| mar81 a întrebat:

In luna ianuarie am facut o conizatie de col in urma unui pap 3 cu leziuni hsil iar rezultatul examenului morfologic este; endocol+endometru= cheaguri mucus scuame anucleate endometru de faza proliferativa. apoi ERAD- cervicita cronica glandulo chistica polipoida cu edem si hiperplazie vasculara, displazie simpla si moderatacin1-cin2 dezvoltata pe fondul unei proliferari papilomatoase plane asociata cu acantoza si parakeratoza. ajutati-ma cu un raspuns va rog. au trecut de atunci 2 luni si nu mi-a venit ciclu deloc oare este normal? plus ca de la operatie mam ingrasat 6 kg. dr care ma conizat a spus sa pun ovule feminella hyalosoft cu pauza de o zi apoi feminela vagic si apoi ovule viviflor. am luat si 3 luni de noni pentru imunizare si acum incep aloe vera gel.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
12 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Ai avut o leziune precanceroasa care a fost scoasa la timp incat sa nu devna cancer. Din pacate, ai infectie cu HPV (aproape sigur) si leziunile vor recidiva. Trebuie sa-ti faci o fenotipare HPV (sau mai multe pana primesti un rezultat pozitiv) ca sa stii cu ce tulpina esti infectata. Trebuie sa faci Papanicolaou la 3 luni de la conizatie si apoi la intervale de 6 luni toata viata, fiindca aproape sigur leziunea va recidiva si vei avea nevoie de alte interventii.
Nu e normal sa nu ai menstra si nici sa te ingrasi. Ai si o dereglare hormonala care n-are legatura cu ERAD. mergi la un ginecolog cat mai repede. Daca cumva mai vrei copii (nu stiu cati ani ai, imi cer scuze), dupa ce vor trece 6 luni de la interventie, ar trebui sa obtii o sarcina, fiindca altfel risti sa ai nevoie de alt ERAD si altul si tot asa si sa nu mai poti duce sarcina la termen.

| mar81 explică (pentru Brigaela):

Am 30 de ani. niciodata nu am ramas gravida deci nu am avut avorturi nimic. desii imi doresc ff mult un bebe insa mai am de facut o operatie la tiroida pentru ca am 5 noduli de fapt gusa polinodulara. ce ma sfatuiti sa fac? astazi am avut o durere groaznica pe jos ca o arsura si parca vrea sa imi pice ceva nu stiu cum sa va explic. unde am facut conizarea mi s-a spus ca nu am avut nici macar celule cancerigene si ca as avea un hpv dar nu este oncogen si trebuie sa merg sa fac fenotipare iar apoi sa ma dea cu crema aldara pe col. ce ma sfatuiti?

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru mar81):

Te sfatuiesc sa mergi sa faci fenotiparea, la varsta ta ai niste leziuni extrem de avansate (probabil mai ai alt factor de risc pe langa infectia HPV). Nu aveai celule canceroase, adica leziunea nu ajunsese cancer. Nu este foarte sigur ca ar fi ajuns, dar avea un potential serios ca in 6-8 luni sa fie cancer. Cu un tratament endocrinologic atent poti avea un copil si ti-a recomanda sa-l faci in urmatorul an (la minim 6 luni dupa ERAD te apuci sa ramai gravida), fiindca e greu ed spus cum va evolua infectia HPV. fa si fenotiparea, eu cred ca ai macar o tulpina cu risc intermediar, daca la 30 ed ani ai leziuni atat de avansate.

La primul pap facut in noiembrie am avut ascus si infectie cu candida si tricomonas am luat tratament pentru infectii si am repetat la o luna pap si a iesit hsil nu inteleg cum sa am asa ceva nu am avut niciodata problema pe jos sangerari intre mestre etc...am rel stabila de aproape 6 ani nu inteleg de unde toate astea in familie nu am pe nimeni cu cancer ...sunt foarte comfuza nu stiu unde sa ma duc incotro so apuc aici la valcea endocrinologi buni nu prea se gasesc iar la buc astepti dup o programare si 2 luni iar pe mine ma supara foarte tare nodulu dupa partea dreapta parca sa mai marit si nu stiu ce sa mai iau ca am luat magneziu cu b6 si calciu cu de din noiembrie si tot degeaba am fost aici la vl la un chirurg si a spus ca e de operat insa imi este frica de operatie avand in vedere ca am mai facut si era-dul cu anestezie totala.si de asta imi este foarte frica pana mo programa la operatie sa nu-mi apara iar ceva.nu mai vreau sa trec prin ce am trecut sper ca exista ceva pentru intarirea imunitatii sa nu mai fac leziuni si alte minunatii, am mai luat noni si acum fac pauza o saptamana si iau si gel de aloe vera incerc pe cat se poate sa ridic imunitatea. si da aveti dreptate poate oi fi facut leziunea si din cauza herpesului simplex care imi apare in zona rinichilor luna de luna cum vine ciclu apare si herpesu si se inflameaza si ganglionii la incheietura piciorului. credeti ca are si asta vreo legatura?

Brigaela

O sa-ti raspund punctual, in ordinea in care iti citesc nelamuririle:
1. ASCUS inseamna poate cancer, poate nu; nu se poate stii fiindca e o infectie mare care mascheaza tot.
2. Trichomonas este o infectie cu transmitere strict sexuala (boala venerica) de foarte mare risc, care se intalneste destul de rar si, in general, numai in medii cu un comportament sexual foarte precar. Asta inseamna ca undeva, in istoricul tau, ai facut sex neprotejat cu minim un partener care nu avea analizele la zi si care avea un istoric sexual dubios (prostiuate, in general sau femei care fac sex intamplator cu multi barbati). De la acel partener ai luat HPV, tricomonas, posibil candidoza si, daca nu ai exclus prin analize de sange, posibil si alte infectii venerice (HIV, hepatota B, C).
3. Infectia cu trichomonas este un factor suplimentar de mare risc pentru cancerul de col uterin si pentru leziunile precanceroase (asa cum ai avut tu).
4. Cancerul de col uterin nu are legatura cu familia. Este practic integral provocat de HPV, virus care se ia strict pe cale sexuala. Alt factor foarte important de risc este inceperea vietii sexuale precoce, adica inainte de 17 ani si jumatate.
5. Ai infectia cu HPV de peste 6 ani, altfel nu ajungea intr-un stadiu atat de avansat. Insa infectia cu Trichomonas este mult mai recenta.
6. Problema ta tiroidiana nu este o urgenta, poti astepta linistita doua luni. Mai exista si Craiova unde sunt si endocrinologi buni si chirurgi cu experienta in domeniul chirurgiei tiroidiene.
7. Poti lua diferite preparate pentru cresterea imunitatii (numai din farmacie, nu de la orice producator sau comerciant), dar asta doar va incetini aparitia leziunilor, nu le poate opri.
8. Herpesul pe care il ai este tot o infectie luata pe cale sexuala. Nu are directa legatura cu leziunile de pe col, dar iti scade suplimentar imunitatea si, din pacate, nu poate fi vindecat.
9. Sincer, nu inteleg cum ai putea avea atat de multe infectii venerice (4), este ecva foarte straniu dar imi imaginez ca ai avut un partener sexual, la un moment dat fara sa va faceti analizele obligatorii necesare in aceasat situatie.

Herpesul simplex il am de cand aveam 12 13 ani si nu imi incepusem viata sexuala mi-a aparut intre spetele mainilor si doctorii de acolo ziceau ca e pecingine de la animale... iar tricomonasul nu am idee tinand cont ca am partener de 6 ani eu nu am umblat iar el la fel.

Spuneti-mi va rog dr mi-a zis sa ma unga pe col cu crema aldara dar multa lume zice ca aceasta crema arde colul ce sfat imi dati?

Brigaela

Herpesul de pe maini nu prea are legatura cu cel aparut inghinal, nu sunt convinsa ca e aceeasi boala ca cea din copilarie. Tricomonasul se poate lua doar pe cale sexuala si da scurgeri caracteristice foarte urat mirositoare, deci e imposibil sa-l fi avut de 6 ani (timp in care ti-ai facut, presupun, minim 6 teste Papanicolaou).
Aldara este destul de eficient la pacientii cu leziuni date de HPV atat de extinse, chiar daca este adevarat ca este destul de agresiv. Dar ar putea fi o sansa pentru tine. Nu prea vad cum te poti unge pe col, cel mult sa-ti administrezi intravaginal. Poti sa mai consulti un gtinecolog daca nu te simti confortabil cu ideea unui tratament atat de agresiv, dar nu amana prea mult tratamentul

Nu,nu nu am avut herprs inghinal niciodata imi erupe doar intre spetele mainilor si in zona rinichiului atata tot aa acum 2 ani mia erupt in frunte.iar scurgeri eu nu am avut niciodata nici mancarimi nici nimic.acum pana sa fac pap cu o luna in urma am avut o mica scurgere alb transparenta fara miros si a fost prima data cand am avut asa ceva eu fiind o pers ff curata chiar poate exagerat de curata ma spalam pe jos si de 4 ori pe zi chiar ginecologul a spus ca exagerz cu spalatu asta des si ca ma pot zgaraia cu unghia acolo la col si ma sfatuit sa nu mai fac asa ceva iar pana anul acesta spre rusinea mea nu am facut pap pentru ca ma stiam curata nu umblam nu aveam nici cea mai mica jena jos acolo insa...nu am idee cum si in ce fel am luat acest tricomonas sau candida care banuiesc ca am facut-o de la antibiotice care le luam cu pumnu in ultimul an

Brigaela

1. Intelesesem eronat ca ai eruptii inghinale, imi cer scuze.
2. Exagerezi, intr-adevar cu spalatul, ceea ce iti agraveaza candidoza. Doua spalari pe zi sunt suficiente, patru doar in tipul menstrei. Poate asta ti-a mascat secretiile specifice.
3. Nu te poti zgaria pe col, atata timp cat te speli normal, fara sa introduci obiecte sau degete cu unghii lungi in vagin.
4. candida poate fi de la antibiotice. Trichomonas numai si numai de la sex.
5. papanicolaou este el in sine o masura de igiena, dar diferita de spalat. Este exact la fel de important ca spalatul si nu inteleg cum o femeie care se spala nu merge macar o data pe an la ginecolog (este o imensa absurditate, dar mai intalnesc asa ceva in ultima vreme)

Buna ziua. Dupa conizatie de col am făcut din3 in 3 luni pap care de fiecare data timp de un an a ieșit 2 inflamator tbs dr patoloaga spune ca este ff bine insa eu mai am mici dureri uneori mai ales la ovulatie. ultimul papneste făcut pe1 Februarie iar pe data de10 in urma contactului cu soțul a scăpat prezervativul si de atunci parca am așa mancarimi nu stiu ori o fi pe psihic de frica sa nu mai patesc ceva nu stiu ce sa zic nu stiu ce sa fac sa repet din nou testul? Soțul nu a făcut nici un fel de analize de cand m am coniza..va rog am nevoie mare de un sfat

Brigaela

Dupa o conizatie, Papanicolaou este foarte bun. daca timp de 5 ani il vei avea tot asa, poti reintra in normalul unei femei obisnuite si sa ti-l faci doar o data pe an. Durerile la ovulatie nu au legatura cu colul uterin.
Ai facut fenotipare HPV? daca nu, ar trebui sa faci. testul papanicolaou il poti face dupa 3 luni de la ultimul, conform graficului. daca ai mancarimi, ai nevoie de un test de secretie