare si lipsa de energie nu mai este atat de surprinzatoare mai ales la doamnele si domnisoarele (statistic mai mult timp la dieta) ce restrictioneaza cronic calorii.
In timpul perioadei de infometare, dorinta si disponibilitatea catre efortul fizic se diminuase semnificativ. E foarte logic.
Cand corpul nu primeste suficiente calorii va dori sa conserve cat mai bine ceea ce are si sa minimalizeze pierderile.
Asta inseamna ca te va incetini, te va raci si te va "convinge" sa nu te apuci de activitati care consuma multa energie aiurea, adica miscarea fizica.
Astfel ca este normal ca persoanele obeze (care au multe kilograme in exces dar la care fiecare celula in parte sufera de lipsa de energie) sa nu doreasca sa faca sport, sa nu doareasca sa se inscrie la abonamente lunare la sala si sa stie toate lifturile din cladire, exact ca acesti tineri in timpul perioadei de infometare.
Tu crezi ca daca ai fi hipometabolic si mereu rece, ti-ar veni sa-ti fluturi mainile prin aer? Nu. Ai vrea mereu sa stai intins, sa stai asezat, preferabil la soare sau langa o sursa de caldura. Exact ca acesti subiecti din studiu.
Dietele hipocalorice restrictive nu functioneaza pe termen lung fiindca duc la o diminuare marcata a gradului de motivatie personala, principalul factor care te tine aderent de dieta. Astfel ca, devii nervos si iritat, incepi sa judeci si sa faci scenarii si in scurt timp "relaxezi" sau renunti cu totul la dieta.
Consider ca viata este facuta ca sa ne bucuram de ea. Sa-i preluam lectiile cu inima deschisa si, cand plecam de tot, sa lasam lumea aceasta putin mai buna decat cand am venit noi.
In mod ideal, mancarea ne ajuta sa fim sanatosi si ne da energie sa ne miscam corpul in acest spatiu fizic de la un lucru care ti-e foarte important in viata – familia, copiii, iubita la alt lucru care ti-e foarte important in viata – serviciu, hobby, activitati filantropice, activitati culturale.
E foarte neplacut atunci cand mancarea devine laitmotivul vietii cuiva. Mancarea ar trebui vazuta ca o sursa de energie si de sanatate si doar uneori o sursa de placere. In viata barbatilor din studiu si in vietile multora dintre noi, mancarea – ce mancam, cand mancam, cand mai mancam, ce mancam maine – devine punctul in jurul caruia se invarte ziua si celelalte activitati.
In final, concentrarea excesiva pe mancare ne indeparteaza de telul vietii noastre si de motivul pentru care am fost pusi pe acest Pamant. Este ca si cum ai avea un laptop super performant de 10.000 de lei si tu i-ai folosi toata acea performanta doar sa faci adunari si inmultiri pe el. Ceea ce reprezinta un fel de risipa.
Iti reamintesc ce scria in jurnal unul dintre voluntari: "Mâncarea devenise elementul central și unicul lucru important în viața noastră. Și viața e destul de plictisitoare dacă mâncarea e lucrul central."
Nu fa mancarea si alimentatia elementul central al vietii tale.
Barbatii acestia din studiu au inceput sa stranga chestii, sa colectioneze tot felul de prostioare care in cazul lor erau legate de mancare. De la retete si carti de bucate, pana la haine second, carti vechi de beletristica si ustensile vechi de bucatarie si cani.
Odata cu perioada de reabilitare, cand au reinceput sa consume suficiente calorii, tinerii si-au dat seama de inutilitatea majoritatii acestor obiecte si au renuntat sau au aruncat majoritatea dintre ele.
Ca sa intru intr-o chestie mai filozofica as spune ca in viata suntem obisnuiti sa primim ca apoi sa dam la randul nostru. Cand ceea ce primim scade (in acest caz au scazut numarul de calorii consumate) si ceea ce dam scade (atentia catre detalii, bunatatea catre altii, capacitatea de a tolera alti oameni langa tine, capacitatea de a-l auzi pe cineva ca plescaie langa tine fara ca sa-ti sara țandăra).
Mancarea este o forma de energie similara cu lumina soarelui, cu sentimentul pe care il ai cand cineva iti multumeste si isi exprima recunostinta, cu o imbratisare de catre cineva drag, cu atingerea vantului sau a ploii pe piele, cu implinirea pe care o simti cand iti atingi un obiectiv.
Actul de a manca reprezinta, la baza, alegerea si prelucrarea unor elemente din exterior si introducerea lor in interior, inauntrul corpului, intr-un mod foarte intim. Este ca si cum ai incredere in mancare si ii acorzi acces inauntrul tau. Este la fel de intim ca si actul sexual – ai incredere in partenerul tau si ii acorzi acces inauntru. Este la fel de intim ca si impartasirea telurilor si obiectivelor tale in viata cu cineva – ai incredere in interlocutorul tau si ii acorzi acces catre gandurile si obiectivele tale.
Ei bine viata nu le-a mai dat suficiente calorii acestor barbati si reactia lor compensatorie a fost sa-si umple fizic viata cu alt fel de energie – si adica sa inceapa sa stranga chestiioare. Nu-mi dati de mancare, atunci eu ma apuc sa colectionez cani, polonice si lingurite. Nu-mi dati de mancare, atunci eu voi colectiona carti de bucate ca sa stiu foarte bine sa-mi fac ceva foarte bun de mancare atunci cand acest experiment se va termina.
Aceste fenomene se pot translata si alte arii din viata si deseori se interpatrund. Cand simti ca viata nu-ti ofera suficiente distractii incepi tu sa le cauti si le aduci cateodata cu forta. Deseori persoanele care nu primesc suficienta dragoste, grija sau respect de la cei din jur vor incerca sa compenseze in vreun fel si se vor "refugia" in mancare fiindca satietatea te face sa te simti bine, te destreseaza si te face, intr-o anumita masura, sa te simti iubit.
Barbatii nu primeau suficienta mancare asa ca unii au furat mancare sau au mancat pe ascuns. Dar nu toti. Altii au furat niste nimicuri, niste prostioare nealimentare de prin magazine.
La fel se intampla si la cei care cred ca banii nu-le mai ajung. Ajung niste veritabili horderi. Au un fier de calcat nou, functional dar prin pod sau prin boxa mai au 3 fiare de calcat functionale dar vechi (din alea care consuma de 3 ori mai mult curent electric) pe care le tin fiindca "poate se strica asta nou si am cu ce calca". Le fac in ciuda la RoRec, baietii care se ocupa de reciclat.
Pe masura ce slabeau, barbatii din experiment in loc sa realizeze si inteleaga schimbarile fizice majore care li se intamplau, ei si-au format o alta viziune. Au inceput sa creada ca de fapt persoanele din jurul lor, normoponderale de-a dreptul, sunt obeze si ca ar trebui sa mai slabeasca.Acest tip de comportament si aceste idei sunt observate la persoanele ce sufera de anorexie si care, desi sunt nesanatos de slabe (IMC uneori 14-15-16), cand se uita in oglinda mai gasesc ceva grasime pe undeva de care ar dori sa scape. In loc sa constientizeze ca ele sunt prea slabe, nesanatos de slabe, in schimb concluzioneaza ca ceilalti sunt prea grasi si ar trebui sa slabeasca.De aceea pentru anorexici discutiile rationale despre greutate si aspect fizic nu au mare succes pana cand nu se reia aportul caloric sustinut, zilnic.
Cercetatorii din acest studiu au adaugat la meniurile zilnice in perioada de recuperare controlata suplimente cu vitamine si minerale dar fara efect. Singurul lucru care a ajutat, care a facut diferenta intre stagnare si recuperare au fost caloriile. Deci putem concluziona ca o persoana anorexica sau care nu se poate alimenta nu va beneficia prea mult de pe urma suplimentelor de vitamine si minerale si ca singurul element critic care-l va ajuta va fi mancarea. Cantitati mai mari de mancare, consumate zilnic.
Un alt pericol foarte mare, probabil cel mai mare pe care il aduc dietele hipocalorice restrictive este senzatia de foame continua, dezechilibrata care apare dupa incetarea dietei.
Desi nu mai tii dieta si, consumi deseori cu 1000 sau 2000 de kcalorii mai mult pe zi tot iti este foame.
Binge eating-ul (cand mananci pana la refuz chiar si 10000 kcalorii intr-o zi) este foarte rar intalnit in populatia generala. Da, sunt oameni care mananca zilnic mai mult decat le trebuie dar cu 300-800 de kcalorii. Dar nu prea auzi persoane care sa zica precum voluntarii din studiu: "Nu reuseam sa-mi satisfac pofta de mancare doar umplandu-mi stomacul." Mancatul "in prostie", este un comportament observat aproape exclusiv la persoanele care au restrictionat constient pentru o perioada de timp caloriile pe care le-au consumat.
Pe scurt inseamna ca dietele duc inevitabil, mai repede sau mai tarziu, la consum exagerat si "dat iama" in mancare si nu mancare sanatoasa. In natura, aproape la nici un animal nu s-a observat acest tip de comportament.
Foamea exagerata duce la cresterea rapida in greutate. Dar asta nu e partea rea. Partea rea este ca grasimea creste prima si creste vertiginos, cu mult mai repede decat a plecat si se depune mai mult decat ai avut initial. Deci toata dieta nu ca a fost degeaba, a fost de-a dreptul daunatoare fiindca acum esti o persoana mai grasa si mai frustrata decat la inceput. Cel mai bun lucru pe care-l poti face – nu tine nicioadata dieta restrictiv calorice in care tu iti calculezi caloriile si ti le setezi mult mai jos decat mananci de obicei.
Sa zicem ca ai tinut diete pana acum. Statistic ai in prezent o greutate mai mare decat o aveai inainte de a incepe etapa de diete a vietii tale.
Cel mai periculos lucru pe care-l poti face acum este sa te apuci de o noua dieta cand vezi ca greutatea ta continua sa creasca la ceva timp dupa ce ai terminat dieta precedenta.
Adica, cand te gasesti la punctul rosu din poza sa nu care cumva sa te infricosezi si sa te apuci de o noua dieta fiindca nu vei mai iesi niciodata din acest cerc vicios – ingrasare -> dieta -> ingrasare.
sa nu mai tii niciodata vreo dieta_fii_sanatos.ro
Gata. Este suficient pentru astazi.
Sunt o groaza de lectii valoroase pe care le poti desprinde in urma acestui experiment si din acest articol.
Iti recomand sa revii la acest articol ori de cate ori ai nevoie de un mic ajutor, de o reamintire a efectelor negative ale dietelor restrictive si de o trecere in revista a motivelor pentru care nimeni nu beneficiaza in urma unor diete care restrictioneaza calorii constient.
Salut! daca vrei sa te mentii trebuie sa consumi numarul de calorii de mentinere pentru greutatea ta. imi poti trimite un e-mail la : hyphy.fitness23@gmail.com, daca esti curios cum se calculeaza caloriile, si care este nivelul tau de mentinere. nu te costa nimic.
User252426 întreabă: