Mâinile și picioarele reci în permanență nu reprezintă în cele mai multe cazuri un semn de îngrijorare, mai ales în rândul persoanelor tinere. Senzația de extremități reci poate fi, pur și simplu, o urmare a faptului că organismul se străduiește să își regleze temperatura. Există însă și situații în care mâinile și picioarele reci pot semnala o problema mai serioasă, precum boala arterială periferică (BAP), reumatismul, lupusul, poliartrita reumatoidă ori o glandă tiroidă deficitară (hipotiroidism).
○Când e vorba despre sindromul Raynaud?
Sindromul Raunaud este caracterizat de un răspuns vascular anormal, declanșat de expunerea la temperaturi foarte scăzute, precum și de stresul emoțional puternic.
Simptomul Raynaud se manifestă prin simptome precum:
●Senzație de mâini/ picioare înghețate
●Parestezii (amorțeala extremitatilor)
●Dureri la nivelul extremităților
Paloarea extremităților
●Cianoză (pielea se învinețește)
●Hiperemie reactivă (pielea se înroșește, iar apoi aspectul ei revine treptat la normal).
În cazul sindromului Raynaud, simptomele dispar imediat ce extremitățile sunt expuse la temperaturi mari. De pildă, dacă mâinile și picioarele sunt băgate în apă caldă, problema dispare. În mod normal, vasele de sânge se contractă dacă temperaturile la care ne expunem sunt foarte scăzute, astfel încât organele vitale să fie protejate, beneficiind de un flux sangvin crescut. În cazul sindromului Raynaud însă, arterele de la nivelul degetelor de la mâini și de la picioare se contractă brusc, iar simptomele specifice apar imediat.
○Când e cazul să apelezi la medic din cauza extremităților reci?
Uneori, mâinile și picioarele reci în permanență pot trăda unele afecțiuni serioase, așa că e necesar să discuți cu medicul tău despre acest simptom. Mergi la un consult și abordează subiectul extremitatilor reci dacă ai de-a face cu simptome asociate, precum:
●Îngroșarea pielii
●Leziuni care se vindecă foarte greu
●Piele crăpată
●Oboseală
●Modificarea greutății
●Febră
●Dureri articulare
●Iritații cutanate.
○Cum combați senzația de mâini și picioare reci, care nu îți dă pace
Dacă ai mers la medic și acesta te-a asigurat că nu este vorba de nicio afecțiune gravă, atunci e important să combați senzația de extremități înghețate cu remedii la îndemână.
●Peste șosetele tale uzuale, de bumbac, poartă șosete din lână, care izolează bine termic. În zilele geroase, când trebuie să ieși din casă, poți purta mai multe straturi de șosete. Ai grijă, însă, să nu exagerezi - dacă porți atât de multe șosete încât te vor strânge încălțările, circulația sangvină va fi restricționată și picioarele îți vor îngheța și mai tare.
●Poartă încălțări din materiale impermeabile, astfel încât picioarele să nu ți se ude.
●Asigură-te că mâinile se mențin calde, purtând mănuși. În zilele foarte geroase, alege o pereche de mănuși groase cu un singur deget. În acest fel, degetele se vor încălzi între ele.
●Fă-ți baie fierbinte la picioare seara, când ajungi acasă, pentru a te încălzi.
●Limitează consumul de alcool, cofeină și nicotină, pentru că acestea accentuează senzația de mâini și picioare reci. Rezumă-te la o cană de cafea cofeinizată sau de ceai verde dimineața și un pahar cu vin sau cu bere seara. Renunță la fumat, pentru că acest viciu cauzează și alte probleme de sănătate, precum creșterea riscului de boli cardiovasculare și de cancer la plămâni.
●Masează-ți picioarele și mâinile, pentru a stimula circulația sanguină. Îți poți face un obicei din masarea zilnică a extremitatilor de exemplu seara, înainte de culcare.
●Îmbracă-te adecvat în zilele reci de iarnă, purtând mai multe straturi de haine, care izolează termic corpul și îl protejează de temperaturile foarte joase.
●Nu sta prea mult în frig, iar atunci când nu ai încotro, asigură-te că, o dată la câteva ore, intri la căldură, unde vei rămâne cel puțin 10 minute - poți întră în mașină, intr-o clădire încălzită sau în orice loc în care îți poți regla temperatura corpului.
●Mâinile și picioarele reci nu ar trebui să te îngrijoreze dacă nu ai simptome asociate, mai ales dacă vârsta ta este sub 55 de ani. Pentru că tu îți cunoști cel mai bine corpul, mergi la medic imediat ce observi semne sau simptome care te pun pe gânduri.
Însănătoșire grabnică!
Asa o sa fac. Doar ca problema este ca nu prea sunt eu impacat cu treaba ca trebuie sa iau medicamente.
Iei o perioada scurta, ai grija la xanax, mai mult de 2 luni sa nu iei.
Circulatie periferica proasta.
Te sfatuiesc sa mergi la medic pentru investigatii medicale, fiindca astea sunt simptome de la diverse boli autoimune si pana nu se face o investigatie amanuntita, nu se poate pune un diagnostic clar.
kitykity întreabă:
anonim_4396 întreabă: