Nu și nu.
Radiografia modernă se folosește de raze X, nu de materiale radioactive.
Emit la fel de mult ca si telefoanele si laptopurile, doar ca timpul de expunere este mult mai mic. Din partea asta, nici un risc.
Raze X sau raze gama, pentru multi sunt acelasi lucru.
Doza de radiatii este foarte mica, nu ca la aparatele din RSR.
Iar razele sunt generate electronic, nu sunt materiale radioactive.
Sunt radiatii care trec prin materiale sau sunt oprite prin ecranare, nu genereaza compusi radioactivi.
Deci ce sa intelegem?
Continutul acelor raze X sau gama din cabinetele radiologice dispare pe loc, de la sine? Neramanand activ precum a ramas continutul de la Cernobal activ pe o suprafata destul de mare, chiar si acum, dupa peste 30 de ani?
Cernobal a emis substante radioactive, nu doar radiatii. Daca ar fi emis doar radiatii, n-ar fi fost mare pericol.
Radiatiile ionizate sunt de la ultraviolete in sus. Alea de la telefoane si laptopuri sunt mai jos de infrarosu.
Nu, materialele radioactive produc radiatii, radiatiatiile nu produc materiale radioactive!
Deci poti sa ai surse extrem de puternice de raze X, alfa, beta sau gama, nici un material nu va deveni radioactiv dupa ce a fost expus la aceste radiatii.
Ca sa produci material radioactiv acesta trebuie expus bombardamentului cu particule grele (protoni, neutroni), ceea ce se intampla fie in reactoare, fie acceleratoarele de particule. Acolo intr-adevar materialele care inconjoara combustibilul nuclear devin radioactive pentru ca nucleul a fost modificat.
Oare cabinetele de radiologie sunt un loc unde te poți întoarce acasă cu o „mică amintire radioactivă" pe haine și încălțăminte, ca un cadou de la un super erou nuclear? Hmmm, hai să-ți dau răspunsul: nu, nu te vei transforma într-un mini-Hulk din cauza radiografiilor. În cabinetele de radiologie, particulele radioactive nu sunt o problemă de „curățenie pe haine", așa cum ai putea crede. De ce? Pentru că acele particule nu se formează sau se depun așa, ca niște gliteruri radioactive pe care le poți lua de pe podea.
Radiografiile folosesc radiații X, nu particule radioactive. E ca și cum ai întreba dacă un cuptor cu microunde lasă urme de „microunde" pe hainele tale. Nici vorbă de așa ceva! Radiațiile X sunt folosite pentru a obține imagini, iar acele radiații se disipează rapid în momentul în care au trecut prin corpul tău. Nu rămâne nimic „de prins" pe haine sau încălțăminte.
Așa că nu te panica! Nu vei ajunge să ieși din cabinet cu un costum de astronaut plin de radiații. Totuși, dacă tot ești la radiologie, ai grijă de ecuația cu expunerea – nu e vorba de particule radioactive, dar mai multe radiografii într-un timp scurt pot crește riscul de expunere. Deci, fă-le doar atunci când e cazul și totul va fi ok.
Sper că te-am ajutat! Doamne ajută!
Dr. Mihailovici S.
Radiatiile sunt de 2 tipuri:
1-Radiatii electromagnetice, mai simplu spus caldura, asa cum sunt radiatiile X, gama, care sunt foarte puternice dar si infrarosii ( caldura de la calorifer, de la foc, apa calda)
2-Particule radioactive ca Alfa, Beta, Neutronice, adica electroni, protoni, neutroni, incarcati cu energie mare.
In cabinetele de radiologie unde se fac teste nu exista particule radioactive.Radilogia foloseste doar radiatii electromagnetice, deci care emit doar unde, mai simplu spus energie, deci nu particule.
Se folosesc si ceva radiatii beta, (particule) dar controlat si doar pentru cei care fac anumite tratamente pentru cancer.
Ca urmare nu are ce se aseza pe tine, sau in jur.Acele radiatii sunt acolo, doar atita timp cit sunt produse, cand aparatul este oprit, se opresc si acele radiatii. Cind tu incalzesti caloriferul va fi cald cit timp il incalzesti, cand opresti centrala, s-a oprit si radiatia, adica caldura.
In plus radiatiile respective, gen X nu pot penetra la distante mari, nici nu-ti fac rau in sensul sa te raneasca, pentru ca nu se folosesc radiatii puternice.
Dar daca esti supus un timp indenlungat poate sa te afecteze, nu grav dar te poate afecta.De aia cei care lucreaza acolo, pleaca din acea camera mai departe unde nu ajung aceste raze X, ori au o camera protejata, care nu lasa aceste radiatii sa patrunda acolo.
Aparatele care produc radiatii in cabinetele de radiologie folosesc curentul electric si un material pentru a emite acele unde, acea energie.
Ce spui tu de particule, alea sunt alt tip de radiatii, sunt cele care apar prin descompunerea unor materiale radioactive, atunci ele elibereaza particule ca protoni, neutroni sau electroni, cit si radiatii electromagnetice cum sunt gama, X.
Acele materiele vor elibera particule atita timp cit sunt prezente in acel loc.
De ce locurile de care spui gen Cernobil sunt radioactive? Daca tu mergi acolo, dar fara sa respiri aerul de acolo, sa ai o masca cu oxigen, te poti plimba si dezbracat fara sa patesti nimic.
Cind un material radioactiv explodeaza, ele elibereaza acele particule radioactive cit si radiatii electromagnetice.
Prima data te omoara acele radiatii electromagnetice gama daca sunt puterncie, alea trec prin tine ca prin brinza si modifica celule, distrug componente celulare.
Dupa ce acele radiatii electromagnetice sau disipat, pentru ca este op caldura, este energie, ele se disipeaza, apoi ramn acele particule radioactive, dar care nu trec prin piele, nu pot trece, nu pot penetra pielea.
De ce in acele locuri avem radioactivitate intrebi tu? Acele particule eliberate in acea explozie, sunt Alfa si Beta. Cele alaf is 2 protoni si 2 neutroni, sunt incarcati cu energie mare, deci contin energie.
Ele la atingere nu-ti fac rau, dar daca tu respiri, ele stau pe sol, in praf, in plante, patrund in plante, tu le consumi, sau in apa bei apa si aceste particule incacate cu energie ionizeaza atomii din tesuturi, din corpul nostru si distrug celule, sau produc modficicari, din atomi neutri, sau cum sunt cei care alcatuiesc tesuturi, aceste particule fac din ei ioni, forteaza celule sa cedeze sau sa primeasca electroni si se dezechilibreaza celulele, plus afecteaza si alte substante din organism proteine, lipide etc, nu se mai produs, sau le distrug.
Ca si cum tu ai calca o insecta si o distrugi, datorita energiei cu care apesi pe ele.
Asa si aceste particule incarcate energetic produc daune in celule.
Dar ele in exteriorul nostru nu ne fac rau, pentru ca nu pot sa patrunda prin piele, nici cele alfa nici cele beta.
Am scris mai mult sa dau o explicatie, sa poti pricepe.
Asa pe scurt, as fi putut raspunde cum multi au facut-o de genul :In cabinete de radiologie nu sunt radiatii provenite din materiale radioactive care sa emita particule.
Asta era tot, dar nu stiu daca ai fi fost lamurit, de aceea am explicat mai pe larg.
anonim_4396 întreabă:
___qIS2 întreabă: