anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Hei, TPU! Dintre toti bunicii mei, bunica din partea mamei era cea mai sanatoasa. Pana cand, saptamana trecuta a suferit un accident vascular cerebral. Am fost la ea la spital pe cand dormea si am inceput sa plang instantaneu. Astazi este prima zi de cand sta la noi acasa. Daca am fost surprinsa vazand-o la spital, am fost socata cand ne-am intalnit acasa. A inceput sa tremure si se hollba soptindu-mi numele. Ne e greu, mie si mamei mele, sora-mea e cu bacul... E paralizata pe jumatate iar restul corplui e foarte slabit. E dificil, o pot cara cu mama dar greu. E dependenta complet de noi.

Intrebarile sunt multe dar doua sunt mai importante:
In cat timp se poate reface fizic?(are 78 de ani)
Va ramane cu traume sau cu vreun fel de dementa?(momentan nu isi da seama nici unde se afla, crede ca e la ea acasa)
Daca ati avut si voi cazuri de acest gen in familie va rog sa imi dati un sfat, orice! medicul nu ne-a spus absolut nimic despre cum vor evolua lucrurile pe viitor chiar daca nu i-am lasat buzunarul gol...

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
12 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Bunica mea a patit acelasi lucru, cam la aceeasi varsta si nu s-a mai recuperat, a mai trait vreo 2 luni. Exact aceleasi simptome le avea si bunica mea, deci imi pare rau sa iti spun, dar nu cred ca se va mai reface.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Din pacate, tot ce nu va recupera in primele 3 saptamani nu va mai recupera niciodata. Probabil pareza va ramane, daca merge la gimnastica si recuperare, in functie de severitatea parezei, de vointa pe care o are si de ajutorul pe care il priomeste, ar putea cam intr-un an sa invete sa mearga cu cadrul (nu este obligatoriu, este in cel mai bun caz). Daca o hraniti bine, aveti grija de igiena ei, o mobilizati de multe ori pe zi, poate incepe sa nu mai fie atat de slabita dupa 6-8 saptamani. Starea de confuzie va persista, trebuie sa aveti rabdare, sa ii explicati de multe ori unde este, sa stati de vorba cu ea cat mai mult, sa ii explicati cu rabdare si fara graba tot ce nu intelege, sa ii cititi.
NU te astepta sa se recupereze vreodata complet, mai ales ca este destul de varstnica si peste 3 ani, cam cand creierul va ajunge in stare de echilibru va fi foarte in varsta.
ESte foarte greu sa aveti grija de ea si e bine sa gasiti un ajutor. Cand bunica sotului meu era in aceeasi situatie, am chemat si o asistenta la domiciliu, care venea cateva ore pe zi, o mobiliza, ii vorbea, statea cu ea, asa incat sa putem face cateva treburi in afara casei. DEsi eram doua femei (eu si soacra mea) si doi barbati (sotul si cumantul meu), ne-a fost extrem de greu, fiindca trebuia spalata bine dupa fiecare scaun si inca de doua ori pe zi, schimbata de Pampers din 4 in 4 ore, intoarsa in pat la fiecare 30 de minute ziua si la fiecare ora noaptea (ca sa nu faca escare), hranita cu lingurita si supravegheata non-stop (nu aveam curaj sa o lasam mai mult de doua ore singura noaptea, asa ca dormeam cu schimbul)

suntserios
| suntserios a răspuns:

La varsta aia recuperarea este aproape imposibila din pacate

| untu a răspuns (pentru anonim_4396):

Asa este! Si unchiul meu, fratele mamei a avut accident vascular cerebral, a mai trait 2 lunisi s-a purtat pana atunci ca un copil care nu mai judeca si dupa aceea a murit!

| untu a răspuns (pentru Brigaela):

Stiu ca este foarte greu de ingrijit si abia suportati! Bunul Dumnezeu vede totul si va va rasplati insutit sau inmiit pentru tot ce ati facut sa suportati greul si sa luptati ca sa aveti grija de batrana! Bunul Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa se faca bine bunica! Insanatosire grabnica! Curaj, dar cu rugaciunile facute acasa si la Biserica, la Sfanta Liturghie si totul va fi bine pentru voi!

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru untu):

Bunica din pacate a murit acum aproape 8 ani. Nu cred ca cineva a asteptat vreo rasplata, era bunica noastra, care ii crescuse cu dragiste pe sotul si cumnatul meu, era sbolut normal sa fie ingrijita de noi la nevoie.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Daca aveti noroc, se reface in totalitate in cateva saptamini, poate chiar ceva gen ~10 zile. Daca nu aveti noroc, va fi din ce in ce mai nasol, urmatorul atac o sa o lase paralizata complet sau o sa o omoare. Am avut cazuri prin rudele indepartate, am si prieteni doctori cu care am mai discutat despre astea, nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba.
Legat de traume si dementa... la fel ca ce ziceam mai sus. Depinde de noroc pana la urma.
Legat de buzunarul medicului... mai bine nu mai spuneai de asta. Duceti-va oameni buni la privat daca vreti sa fiti tratati omeneste, nu mergeti ca sclavii la stat, ii bagati banu' in buzunar desi e ILEGAL si sunt sigur ca STITI asta, apoi vii aici sa ceri pareri. Noua ce ne dai?

| untu a răspuns (pentru Brigaela):

Ah,imi pare rau! Nu am stiut! Dumnezeu s-o ierte si sa odihneasca in pace! Condoleante! Sa faci slujbe si pomeniri pentru sufletul bunicii in fiecare an la Sfanta Liturghie!

| untu a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Esti foarte lacom! Nu trebuie sa astepti ceva de la nimeni!

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru untu):

Multumesc

| minrest a răspuns:

O sa se refaca intr-o masura mai mica sau mai mare. Depinde cat de mare a fost vasul blocat si in general depinde de multe, fapt e ca se va tot recupera, nu se stie cat, dar nu complet.

| Mitycuta a răspuns:

Mergeti la maslu si Dummezeu o sa va ajute