Suflul sistolic nu este o boala, ci un simptom al unor boli cardiace de care este posibil sa nu stii. De cele mai multe ori, suflul sistolic este inofensiv si dispare in timp. Exista insa si cazuri in care suflul sistolic este semnul unor afectiuni cardiace grave, care pot necesita tratament special sau operatie. Daca observi simptome neobisnuite precum batai neregulate ale inimii, dureri in piept sau oboseala, este cazul sa mergi la un medic specialist, care va examina problema.
Ce este suflul sistolic
Inima este cel mai important organ al corpului uman si centrul sistemului circulator. In timpul pomparii sangelui, inima trece prin doua stadii: sistola si diastola. In timpul diastolei, care este starea de relaxare, sangele umple ventricolele inimii. In timpul sistolei, starea de contractie, atriile inimii se contracta si impinge sangele afara din inima prin artere. Sangele este astfel transportat catre restul corpului.
Circulatia sangelui este un proces normal si lin, insa uneori anumite sunete se pot auzi alaturi de ritmul batailor inimii. Aceste sunete pot aparea atat in sistola, cat si in diastola. Suflul sistolic este o vibratie care poate avea o durata variabila si poate fi auzit cu ajutorul unui stetoscop. Suflul sistolic poate fi auzit la inceputul batailor inimii si inceteaza inainte de al doua bataie a inimii. Aceste sunete sunt rezultatul unei circulatii defectuase a sangelui catre ventricole.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale suflului sistolic este circulatia cu "turbulente" a sangelui in timpul contractiei ventricolelor. De cele mai multe ori, suflul sistolic este inofensiv si dispare in timp. Exista insa si cazuri in care suflul sistolic este anormal si este un simptom al unor afectiuni cardiace. In acest sens, este recomandat consultul la un medic de specialitate.
Un control de rutina la medicul cardiolog poate arata daca suflul sistolic este anormal. Medicul va verifica durata si gradul suflului sistolic. De asemenea, cardiologul va verifica si daca sunetul se aude si in zona gatului sau a spatelui sau daca se modifica la schimbarile de pozitie.
Exista sase grade ale suflului sistolic, in functie de intensitatea lui. Cel mai intens suflu sistolic este de gradul sase. Un suflu sistolic de gradul unu si doi este de cele mai multe ori inofensiv. Un suflu sistolic mai mare de gradul doi semnaleaza o boala cardiaca.
Electrocardiograma, radiografia toracica, ecocardiograma Doppler sau analizele de sange sunt investigatiile medicale care pot stabili in mod corect cauza suflului sistolic.
Cauzele suflului sistolic
Suflul sistolic se refera de cele mai multe ori la un sunet produs de inima. Acest sunet este produs de circulatia sangelui prin ventricole. Exista insa si cauze anormale care duc la suflul sistolic. Cauzele anormale ale suflului sistolic sunt semne ale unor boli cardiace. Printre cauzele suflului sistolic se numara:
defecte congenitale ale inimii precum malformatii ale arterelor sau valvelor
anormalitati ale valvelor precum scleroza sau stenoza valvelor
endocardite sau inflamatii ale endocardului.
Simptomele suflului sistolic
Persoanele care sufera de suflu sistolic nu prezinta in mod obligatoriu simptomele unei afectiuni cardiace. Simptomele suflului sistolic depind in mare masura de cauza si severitatea suflului. Iata mai jos cateva dintre semnele care pot insoti suflul sistolic:
greata
ameteala
oboseala
respiratie scadata
dureri in piept
transpiratie excesiva
decolorarea sau invinetirea pielii sau a degetelor
batai neregulate ale inimii
umflarea extremitatilor cauzata de retentia de apa.
Tratamentul suflului sistolic
Suflul sistolic indica usoara intarire a valvelor inimii ceea ce duce la o circulatie defectuoasa a sangelui. Pentru a pune un diagnostic, medicul cardiolog va evalua istoria medicala a pacientului si va recomanda anumite investigatii suplimentare. Pacientul va fi supus si unor controale medicale cardiace care sa evalueze ritmul si rata batailor inimii. Daca apare un sunet, medicul va determina locatia acelui sunet.
Inainte de a primi un tratament, pacientul cu suflu sistolic trebuie sa efectueze anumite teste precum electrocardiograma sau radiografia toracica, pentru a evalua starea geneala a inimii.
Tratamentul pentru suflu sistolic depinde de cauzele acestei afectiuni. Suflul sistolic cauzat de o valva infectata poate fi tratat cu antibiotice care vor reduce infectia. Daca suflul sistolic este cauzat de distrugerea valvelor, atunci pacientul va fi supus unei operatii prin care se va inlocui valva distrusa.
Pentru a evita probleme grave, este indicat sa vizitezi medicul specialist de fiecare data cand apar simptome neobisnuite. Adopta un stil de viata sanatos pentru a evita cat mai mult eventualele probleme.
Citeste mai mult pe: http://sanatate.acasa.ro/boli-7/suflu-sistolic-151974.html#ixzz2InsNf8ph
Http://sanatate.acasa.ro/boli-7/suflu-sistolic-151974.html
http://forum.desprecopii.com/....../topic.asp
Documentează-te de aici.
Bună!
http://www.sfatulmedicului.ro/dictionar-medical/suflu-sistolic_2443
Te pup!