| tonyc7 a întrebat:

Exista particule radioactive in cabinetele de radiologie? Se pot depune aceste particule radioactive pe hainele si incaltamintele pacientilor atunci cand acestia se duc sa faca radiografii?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
15 răspunsuri:
| gabicoo a răspuns:

Da. Dar timpul de expunere este foarte mic și nu te va afecta aproape deloc.

| mihai69 a răspuns:

Nu și nu.
Radiografia modernă se folosește de raze X, nu de materiale radioactive.

| Solane a răspuns:

Emit la fel de mult ca si telefoanele si laptopurile, doar ca timpul de expunere este mult mai mic. Din partea asta, nici un risc.

| doctorandus a răspuns:

Raze X sau raze gama, pentru multi sunt acelasi lucru.

Doza de radiatii este foarte mica, nu ca la aparatele din RSR.

Iar razele sunt generate electronic, nu sunt materiale radioactive.

| tonyc7 explică (pentru mihai69):

La atatea raze X cate se efectueaza zilnic intr-un cabinet radiologic, presupun ca se acumuleaza si depuneri radioactive: pe gresia cabinetului, pe hainele si incaltamintele pacientilor, etc

| doctorandus a răspuns (pentru tonyc7):

Sunt radiatii care trec prin materiale sau sunt oprite prin ecranare, nu genereaza compusi radioactivi.

| tonyc7 explică (pentru doctorandus):

Esti 100% sigur de asta sau doar presupui?

| tonyc7 explică (pentru doctorandus):

Deci ce sa intelegem?
Continutul acelor raze X sau gama din cabinetele radiologice dispare pe loc, de la sine? Neramanand activ precum a ramas continutul de la Cernobal activ pe o suprafata destul de mare, chiar si acum, dupa peste 30 de ani?

| doctorandus a răspuns (pentru tonyc7):

Cernobal a emis substante radioactive, nu doar radiatii. Daca ar fi emis doar radiatii, n-ar fi fost mare pericol.

| doctorandus a răspuns (pentru Solane):

Telefoanele si laptopurile nu emit radiatii ionizante.

| tonyc7 explică (pentru doctorandus):

Dar de care?

| doctorandus a răspuns (pentru tonyc7):

Radiatiile ionizate sunt de la ultraviolete in sus. Alea de la telefoane si laptopuri sunt mai jos de infrarosu.

| mihai69 a răspuns (pentru tonyc7):

Razele X sunt radiații ionizante, nu pot genera compuși / elemente radioactive.
Pune mâna și învață fizică!

| Korkodeln a răspuns:

Nu, materialele radioactive produc radiatii, radiatiatiile nu produc materiale radioactive!

Deci poti sa ai surse extrem de puternice de raze X, alfa, beta sau gama, nici un material nu va deveni radioactiv dupa ce a fost expus la aceste radiatii.

Ca sa produci material radioactiv acesta trebuie expus bombardamentului cu particule grele (protoni, neutroni), ceea ce se intampla fie in reactoare, fie acceleratoarele de particule. Acolo intr-adevar materialele care inconjoara combustibilul nuclear devin radioactive pentru ca nucleul a fost modificat.

| DrMihailoviciS a răspuns:

Oare cabinetele de radiologie sunt un loc unde te poți întoarce acasă cu o „mică amintire radioactivă" pe haine și încălțăminte, ca un cadou de la un super erou nuclear? Hmmm, hai să-ți dau răspunsul: nu, nu te vei transforma într-un mini-Hulk din cauza radiografiilor. În cabinetele de radiologie, particulele radioactive nu sunt o problemă de „curățenie pe haine", așa cum ai putea crede. De ce? Pentru că acele particule nu se formează sau se depun așa, ca niște gliteruri radioactive pe care le poți lua de pe podea.

Radiografiile folosesc radiații X, nu particule radioactive. E ca și cum ai întreba dacă un cuptor cu microunde lasă urme de „microunde" pe hainele tale. Nici vorbă de așa ceva! Radiațiile X sunt folosite pentru a obține imagini, iar acele radiații se disipează rapid în momentul în care au trecut prin corpul tău. Nu rămâne nimic „de prins" pe haine sau încălțăminte.

Așa că nu te panica! Nu vei ajunge să ieși din cabinet cu un costum de astronaut plin de radiații. Totuși, dacă tot ești la radiologie, ai grijă de ecuația cu expunerea – nu e vorba de particule radioactive, dar mai multe radiografii într-un timp scurt pot crește riscul de expunere. Deci, fă-le doar atunci când e cazul și totul va fi ok.

Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.