| Derkes a întrebat:

Din ce cauza apar boli din senin la unii oameni? Vad pe Facebook si pe internet in general ca unii adolescenti de 19-20 de ani au deja cancer. Deja la orice durere mi-e frica sa nu am cancer sau ceva grav, din ce cauza apar aceste boli la varste asa fragede? Are legatura cu gena?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
6 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Are pe draq cu gena. Stres si alimentatie timpita.

Bula
| Bula a răspuns:

Din cauza vietii nesanatoase, in special a alimentelor si mediului pline de chimicale.
Mai contribuie si stress-ul si lipsa suficientei miscari in natura.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nici o boală nu apare din senin.
Nu are de ce să îți fie frică de cancer.
Dar poți preveni cancerul.
https://www.youtube.com/watch?v=ss5LX73bBFo&t=2s

| RAY a răspuns:

Cancerul este practic niste celule care se aduna la un loc si formeaza mici tumori, cancer avem cu toti sunt tot felul de mutati dar ele vin distruse de catre organism e uni din noi au ghinionul ca organismul sa nu functioneze prea bine, desigur ca se stie ca radiatile provoaca mutati celulelor

| RAY a răspuns (pentru RAY):

Înțelegerea factorilor de risc
Un factor de risc pentru cancer este tot ceea ce crește șansa unei persoane de a obține cancer. Cu toate acestea, majoritatea factorilor de risc nu cauzează direct cancer. Unii oameni cu mai mulți factori de risc nu dezvoltă niciodată cancer. Și alții fără factori de risc cunoscuți.

Este important să cunoașteți factorii de risc și să discutați despre acestea cu echipa dvs. de sănătate. Vă va ajuta să faceți mai multe alegeri de stil de viață pentru a vă îmbunătăți sănătatea. Aceste informații ar putea ajuta medicul dumneavoastră să decidă dacă aveți nevoie de testare genetică și consiliere (vezi mai jos).

Factorii generali de risc pentru cancer includ:

Vârsta veche

Un istoric personal sau familial al cancerului

Folosind tutun

obezitatea

Alcool

Unele tipuri de infecții virale, cum ar fi papilomavirus uman (HPV)

Substanțe chimice specifice

Expunerea la radiații, inclusiv la radiațiile ultraviolete de la soare

Puteți evita anumiți factori de risc prin oprirea comportamentelor riscante. Acestea includ folosirea tutunului și a alcoolului, excesul de greutate și obținerea mai multor arsuri solare. Alți factori de risc nu pot fi evitați, cum ar fi îmbătrânirea. Aflați despre factorii de risc pentru anumite tipuri de cancer.

Factori de risc și screening pentru cancer
Înțelegerea riscului de cancer poate ajuta medicul dumneavoastră să decidă dacă puteți beneficia de:

Un test de screening pentru cancer, cum ar fi o mamografie sau colonoscopie

Un test de screening la o vârstă mai devreme și mai des decât de screening de rutină

Chirurgie sau medicamente pentru a vă reduce riscul de cancer

De exemplu, o femeie a cărei mamă a avut cancer de sân este cel puțin de două ori mai susceptibilă de a avea cancer la sân decât o femeie care nu are același istoric familial. Unele femei au istorii familiale puternice sau mutații genetice legate de cancerul de sân. Deoarece aceștia prezintă un risc foarte mare de a dezvolta cancer la sân, ei pot alege să își îndepărteze sânii pentru a preveni cancerul. Această intervenție chirurgicală pare să diminueze riscul de a obține cancer de sân cu cel puțin 95%. De asemenea, aceste femei pot alege să ia medicamente pentru a reduce riscul de cancer mamar.

Persoanele cu un istoric familial puternic de cancer pot lua în considerare testele genetice. Medicul sau consilierul genetic vă pot vorbi despre obținerea anumitor teste genetice. Ei vă pot spune riscul de a obține cancer pe baza istoricului familiei și a altor factori de risc.

Înțelegerea diferenței dintre riscul absolut și cel relativ
Medicii folosesc risc absolut și risc relativ pentru a evalua dacă riscul unei persoane este mai mare sau mai mic decât cel al populației generale sau al unui anumit grup de oameni.

Riscul absolut este șansa ca o persoană să dezvolte o boală în timpul dat. Aceasta identifică câte persoane sunt expuse riscului unei boli în rândul populației generale.

De exemplu, luați în considerare afirmația că "1 din 8 femei (12, 5%) va avea cancer de sân în timpul vieții". Aceasta descrie riscul absolut pentru populația generală a femeilor. Nu poate identifica riscul pentru o anumită persoană sau grup de persoane. De exemplu, riscul absolut nu poate arăta dacă un grup de femei în vârstă prezintă un risc mai mare de cancer mamar decât un grup de femei mai tinere.

Riscul relativ compară riscul de îmbolnăvire între două grupuri de persoane. Compară un grup cu un anumit factor de risc pentru o boală la riscul unui alt grup.

De exemplu, imaginați-vă că comparați riscul de cancer mamar la 2 grupuri de 100 de femei. Dar numai femeile dintr-un grup au un anumit factor de risc pentru cancerul de sân. Celălalt grup de femei nu are acest factor de risc. Cercetătorii urmăresc câte persoane din fiecare grup dezvoltă cancer într-o anumită perioadă de timp. Să presupunem că ei descoperă că 2 femei care au același risc întâmpină cancer. Dar numai o femeie fără acest factor de risc devine cancer. Apoi cei din primul grup au de 2 ori riscul celui de-al doilea grup. Aceasta reprezintă o creștere de 100% a riscului relativ. Cu toate acestea, riscul absolut ar fi de 2% sau 2 din 100 de persoane.

Pacienții pot utiliza măsurători de risc pentru a face alegeri mai bune privind modificările stilului de viață sau depistarea cancerului. De asemenea, este important să cunoaștem diferența dintre riscul absolut și cel relativ. De exemplu, riscul relativ din ultimul exemplu ar putea suna foarte mult. Acesta a identificat riscul relativ al unei persoane de a dezvolta cancer de 100%. Dar uita-te la riscul absolut pentru a obține o imagine mai completă. Aceasta este 1 persoană din 100, comparativ cu 2 persoane din 100. Dacă doriți să comparați în știri despre cercetarea pe care ați auzit-o în situația dvs., asigurați-vă că găsiți riscul absolut. Majoritatea studiilor de cercetare raportează riscurile relative. Acest lucru poate face ca sunetul de risc să fie mai mare decât este de fapt.

Dieta și activitatea fizică: ce legătură are cancerul?
Cât de mult obiceiurile zilnice cum ar fi dieta și exercițiile fizice afectează riscul de cancer? Mult mai mult decât ați putea crede. Cercetările au arătat că dieta săracă și lipsa activă sunt doi factori cheie care pot crește riscul de cancer al unei persoane. Vestea bună este că poți face ceva în legătură cu asta.

Pe lângă renunțarea la fumat, unele dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul de cancer sunt:

Obțineți și rămâneți la o greutate sănătoasă pe tot parcursul vieții.
Fii activ fizic în mod regulat.
Alegeți alimente sănătoase, cu accent pe alimentele pe bază de plante.
Dovezile pentru acest lucru sunt puternice. Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului estimează că aproximativ 20% din toate cazurile de cancer diagnosticate în SUA sunt legate de grăsimea corporală, inactivitatea fizică, consumul excesiv de alcool și / sau alimentația necorespunzătoare și, prin urmare, ar putea fi prevenite.

Controlați-vă greutatea.
Noțiuni de bază și de ședere la o greutate sănătoasă este important pentru a reduce riscul de cancer și alte boli cronice, cum ar fi boli de inima si diabet. Dacă sunteți supraponderală sau obeză, creșteți riscul unor tipuri de cancer, inclusiv cele ale sânului (la femei aflate în menopauză), colon și rect, endometrium (mucoasei uterului), esofag, pancreas și rinichi, printre altele.

Excesul de greutate poate crește riscul de cancer în multe feluri. Una dintre căile principale este că excesul de greutate determină organismul să producă și să circule mai mult estrogen și insulină, hormoni care pot stimula creșterea cancerului.

Ce este greutatea sănătoasă?
Una dintre cele mai bune modalități de a obține o idee dacă vă aflați la o greutate sănătoasă este să vă verificați indicele de masă corporală (IMC), un scor bazat pe relația dintre înălțimea și greutatea dumneavoastră. Utilizați calculatorul IMM online ușor pentru a afla scorul dvs.

Pentru a reduce riscul de cancer, majoritatea oamenilor trebuie să-și păstreze IMC-urile sub 25 de ani. Adresați-vă medicului dumneavoastră ce înseamnă numărul IMC și ce acțiune (dacă este cazul) trebuie luată.

Dacă încercați să vă controlați greutatea, un prim pas bun este să urmăriți dimensiunile porțiunilor, în special alimente bogate în calorii, grăsimi și zaharuri adăugate. De asemenea, încercați să limitați aportul de alimente și băuturi cu conținut ridicat de calorii. Încercați să scrieți ce și cât de mult mâncați și să beți timp de o săptămână, apoi să vedeți unde puteți reduce dimensiunile porțiunilor, reduceți pe unele alimente și băuturi care nu sunt atât de sănătoase, sau ambele!

Pentru cei care sunt supraponderali sau obezi, pierderea chiar și a unei cantități mici de greutate are beneficii pentru sănătate și este un loc bun pentru a începe.

Fii mai activ.
Urmărind cât de mult mâncați vă va ajuta să vă controlați greutatea. Cealaltă cheie trebuie să fie mai activă din punct de vedere fizic. A fi activă vă ajută să reduceți riscul de cancer ajutând la controlul greutății. De asemenea, vă poate ajuta să vă îmbunătățiți nivelul hormonilor și modul în care funcționează sistemul imunitar.

Mai multe știri bune - activitatea fizică vă ajută să reduceți riscul bolilor de inimă și al diabetului zaharat! Prinde-ți pantofii de atletism și du-te pe ușă!

Cele mai recente recomandări pentru adulți fac apel la cel puțin 150 de minute de intensitate moderată sau 75 de minute de intensitate viguroasă în fiecare săptămână sau o combinație echivalentă, de preferință răspândită pe parcursul săptămânii. Acest lucru este peste și peste activitățile zilnice obișnuite, cum ar fi utilizarea scărilor în loc de ascensor la birou sau de a face gospodărie. Pentru copii, recomandarea este de cel puțin 60 de minute de activitate de intensitate moderată sau viguroasă în fiecare zi, cu activitate intensă intensă care are loc cel puțin 3 zile în fiecare săptămână.

Activitățile moderate sunt cele care te fac să respiri la fel de greu ca și în timpul unei plimbări pline de viață. Acestea includ lucruri precum mersul pe jos, ciclismul, chiar și gospodăriile și grădinăritul. Activitățile energice vă fac să folosiți grupuri mari de mușchi și să vă faceți să vă bateți mai repede, să vă respirați mai repede și mai adânc și, de asemenea, să vă transpirați.

De asemenea, este important să se limiteze comportamentul sedentar, cum ar fi ședința, culcarea, vizionarea televiziunii sau alte forme de divertisment bazate pe ecran.

Fiind mai activi din punct de vedere fizic decât de obicei, indiferent de nivelul dvs. de activitate, puteți avea multe beneficii pentru sănătate.

Mănâncă alimente sănătoase.
Mâncarea bună este o parte importantă a îmbunătățirii sănătății și a reducerii riscului de cancer. Luați o privire tare bună la ceea ce mâncați de obicei în fiecare zi și încercați aceste sfaturi pentru a construi un plan de dieta sanatoasa pentru tine si familia ta:

Alegeți alimente și băuturi în cantități care vă ajută să ajungeți și să mențineți o greutate sănătoasă.

Citiți etichetele produselor alimentare pentru a deveni mai conștienți de dimensiunile porțiilor și de calorii. Fiți conștienți că "low-gras" sau "non-grasime" nu înseamnă neapărat "scăzut de calorii."
Mancati portii mai mici atunci cand mancati alimente bogate in calorii.
Alegeți legume, fructe întregi, legume cum ar fi mazărea și fasolea și alte alimente cu conținut scăzut de calorii, în loc de alimente bogate în calorii, cum ar fi cartofi prăjiți, cartofi și alte chipsuri, înghețată, gogoși și alte dulciuri.
Limitați consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi băuturi răcoritoare, băuturi sportive și băuturi aromate cu fructe.
Când vă mâncați departe de casă, fiți mai ales atenți să alegeți alimentele cu conținut scăzut de calorii, grăsimi și zahăr adăugat și evitați să mâncați porții mari.
Limitați cantitatea de carne procesată și de carne roșie pe care o consumați.

Reduceți aportul de carne prelucrate, cum ar fi slănină, cârnați, carne de prânz și câini calzi.
Alege
pește, pasăre sau fasole în loc de carne roșie (carne de vită, carne de porc și miel).
Dacă mâncați carne roșie, alegeți bucăți slabe și mâncați porțiuni mai mici.
Pregătiți carnea, păsările de curte și peștele prin coacere, prăjire sau braconaj, mai degrabă decât prin prăjire sau încărcare de carne.
Mănâncă cel puțin 2 ½ cești de legume și fructe în fiecare zi.

Includeți legume și fructe la fiecare masă și gustare.
Mănâncă o varietate de legume și fructe în fiecare zi.
Accentuați fructele și legumele întregi; alegeți suc de 100% dacă beți sucuri de legume sau de fructe.
Limitați-vă utilizarea de sosuri cremos, pansamente, și scufundări cu fructe și legume.
Alegeți cereale integrale în locul produselor rafinate din cereale.

Alegeți paine cu cereale integrale, paste făinoase și cereale (cum ar fi orz și ovăz) în loc de pâine, cereale și paste făcute din boabe rafinate și orez brun în loc de orez alb.
Limitați consumul de alimente rafinate pe bază de carbohidrați, inclusiv produse de patiserie, bomboane, cereale de mic dejun îndulcit cu zahăr și alte alimente cu conținut ridicat de zahăr.
Dacă beți alcool, limitați cât de mult
Persoanele care consumă alcool trebuie să limiteze aportul lor la cel mult 2 băuturi pe zi pentru bărbați și 1 băutură pe zi pentru femei. Limita recomandată este mai mică pentru femei din cauza dimensiunii corporale mai mici și a defalcării mai lente a alcoolului.

O băutură de alcool este definită ca 12 uncii de bere, 5 uncii de vin sau 1 ½ uncii de băuturi spirtoase distilate cu 80 de probe (băutură tare). În ceea ce privește riscul de cancer, este importantă cantitatea de alcool, nu tipul de băutură alcoolică.

Aceste limite zilnice nu înseamnă că este sigur să beți cantități mai mari în mai puține zile ale săptămânii, deoarece acest lucru poate duce la probleme de sănătate, sociale și alte probleme.

Reducerea riscului de cancer în comunitățile noastre
Adoptarea unui stil de viață sănătos este mai ușoară pentru persoanele care trăiesc, lucrează, joacă sau merg la școală într-un mediu care susține comportamente sănătoase. Lucrand impreuna, comunitatile pot crea acel tip de mediu in care alegerile sanatoase sunt usor de facut.

Cu toții putem să facem parte din aceste schimbări: Să solicităm alegeri mai sănătoase la locurile de muncă și în școli. Pentru fiecare articol alimentar nesolicitat din automatul de vânzare, cereți și o opțiune sănătoasă. Sprijiniți restaurantele care vă ajută să mâncați bine, oferind opțiuni cum ar fi porțiuni mai mici, produse cu conținut scăzut de calorii și produse din cereale integrale. Și să ajutăm comunitățile noastre să devină mai sigure și mai atrăgătoare pentru plimbări, biciclete și activități.

Linia de jos
Să ne provocăm să pierdem câteva kilograme în plus, să ne intensificăm activitatea fizică, să facem alegeri sănătoase, să limităm alcoolul și să căutăm modalități prin care comunitățile noastre să fie mai sănătoase pentru a trăi, a lucra și a juca.

https://www.cancer.org/......ivity.html

| Donsavas a răspuns:

Fac cancer din cauza alimentației nesănătoase. Băuturi carbogazoase,sucuri,mâncare fast food,lipsa sportului,fumat, alcoolism, consum de droguri, steroizi, anticonceptionale etc.