Buna!
Eu am aparate dentare safir de un an, pe ambele arcade (montate la o diferenta de o saptamana). Le mai port 3, 4 luni si tratamentul se incheie, cu aproape jumatate de an mai devreme decat fusese estimat initial. Rapiditatea este unul dintre avantajele de care m-am bucurat, dincolo de aspectul discret.
Eu am fost la un control initial, am aflat care sunt optiunile mele, iar apoi am solicitat sa mi se trimita pe e-mail toate detaliile si costurile la care ma pot astepta pe durata tratamentului. Asa am stiut foarte clar la ce ma inham si am si testat seriozitatea clinicii. Tin la asemenea detalii si a contat in alegerea finala.
Dincolo de costul in sine al aparatelor, adevaratele cheltuieli se aduna din activarile lunare. Eu dau 170 de lei pentru ambele arcade (in Bucuresti). O data la 3 - 4 luni fac un detartraj special (cam 200 de lei), iar o data la 2 - 3 luni se intampla sa mi se mai dezlipeasca cate un bracket de pe dinti (in principal pentru ca mai mananc si alimente prea dure pentru perioada tratamentului). Lipirea parca e undeva pe la 50 de lei. Eu am avut nevoie si de extractia tuturor celor 4 masele de minte, lucru care mi-a fost comunicat inca de la primul control. Cheltuieli one-time sunt radiografiile si pozele pe care le faci inainte de pusul aparatului (eu ajuns undeva pe la 350 de lei cu asta) si mulajul cu starea initiala a danturii (parca 180 de lei). La final, o sa mai am nevoie de inca un mulaj si realizarea unor retainere de purtat noaptea, care sa-mi garanteze ca dintii raman in pozitiile corecte.
Un aspect pe care nu l-am luat in considerare inainte sa ma apuc de asta a fost viteza cu care o sa consum paste dinti, ape de gura si o sa schimb periute. Atunci cand trebuie sa ai mare grija de buget, conteaza si asta. Ma spal in medie cam de 3, 4 ori pe zi si folosesc si periute speciale pentru spatiile interdentare.
E un proces costisitor si laborios, dar merita din plin. Eu acum regret ca nu mi l-am pus mai devreme si am petrecut ani de zile fiind complexata de zambetul meu. Inteleg perfect nevoia de a alege ceva cat mai discret, mai ales cand ai de-a face cu oamenii in fiecare zi si conteaza ce impresie lasi. Eu am constatat pe propria piele ca nu e mare lucru. Majoritatea e atat de absorbita de propria persoana, ca nu baga in seama detalii precum un aparat dentar. As fi putut sa imi pun si unul metalic si cred ca situatia ar fi fost aceeasi. Ceva mai multa incredere in mine m-ar fi scutit de niste cheltuieli. Cei din jurul meu au imbratisat aceasta schimbare temporara de look, m-au sustinut si s-au axat mai degraba pe faptul ca in schimb ceva pentru sanatatea mea.
In cazul meu, nu am avut aproape deloc dureri. Sunt mai sensibila in primele 2, 3 zile dupa activare, dar apoi totul e perfect in regula. Desigur, urmez cat de pot de mult regulile generale: nu musc direct din alimente, ci le tai si nu consum nuci sau alte duritati. In mod normal, primesti o lista cu toate imediat dupa ce iti pui aparatul.
Gradul de durere variaza de la un pacient la altul, dar exista atatea remedii ca nici nu mi-am facut griji in legatura cu asta. Mi-a fost mai rau dupa extractiile de masele de minte decat intr-un an intreg de purtat aparatele.
Eu iti sugerez sa iti cauti un cabinet sau o clinica unde sa te simti bine si unde sa poti reveni cu incredere pe toata durata tratamentului. Cere-le toate detaliile scrise inainte sa-ti pui aparatul, mergi cu liste de intrebari si nu te sfii sa afli de la un specialist tot ce te nelinisteste. E complicat ca adult sa porti aparat dentar si ajuta foarte mult cand ai pe cineva alaturi care sa fie cu adevarat profesionist si sa iti alunge grijile.
Eu iti doresc mult succes si sper sa iti rezolve aparatul fix ce n-a rezolvat cel mobil
Eu voi purta aparat dentar..nu am habar deloc cum stã treaba dar poate cã aici o sã îmi dau seama și eu.
Eu port aparat dentar de 8 ani. E din acela mobil. Inainte de toate trebuie sa te duci la un medic ca sa iti spune ce tip de aparat ai nevoie. Trebuie sa stii ca daca vrei aparat fix( invizibil sau metalic) trebuie neaparat dupa aceea sa porti cel putin un an aparat mobil, pentru ca dintii au tendinta de a se duce in fata... Aici in Bacau, un aparat fix costa in jur de 2.000 de lei iar unul mobil intre 600 si 700 de lei. La inceput, durerile sunt destul dr mari. Eu eram destul de micuta cand mi-am pus (7 ani) si noaptea nu puteam sa dorm de durere si eram nevoita sa il dau jos. Aveam senzatia ca imi vine sa vomit si vorbeam destul de greu, dar doar la inceput. Dupa.mergeam cu el si la scoala si nu aveam probleme. Daca iti pui de ala fix stiu ca este o periuta speciala cu care iti perii dintii. Trebuie aa folosesti mereu ata dentara pentru ca resturile de mancare se vor prinde intre aparat si dinti. Daca iti pui de ala mobil, atunci il vei spala normal, cu periuta si cu pasta de dinti. Daca mai ai si alte intrebari, nu ezita sa intrebi.
Aparat mobil am avut si eu de 2 ori, dar il scoteam noaptea fara sa-mi dau seama din cauza durerii si de ambele dati am calcat pe el si l-am spart )))
Si eu am aparat dentar metalic.
Pretul pentru acela invizibil este foarte mare dar este si mai prost decat cel metalic deoarece este mai sensibil si mai bine lucreaza cel metalic dar este si mai ieftin. Eu am dat pe ambele arcade 2200 ron dar depinde de dentist (in Bucuresti sunt mai scumpe). Iar lunar dau 50 ron control, o data la 2 saptamani 60 ron periaj (cu igiena te speli pe dinti ca si cum nu ai avea aparat dentar) dar este foarte costisitor deoarece se mai gaseste sa-ti schimbe cate ceva (vreun arc, sarmulita) si dai in plus la control! Pe mine in 2 ani jumate ma va ajunge la 60 de milioane. Dupa problema poti scoate si masele (nu la toti), dar eu a trebuit sa scot 4 masele.
Iar avad in vedere durerea nu este ceva foarte neplacut! La inceput o mica incomoditate dar dupa 2 luni te obisnuiesti ca si cum n-ai avea aparat dentar. Si aceasta incomoditate se refera la faptul ca o sa te doara putin dinti cand vei manca la inceput pentru ca aparatul dentar pune presiune pe dinti.
In final se merita asa ceva chiar daca costa mult deoarece rezultatele vor fi pe masura pretului. Si daca se vede nu-i nici o problema suntem in sec 21, chiar e la moda asa ceva! Uni isi fac tatuaje pe dinti cu brecheturi metalice. Bafta merita bani, de ce sa nu treaca timpul in favoarea ta?! :X
Iti multumesc mult pentru raspunsul extrem de detaliat! Se pare ca si eu voi trece exact prin ceea ce ai trecut tu avand in vedere faptul ca si la mine totul va porni tot cu extractiile tuturor molarilor de minte (care la mine nici nu sunt iesiti inca, deci vor fi 4 interventii de toata frumusetea). Nu ai mentionat insa pretul aparatului. Sper sa mi-l permit si eu pe cel invizibil pentru ca nici eu nu prea am mare incredere in mine (desi da, vorba ta, nimeni nu percepe lucrurile asa cum credem noi). Sper sa fie totul bine.
Hei!
Hai sa le iau rand pe rand:
- pe fiecare aparat dentar am dat 900 de euro. In perioada in care mi le-am pus eu, am prins o oferta si am avut o reducere de 400 de euro, daca tin eu bine minte (200 / arcada). Nu stiu daca se aplica daca iti puneai aparat doar pe o singura arcada.
Preturile variaza destul de mult la cabinetele din Bucuresti. Sunt absolut sigura ca aparatul Safir poate fi gasit si mai ieftin. Pe mine m-au ajutat parintii financiar, pentru ca n-au fost de acord sa imi fac un credit pentru asta. La majoritatea cabinetelor fac si consiliere pe partea financiara si iti prezinta optiunile lor.
- si la mine e la fel: toti molarii mei de minte erau inclusi. Saptamana viitoare am ultimele 2 extractii.
Am vazut ca ai numit aparatul "invizibil", dar sa stii ca nu e deloc asa. E pur si simplu transparent si mai discret, dar tot se vede. Nu as vrea sa iti fac iluzii. Invizibile sunt doar cele care se monteaza pe spatele dintilor, dar acelea sunt de la 2.000 de euro in sus / arcada.
La inceput, in primele luni, e posibil sa fie ai dificil, indiferent de ce tip de aparat dentar iti alegi. Mie mereu imi iesea un colt pe afara cand zambeam, inainte sa imi pun aparatul. Dupa ce l-am pus, am avut senzatia ca nu e suficient loc si sunt in extreme: ori tineam buzele stranse si gura complet inchisa, ori zambeam pana la urechi. Fizic, sa stau "normal" sau cu gura intredeschisa nu a parut a fi o optiune. Buzele abia imi acopereau aparatul de pe arcada superioara.
Neplacerile s-au dus repede, iar printre beneficiile absolut nesperate si neasteptate la mine se numara faptul ca acum buzele mele par mai mari si mari carnoase (pentru ca s-au miscat si s-au ordonat dintii si acum sunt mai aproape de normal), iar linia maxilarului s-a modificat un pic. La asta e posibil sa fi contribuit si extractiile.
Un alt aspect la care nu m-am gandit cand ti-am scris primul raspuns e legat de o neplacere de-a mea. Inainte sa imi pun aparatul, mergeam regulat la un dentist si credeam ca sunt ok. Ma ocupam de carii aproape imediat ce apareau si stateam bine la capitolul igienei dentare. Nu m-a incurajat in directia purtarii aparatului dentar, dar ultimul consult la care am fost avea un obiectiv foarte clar: sa ma asigur ca totul e absolut ok si pot sa mi-l pun fara griji de carii sau alte probleme. Am primit unda verde, mi-am facut radiografiile si pozele si la detartrajul facut cu o jumatate de ora inainte de montarea aparatului pe arcada superioara, mi-au gasit 2 carii interdentare pe arcada inferioara. Le-am rezolvat in saptamana de acomodare cu primul aparat, dar mi-am dat seama ca pana atunci nu ma dusesem la cel mai profi stomatolog.
Concluzia de aici e ca trebuie sa fii perfect in regula, sa nu ai carii sau alte afectiuni inainte sa iti fie montat aparatul dentar, pentru ca pe durata tratamentului e posibil sa nu se poata umbla la ele.
Daca am mai uitat ceva sau ai si alte intrebari, nu ezita sa-mi scrii.