| Costinamiha a întrebat:

Imi puteti spune, va rog, cum se manifesta sclerodermia, cum afecteaza pielea? Va rog, daca stiti ceva, sa-mi spuneti, pentru ca-mi este.foarte frica

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
4 răspunsuri:
| Anonim20143 a răspuns:

Sclerodermia este o boală destul de rară a cărei cauză nu se știe în mod exact. Tot ce pot să îți spun din cunoștințele mele este că există 2 tipuri de sclerodermie. Nu am să îți scriu aici termeni medicali pentru că nu vreau să te bag mai mult în ceață așa că o să-ți explic pe românește. Exista sclerodermie localizată și sclerodermie generalizată(sistematică). Sclerodermia localizată(in general este limitată doar la nivelul pielii a țesuturilor din jur și a mușchilor din apropiere) este mai puțin periculoasă dar nu este de neglijat; ca și simptome vorbim de duritatea și îngroșarea pielii la nivelul degetelor,mâinilor, antebrațelor, picioarelor și feței (în funcție de localizare), totodată la frig pielea poate căpăta un aspect aspru ca apoi să se crape.Sclerodermia generalizată (sistematică) este forma cea mai agriva a bolii. Pe langână piele și mușchi boala poate ajunge să afecteze și vasele de sânge chiar și organele interne. Cel mai evident simptom al sclerodermiei generalizate este învinețirea și îngroșarea profundă a degetelor de la mâni atunci când sunt expuse la frig. Atunci când boala afectează organele interne apare insuficiența cardiacă congestiva (adică metabolismul tau este dat peste cap iar inima nu mai face față), trahicardie(adică inima ta bate neregulat și rapid), pot apărea și afecțiuni renale, uneori apare și fibroza pulmonara... Sfatul meu este să te duci la cabinetul medicului de familie și să îi spui că ești ingrjorat/îngrijorată iar acesta(după caz) te va îndruma care un medic reumatolog. În orice caz este normal și firesc să te ingrijorezi atunci când simți că ceva nu este in regulă cu corpul tău iar sfatul meu este să te liniștești și să mergi la medicul de familie. Multă sănătate!

| Costinamiha explică:

Mie mi se invinetesc degetele de la picioare, si sunt reci mereu, si de asta imi este foarte frica, nu stiu ce sa mai fac, daca mi se invinetesc pot sa am? Te rog, sa-mi raspunzi, pentru ca-mi este foarte frica

| Anonim20143 a răspuns (pentru Costinamiha):

Dacă ți se învinețesc degetele de la picioare și sunt reci putem vorbi de un sindrom legat de circulația sangvină numit Acrocianoza.Acrocianoza este un sindrom care poate apărea în contextul mai multor boli cuprinzând și sclerodermia. De obicei acrocianoza apare la femei și este însoțită de dereglări ale ciclului menstrual.Nu pot să mă exprim în privința afecțiunii tale deoarece învinețeala asta a degetelor este cuprinsă într-un tablou destul de larg. Cum ti-am spus și in primul răspuns, cel mai bine este sa consulți medicul de familie cu precădere în această perioadă deoarece afecțiunea ta poate fi influențată de vremea rece.