Omleta e mai sanatoasa cu mai putin ulei pentru ca are mai putine grasimi si calorii.
Problema cu prajeala este cu temperatura uleiului, multe uleiuri la o incalzire moderata se descompun in compusi toxici precum acroleina care e 100% dovedit canceroasa. Si ouale supra incalzite si "arse" se decompun in chestii care sunt cat se poate de daunatioare.
Problema cu temperatura si mateialul tigaii: Tigaile "teflonate" (nu intodeauna materialul folosit este teflonul, dar asa sunt cunoscute tigaile anti-aderente") au prostul obicei ca sa degaje gaze toxice la incalzire, care sunt absorbite de chestiile pufoase precum omleta si totodata sa "naparleasca" bucatele de plastic, cand omleta e agitata cu furculite metalice sau alte ustensile abrazive, care intra in omleta si sunt ingerate.
In mod normal, cea mai sanatoasa omleta este cea facuta la air frier in recipiente de inox adevarat (inoxul chinezesc contine crom! alta chestie pe care nu e bine sa o mananci) si cu temperatura reglata in asa fel in cat ouale sa fie galbene, fara sa faca cursta de prajeala, care e gustoasa dar nu e buna.
Pai cum adica "cand omleta e agitata cu furculite metalice sau alte ustensile abrazive, care intra in omleta si sunt ingerate." ma rog? Pleci de la ideea ca cine face omleta e idiot si nu stie sa o faca? Spargi ouale intr-un bol, amesteci, adaugi sare/verdeturi/ce mai vrei tu, basculezi in tigaie continutul, nu mai ai treaba cu nici un ustensil metalic sau abraziv...
Unii o intorc in tigaie cu furculita "sa se faca bine", putina lume o lasa cum a cazut, sau foloseste spatule moi de silicon.
Lasam idiotii care habar nu au sa gateasca. Discutam de scenarii ideale. Ca sa si la clatite sau altceva la tigaie, daca o incalzesti ca dementul, normal ca se duce naibii materialul. Nu mai zic de ulei. Eu de exemplu fac clatitele FARA ulei si imi ies de fiecare data. Chiar si cu tigaie noua, de la prima. Nu pun ulei nici in compozitie macar. Doar sterg tigaia cu ulei la inceput, si atit. Ulterior mentin flacara la un nivel mediu cit sa am temperatura constanta si uniforma pe fundul tigaii. Daca am la dispozitie aragaz cu ochi de ala cu flacara dubla pentru wok, si mai bine, folosesc ala aproape de minim si ies geniale.
Gabi, scenariile ideale se intampla in teorie si povesti, in realitate nu prea, eu vorbesc aici de viata reala unde pesroana de inteligenta medie nu e cine stie ce geniu si 50% sunt mai rau de atat.
Persoane de inteligenta medie si de o ignoranta strigatoare la cer, vrei sa zici. Manualele de utilizare la orice sunt facute pentru orice prost. Trebuie doar sa ai bunavointa de a le citi, chiar daca te crezi doxat.
Carmen133 întreabă: