Atat timp cat ai o carie care a inceput sa doara nu trece pana nu se trateaza caria.
Durerea de măsea cauzată de o carie poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni, în funcție de cauză și de cum reacționează corpul tău. În cazul tău, faptul că ai stat în curent multe ore pe zi poate fi un factor agravant.
Posibile cauze ale durerii:
Expunerea la curent – poate provoca sensibilitate dentară sau o ușoară inflamare a nervului.
Iritarea nervului dentar – dacă ai o carie, chiar și fără infecție, nervul poate fi sensibilizat.
Inflamație ușoară – uneori, bacteriile din carie pot irita zona fără să producă o infecție severă.
Bruxism sau mușcătura greșită – dacă strângi din dinți sau muști incorect, poate apărea un disconfort.
Cum știi dacă e doar o sensibilitate sau o infecție?
Dacă ai doar disconfort, dar poți mânca, bea și te simți bine, e puțin probabil să fie o infecție gravă.
Dacă durerea devine insuportabilă, continuă și noaptea sau se agravează, poate fi un semn că nervul e afectat serios.
Dacă se umflă fața sau gingia în zona respectivă, atunci trebuie să mergi de urgență la dentist.
Ce poți face până mergi la dentist?
- Evită alimentele și băuturile foarte reci sau fierbinți.
- Clătește gura cu apă călduță și sare pentru a reduce inflamația.
- Folosește un gel cu lidocaină (gen Gengigel, Dentinox) dacă disconfortul e mai puternic.
- Poți lua un antiinflamator ușor (ibuprofen, ketonal) dacă devine mai deranjant.
Dacă durerea rămâne la același nivel sau scade, probabil e doar o iritare temporară. Dacă se agravează, poate fi nevoie de tratament mai devreme.
Pai și nu pot peste 1 luna sa fac caria? atunci sunt programat
Peste 1 luna sunt programat la dentist. Ultima oara când am fost acum 2 săptămâni și mi-a spus ca este de plombat.De 3 zile am durerea pot manca pot sa beau ma duc la scoala dorm bine noaptea. Vreau doar sa știu dacă când merg la dentist pentru plombare o sa fie dureros sau o sa fie nevoie de tratament de canal sau altele?
Dacă dentistul a spus că măseaua e doar de plombat și nu a menționat nimic despre tratament de canal, atunci șansele sunt mari să fie o plombare simplă, fără prea multă durere.
Va durea plombarea?
-Dacă nervul nu e afectat profund, plombarea se face rapid și fără durere, cu sau fără anestezie.
- Dacă ai sensibilitate mai mare, medicul poate folosi anestezie locală, și atunci nu vei simți nimic.
- Dacă nervul e deja afectat serios (dacă durerea se agravează între timp), e posibil să ai nevoie de tratament de canal. Dar dacă acum ai doar un disconfort ușor, e puțin probabil.
Cum știi dacă vei avea nevoie de tratament de canal?
- Dacă durerea devine puternică, continuă și noaptea, sau dacă se umflă gingia – semn rău.
- Dacă doar simți un disconfort, dar poți mânca și bea normal – cel mai probabil scapi doar cu o plombă.
Dacă ai emoții, poți cere anestezie chiar și la o plombă normală. Mai bine să fii relaxat!
Mersi mult de tot pentru timpul dedicat te rog frumos dacă îmi poți spune dacă este de la curent știu ca în doar 3 zile se umfla și trebuia antibiotic augumentin și alte din astea.Mi a mai transmis dentistul când am fost ultima oara la dentist mi-a spus ca este de plombat dar dacă mai stau mult o sa fie nevoie de anestezie și atat mi-a spus.Mi a spus sa fac o radiografie și ca ne vedem după paste.Acum sunt la școală mananc beau rece seara când ajung acasă ma joc linistit și uit de durere și nu mai am nimic.Un om cu infectie nu mai se poate spala acolo fără sa îl doară sau sa meargă la scoala sa mănânce și sa facă alte activități nu?
Exact, dacă ai avea o infecție serioasă, ar fi mult mai rău. De obicei, o infecție dentară severă vine cu:
- Durere constantă și intensă, care nu trece cu nimic.
- Umflătură vizibilă pe față sau gingie.
- Dificultate la deschiderea gurii sau la înghițire.
- Febră sau stare generală proastă.
În cazul tău, dacă disconfortul e ușor, trece și revine doar în anumite momente, iar poți să mănânci și să te speli pe dinți fără probleme, e foarte puțin probabil să fie infecție.
- Cel mai probabil, expunerea la curent ți-a sensibilizat nervul măselei care deja avea carie.
- Dacă dentistul ți-a spus că e de plombat și nu a pomenit nimic grav, nu ai de ce să îți faci griji acum.
- Radiografia pe care o vei face după Paște va confirma situația exactă, dar, din ce spui, pare doar o ușoară iritație a nervului, nu o infecție gravă.
Deci stai liniștit, continuă să ai grijă de dinte și evită să mai stai prea mult în curent!
Poti sa te duci cand vrei, dar durerea nu va disparea, cel mai probabil se va intensifica
Mersi mult de tot ajutorul.In cât timp crezi ca se va termina aceasta durere? Pana acum nu am avut absolut nicio durere e prima durere de masea din viata mea.Si când merg după paste la plombat ii cer domnului dentist o anestezie pentru sănătatea mea mintala ca sa nu îmi mai fie frica și asa mai departe? Eu seara mai iau câte un antinevralgic asa preventiv cât sa mai stopez puțin dar am momente când ma doare și momente când nu simt 2 3h nimic și dorm noaptea perfect
Nu a spus dentistul ca pune otrava in carie, sa scoata nervul?
Daca da, atunci trebuie sa mergi inapoi cand te a programat, altfel pot aparea complicatii grave!