Are acelasi efect, doar ca nu se merita. Actioneaza foarte foarte incet. Cel mai bine, e sa folosesti o lamaie naturala.
Acidul citric, numit popular "sare de lamaiei, prezent in 85% din bauturile racoritoare si foarte folosit in multe retete culinare, este o reala otrava pentru organism Sarea de lamaie, desi este un acid slab, ataca mucoasa gastrica si poate produce ulceratii ("arsurii) grave pe traseul tubului digestiv, daca este frecvent folosita in alimentatie. In afara acestui aspect foarte cunoscut, legat de bolile ulceroase acute si cronice, acidul citric are o multime de efecte nefavorabile asupra absorbtiei unor substante nutritive, vitamine sau saruri minerale. Reduce absorbtia de fructoza Cercetarile efectuate la Universitatea Houston (SUA) au dovedit ca acidul citric este capabil sa formeze legaturi chimice temporare cu fructoza (monozaharid asemanator glucozei, prezent in dulciuri). Reducerea cu 30% a absorbtiei de fructoza - ceea ce inseamna extrem de mult - determina un lant de efecte nefavorabile organismului, precum: 1. Scaderea, de multe ori brusca, a tensiunii arteriale in jurul orelor pranzului, ceea ce poate conduce la ameteli, vertij, scaderea atentiei, lesin. Toate acestea pot fi cauza unor accidente vasculare cardiace sau cerebrale, uneori foarte periculoase. In afara acestui risc, starea de lesin, aparuta mai ales vara, este un factor de mare risc in accidente de munca si mai ales rutiere, asa cum au constatat biopsihologii romani. 2. Lipsa fructozei conduce la o incetinire a fabricarii de ARN (acid ribonucleic), important in absolut toate functiile celulei si mai ales a nucleului. Fiziologii belgieni remarcau, inca in urma cu 19 ani, ca acidul citric incetineste toate functiile organelor vitale, obligand organismul sa faca un efort suplimentar, ceea ce conduce la o imbatranire rapida. 3. Conform unor rezultate recente ale Catedrei de Biochimie de la Universitatea din Londra (London Univ. Press), o scadere a concentratiei fructozei din sange poate duce la aparitia diabetului zaharat. Inamicul proteinelor Cercetatorii au descoperit ca o mare parte din aminoacizii care intra in compozitia proteinelor din carne, oua si lapte se absorb mai greu atunci cand in stomac persista acidul citric (sarea de lamaie). S-a constatat ca 20% din barbati si 27% din femeile care consuma racoritoare bogate in acid citric, zilnic, in exces, absorb cu mare dificultate acidul glutamic, glutamina. Efectele scaderii absorbtiei unor aminoacizi se reflecta in sanatate prin: - perturbarea ficatului si deci a peste 90% din procesele metabolice, care pot duce la ciroze hepatice sau cancere - scaderea capacitatii de memorizare, mai ales in cazul adultilor - reducerea cu 8-10% a fertilitatii la femei si cu peste 15-18% la barbati, in special la tinerii intre 19 si 34 de ani - posibilitatea aparitiei unor mutatii genetice la gravide si mai ales la embrion sau fat. Recomandari: 1. Nu consumati alimente acrite cu sare de lamaie zilnic, mai mult de 9-12 zile la rand. 2. Asigurati-va nevoia de acid citric si ascorbic (vitamina C) din fructe verzi. 3. Evitati sa mancati ciorbe acrite cu sare de lamaie, mai ales cu 2-3 ore inainte de culare. 4. Nu faceti exces de bauturi bogate in "acrelii citrice, vara. Sunt de preferat apele minerale. 5. Aveti multa grija de la cine cumparati bors pentru ciorbe. 6. Este total contraindicat ca la micul dejun, servit pana la orele 6.00-7.00, sa consumati alimente sau bauturi care contin acid citric. 7. Daca faceti exces de sare de lamaie, beti cat mai mult lapte dulce, evitand alimentele mai sarate.
LikeABossBaby întreabă: