Este deja binecunoscut faptul ca balonarea, purtand denumirea stiintifica de meteorism abdominal, poate fi un simptom al unor afectiuni ce tin de intestine, ficat, stomac sau pancreas. Totusi, in majoritatea cazurilor, balonarea apare ca o consecinta fireasca a stilului inadecvat de viata (masticatia in graba, lipsa fructelor si a legumelor din alimentatie, cantitatea prea mare de hrana ingerata) sau ca o stare de fapt a anumitor perioade (in timpul sarcinii, intervalul dinaintea menstruatiei, cand nivelul de progesteron este ridicat, sau pe durata in care stresul atinge cote inalte). Desi gradul de disconfort este foarte ridicat, iar abdomenul devine inestetic, putini sunt cei care apeleaza la un medic pentru tratarea acestei afectiuni.
Este bine de stiut ca, daca doresti evitarea tratamentului medicamentos, pe langa detoxifierea regulata a organismului - absolut necesara cel putin o data pe an - exista o serie de alimente ce trebuie inlaturate din alimentatie si care ajuta la eludarea balonarii. Printre acestea se regasesc sucurile carbogazoase, guma de mestecat, varza, fasolea boabe, laptele, glutenul prezent in grau si paine care produce senzatii de arsura ale stomacului si conduce la aparitia excesului de gaze, dar si - din pacate, da - alcoolul si tigarile. Alte cauze care conduc la starea de disconfort produsa de balonare sunt utilizarea antibioticelor, dulciurilor si consumul exagerat de sare. "Antibioticele sunt cunoscute pentru ca determina balonarea excesiva a stomacului. Acestea elimina bacteriile inofensive prezente in mod firesc in tractul digestiv, care au ca scop intrajutorarea digerarii alimentelor. Pilulele contraceptive provoaca si ele balonarea. Insa, alimentele dulci si bogate in grasimi raman una dintre principale cauze ale tulburarilor stomacului", a declarat, pentru Flu.ro, Monica Pesea, medic generalist. Stresul este un alt factor important care conduce la senzatia de balonare. Pentru a combate supraincordarea, sunt indicate exercitiile de respiratie, frecventarea cursurilor de yoga, masajul sau dusurile de relaxare.
Remedii eficiente impotriva balonarii
De cate ori ti s-a intamplat sa nu te bucuri de o vacanta pe de-a-ntregul, din pricina starii neplacute cauzate de balonare? De cate ori ti-ai reprogramat intalnirile din aceeasi cauza? Daca vrei ca aceste tulburari ale confortului sa dispara definitiv, iar abdomenul sa redevina elastic si suplu, trebuie sa retii ca exista cateva remedii la indemana:
1. Astfel, este necesar sa bei inainte de micul dejun, un pahar cu apa in care adaugi zeama unei lamai. Acest proces te va ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in organism.
2. Vitaminele B6 si E sunt si ele de un real folos.
3. Dat fiind ca balonarea apare ca urmare a gazelor intestinale si a retentiei de lichide, este indicat sa consumi zilnic cei doi litri de apa.
4. Fa infuzii de tei, menta, cimbru, anason sau rozmarin. Sa ai mereu la indemana in calatoriile tale macar unul dintre aceste ceaiuri.
Bei ceai de menta, mananci paine prajita foarte tare, aproape arsa sau iei de la farmacie "carbune medicinal".
http://www.clicksanatate.ro/Gata-cu-gazele-la-stomac_0_5036.html
Poti lua carbune medicinal, ca sa elimini gazele deja formate in intestin (Finocarbo e un carbune medicinal excelent). Si incearca sa-ti echilibrezi flora intestinala cu probiotice si prebiotice, de exemplu Bio-Sun, conform prospectului.
Pentru tratamentul bolii de baza, care iti cauzeaza balonarea, mergi la medicul tau curant. E posibil sa ai probleme cu fierea, pancreasul sau stomacul, sau sa ai o colita cronica. E important sa afli ce ai de fapt, ca sa te poti trata corect.
Mergi la farmacie și cere cărbune medicinal. E foarte bun. Sau ii zici care e problema, dar o sa iți recomande ceva mai scump. Cărbunele e ieftin și își face treaba, la fel de bine ca produsele scumpe.
ingerasul90 întreabă:
bea_1048 întreabă: