| Maria_Sara_1991 a întrebat:

Hei TPU am fost din nou cu mama cea la doctor iar de data asta i s-a pus un diagnostic "cancer de colon" iar dupa sarbatori va incepe cu radioterapie...iar intrebarea e cum sa ii spun mamei ce are fara sa o speriu si sa lupte cu boala va rog ajutati-ma nu vreau sa o pierd

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Crezi ca ea nu stie? Mai ales ca stie ca va face radioterapie? Va trebui sa stai de vorba cu ea. Imi pare rau pentru mama ta. Eu nu o mai am de 16 ani.

| Burcea_Valentin_1999 a răspuns (pentru darrio2007):

Condoleante sad

| darrio2007 a răspuns (pentru Burcea_Valentin_1999):

Multumesc.

| Maria_Sara_1991 explică:

Ei i am spus doar ca voi merge cu ea la spital sa faca niste investigatii
Mama e o fire tare sensibila si se consuma din orice...

| Burcea_Valentin_1999 a răspuns:

Bafta Maria ai nevioe de asa ceva chiar multe!

| Valentinaldoilea a răspuns:

Adica, medicii ti-au spus tie ce are dar nu i-au spus pacientei?!
Prosti medici, neprofesionisti!
Iar daca a fost idea ta ("Ei i am spus doar ca voi merge cu ea la spital sa faca niste investigatii"), acum nu ai decat sa te dai cu capul de pereti. Tot va afla. Dar de la medic afla altfel, cu explicatii profesionale. Tu, ce ii vei spune?!

| Felys a răspuns:

Sa stii ca daca este tratamentul inceput in prima faza se va vindeca,eu cunosc exemple care au avut cancer de colon si traiesc bine mersi dupa ani de zile, spune-i adevarul pentru ca nu merge cu minciuna si spune-i si ca se va face bine, ca a avea cancer nu insemna neaparat moarte, ca exista sanse mari de vindecare si ca trebuie sa respecte intocmai indicatiile medicilor, cu siguranta va intelege si va depasii momentul mai usor decat te-ai fi asteptat tu.Si inca ceva,ce ti-am scris este pentru ca si eu la randul meu am trecut prin aceasta spaima de a-mi pierde parintele tot din cauza acestei nemiloase boli doar ca localizata in alta parte si eram mai distrusa ca el, numai ca cel bolnav se autosugestioneaza si cred eu ca trece mai usor peste asta decat noi ceilalti care il iubim, asta e parerea mea, nu stiu cum e la altii, oricum curaj si vointa de a trece si peste acest hop

| minrest a răspuns:

Mama, internata cu diagnosticul cancer de colon la Spitalul de Urgenta Floreasca, in asteptarea operatiei, zice la un moment dat ''sa ii zicem o tumoare'', deci s-ar fi spus ca isi da seama ca are cancer. Dar nu realiza totusi, a aflat la ceva timp dupa operatie, si tot a avut un soc. In final avea limfom, un cancer de sange, i s-a scos cea mai mare parte din stomac. Traieste si acum, si chiar destul de bine. Mama ta, odata ce face radioterapie, ar trebui sa stie ca asta inseamna cancer, daca nu realizeaza inseamna ca asa o protejeaza psihicul, nici tu nu ii spune direct. Dumnezeu sa va ajute.

floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

În ce stadiu a fost depistată boala mamei tale? Ce a spus medicul, e operabil, va fi nevoie și de intervenție chirugicală? Ar fi bine să-l întrebi! Dacă medicul a omis să-i vorbească deschis despre diagnostic, înseamnă că a văzut-o foarte afectată și nu a vrut să-i agraveze situația. Totuși, în ziua de azi, medicul (generalist sau chirurg) e deschis dialogului cu pacientul sau aparținătorii lui, foarte puțini ascund adevărul. În general, ei obișnuiesc să-ți dea verdictul fără menajamente, dar îți vorbesc și de posibilitatea vindecării. Depinde de stadiul în care se află boala, cancerul de colon are o evoluție destul de lentă, nu rapidă. Mama ta trebuie încurajată, e bine să știe că radioterapia este eficientă, niciodată să nu-i iei speranța unui om suferind. Chiar și noi, cei sănătoși, avem nevoie de speranță.
http://www.pacientcancer.ro/tratament-cancer/radioterapia.html
Sănătate multă, mamei tale!

Bula
| Bula a răspuns:

Cred ca tu esti mai speriata cat ea.
Mama ta, daca a fost si va merge la oncologie pentru investigatii si tratament, nu-si va da seama ca nu la oftamologie a fost? Mai ales ca are si analizele si buletinele medicale.

Nu-i spune nimic, incurajeaz-o! Poate nici ea nu-ti va spune nimic, sa nu te supere.
E bine sa te stie alaturi, ajuta foarte mult la psihicul ei, care este hotaritor la vindecarea bolii!