| StrongHeart a întrebat:

Este bine sa mananci carne?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| RAY a răspuns:

Carnea roșie provoacă cancerul?
Probabil sunteți familiarizați cu avertismentele nutriționiștilor despre consumarea prea multă carne roșie. Acestea includ carne de vită, miel, carne de porc și capră.

Acest lucru se spune ca creste riscul pentru mai multe conditii de sanatate pe termen lung, inclusiv probleme cardiovasculare, dar este nevoie de mai multe cercetari in acest domeniu.

Dar ce presupune că carnea roșie provoacă cancer? Experții încă analizează problema, dar au identificat câteva legături potențiale.

Diferența dintre carnea roșie neprelucrată și cea prelucrată
Înainte de a scufunda în cercetare în jurul legăturii dintre carnea roșie și cancer, este important să înțelegem diferitele tipuri de carne roșie.

neprocesat
Carnea roșie neprelucrată este cea care nu a fost modificată sau modificată. Exemplele includ:

friptură
carne de porc
carne de miel
cotlet de berbec
Ca atare, carnea roșie neprelucrată poate fi nutritivă. Este adesea ambalat cu proteine, vitamine, minerale și alți nutrienți importanți.

Carnea roșie își pierde o parte din valoarea tradițională atunci când este procesată.

prelucrate
Carnea procesată se referă la carnea care a fost modificată într-un fel, adesea pentru gust, textura sau termenul de valabilitate. Acest lucru se poate face prin sărare, vindecare sau fumat carne.

Exemple de carne roșie prelucrată includ:

câini calzi
pepperoni și salam
slănină și șuncă
masa de prânz
cârnat
bologna
sacadat
conserve de carne
În comparație cu carnea roșie neprelucrată, carnea roșie procesată este, în general, mai scăzută în substanțele nutritive benefice și mai ridicată în sare și grăsime.

Experții au clasificat carnea roșie drept o cauză probabilă a cancerului atunci când este consumată în cantități mari. Există o legătură mai puternică între riscul de carne procesat și cancer.

Experții au clasificat carnea prelucrată ca fiind cancerigenă. Aceasta înseamnă că acum este cunoscută cauza cancerului.

Ce spune cercetarea
De-a lungul anilor, numeroase studii au analizat efectele asupra sănătății consumând atât carne roșie neprelucrată, cât și carne roșie prelucrată.

Până acum, rezultatele au fost amestecate, dar există unele dovezi că consumul multor carne roșie poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Procesul IARC
Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) face parte din Organizația Mondială a Sănătății. Este alcătuită din experți internaționali care lucrează pentru a clasifica posibilele agenți cancerigeni (agenți cancerigeni).

Cand exista multe dovezi care sugereaza ca ceva poate provoca cancer, membrii IARC petrec cateva zile de revizuire a studiilor stiintifice despre posibilele cancerigene.

Ei iau în considerare mai mulți factori din dovezi, inclusiv modul în care animalele răspund la un posibil cancerigen, modul în care oamenii răspund la acesta și cum se poate dezvolta cancerul după expunere.

O parte din acest proces implică clasificarea potențialului cancerigen pe baza potențialului său de a provoca cancer la om.

Agenții din grupa 1 sunt cei determinați să provoace cancer la om. Agenții din grupul 4, pe de altă parte, includ agenți care probabil nu provoacă cancer.

Rețineți că această clasificare nu identifică riscul asociat unui cancerigen. Ea indică doar cantitatea de dovezi care susțin legătura dintre cancerigeni specifici și cancer.

Concluziile IARC
În 2015, 22 de experți din 10 țări s-au întâlnit pentru a evalua cercetările existente despre legătura dintre carnea roșie și cancer.

Ei au analizat mai mult de 800 de studii din ultimii 20 de ani. Unele studii au analizat numai carnea roșie prelucrată sau neprelucrată. Alții se uită la amândoi.

VEZI CHEIE
Constatările IARC indică faptul că:

Consumul de carne rosie probabil creste probabil riscul de cancer colorectal.
Consumul de carne procesata in mod regulat va creste riscul de cancer colorectal.
Ei au găsit, de asemenea, unele dovezi care sugerează o legătură între consumul de carne roșie și cancerul de prostată și cancerul pancreatic, dar este nevoie de mai multe cercetări.

Pentru a reduce riscul de cancer, evitați carnea procesată
Dacă căutați să reduceți riscul de apariție a cancerului colorectal și a altor tipuri de cancer, evitați consumul de carne prelucrată.

IARC clasifică carnea prelucrată ca o substanță carcinogenă din grupa 1. Cu alte cuvinte, există suficiente cercetări pentru a arăta că provoacă cancer la om. Pentru a vă oferi un anumit context, iată câteva alte carcinogene ale Grupului 1:

tutun
Radiații UV
alcool
Din nou, această clasificare se bazează pe dovezile care susțin legătura dintre cancer și un anumit agent.

Deși există dovezi puternice care sugerează că toți agenții din grupul 1 provoacă cancer la om, ele nu prezintă neapărat toate aceleași riscuri.

De exemplu, mâncarea unui câine fierbinte nu este neapărat același lucru cu fumatul unei țigări atunci când vine vorba de riscul de cancer.

Raportul IARC a concluzionat că consumarea a 50 de grame de carne procesată în fiecare zi crește riscul de cancer cu 18%. Potrivit Societatii Americane de Cancer, acest lucru poate ridica riscul de viata pentru cancerul de colon de la 5 la suta la 6 la suta.

Pentru referință, 50 de grame de carne procesată se traduc la aproximativ un câine fierbinte sau câteva felii de carne deli.

Experții sugerează că mănâncă aceste feluri de carne din când în când. Luați în considerare posibilitatea de a vă bucura de ocazii speciale și nu de a le face parte din dieta zilnică.

Fiți atenți la consumul de carne roșie
Carnea roșie neprelucrată face parte dintr-o dietă echilibrată pentru mulți oameni. Acesta oferă buncantități de:

proteină
vitamine, cum ar fi B-6 și B-12
minerale, inclusiv fier, zinc și seleniu
Cu toate acestea, raportul IARC a concluzionat că consumul regulat de carne roșie crește probabil riscul pentru anumite tipuri de cancer.

Nu este nevoie să tăiați complet roșu întâlni din dieta ta, totuși. Acordați atenție modului în care o pregătiți și cât de mult consumați.

Metode de gătit
Experții IARC au remarcat, de asemenea, în raportul lor că modul în care gătiți carnea roșie poate avea un impact asupra riscului de cancer.

Grătare, ardere, fumat sau gătit carne la temperaturi foarte ridicate pare să crească riscul. Cu toate acestea, experții IARC au explicat că nu există suficiente dovezi pentru a face recomandări oficiale.

Iată ce ne facem despre cum să facem carnea cât mai sănătoasă.

Recomandarea de recomandare
Autorii raportului IARC au remarcat că nu este necesar să renunți complet la carnea roșie neprelucrată. Dar este mai bine să vă limitați porțiile la trei pe săptămână.

Ce este în servire?
O singură porție de carne roșie este de aproximativ 3 până la 4 uncii (85 până la 113 grame). Aceasta arată:

un mic hamburger
o cotletă de porc de mărime medie
o friptură mică
Adăugați alternative de carne roșie la dieta dumneavoastră
Dacă carnea roșie sau prelucrată reprezintă o mare parte din dieta dvs., luați în considerare efectuarea unor schimburi de swap.

Iată câteva idei pentru reducerea consumului de carne roșie:

În sosul de paste, înlocuiți jumătate din carnea pe care o utilizați în mod obișnuit cu morcovii tăiați fin, telina, ciupercile, tofu sau o combinație.
Când faceți burgeri, utilizați curcan de masă sau pui în loc de carne de vită. Pentru un burger fără carne, utilizați fasole neagră sau tempeh.
Adăugați fasole și linte la supe și tocană pentru textura și proteine.
Privind să renunți la carnea procesată? Aceste sfaturi vă pot ajuta:

Schimbați tăieturile la rece în sandwich pentru felii de pui prăjit sau curcan.
Alegeți toppinguri de pui sau legume pe pizza în loc de pepperoni sau șuncă.
Încercați carne vegană. De exemplu, folosiți corioza de soia în burritos sau seitan în cartofi prajiti. Adăugați legume pentru culoare, textura și nutrienți adăugați.
Schimbați ouăle și iaurtul pentru preparatele de mic dejun prelucrate, cum ar fi bacon sau cârnați.
În loc să grăbiți câinii calzi, puneți-l în legume proaspete sau fără conservanți sau legături cu cârnați.
Linia de jos
Carnea roșie a fost sub control pentru potențialele sale legături cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cancerul. Experții cred că consumarea regulată de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal.

Experții sunt, de asemenea, de acord că există suficiente dovezi suficiente pentru a spune că consumarea multor carne prelucrate crește riscul de cancer.

Dar nu este nevoie să tăiați carnea roșie din dieta dvs. în întregime. Doar încercați să vă lipiți de carnea roșie neprelucrată de înaltă calitate și să vă limitați consumul la doar câteva porții în fiecare săptămână.
https://www.healthline.com/health/does-red-meat-cause-cancer#takeaway

31 răspunsuri: