| LaviniuA a întrebat:

Intrebare: daca faci omleta si folosesti putin ulei, e mai sanatoasa?
Ca nu-mi dau seama care anume e problema cu prajeala.
Temperatura uleiului?
Temperatura mancarii?
Materialul tigaii?
Astea?
Mersi.

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
10 răspunsuri:
| Korkodeln a răspuns:

Omleta e mai sanatoasa cu mai putin ulei pentru ca are mai putine grasimi si calorii.
Problema cu prajeala este cu temperatura uleiului, multe uleiuri la o incalzire moderata se descompun in compusi toxici precum acroleina care e 100% dovedit canceroasa. Si ouale supra incalzite si "arse" se decompun in chestii care sunt cat se poate de daunatioare.

Problema cu temperatura si mateialul tigaii: Tigaile "teflonate" (nu intodeauna materialul folosit este teflonul, dar asa sunt cunoscute tigaile anti-aderente") au prostul obicei ca sa degaje gaze toxice la incalzire, care sunt absorbite de chestiile pufoase precum omleta si totodata sa "naparleasca" bucatele de plastic, cand omleta e agitata cu furculite metalice sau alte ustensile abrazive, care intra in omleta si sunt ingerate.

In mod normal, cea mai sanatoasa omleta este cea facuta la air frier in recipiente de inox adevarat (inoxul chinezesc contine crom! alta chestie pe care nu e bine sa o mananci) si cu temperatura reglata in asa fel in cat ouale sa fie galbene, fara sa faca cursta de prajeala, care e gustoasa dar nu e bunawinking.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Korkodeln):

Pai cum adica "cand omleta e agitata cu furculite metalice sau alte ustensile abrazive, care intra in omleta si sunt ingerate." ma rog? Pleci de la ideea ca cine face omleta e idiot si nu stie sa o faca? Spargi ouale intr-un bol, amesteci, adaugi sare/verdeturi/ce mai vrei tu, basculezi in tigaie continutul, nu mai ai treaba cu nici un ustensil metalic sau abraziv...

| Korkodeln a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Unii o intorc in tigaie cu furculita "sa se faca bine", putina lume o lasa cum a cazut, sau foloseste spatule moi de silicon.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Korkodeln):

Lasam idiotii care habar nu au sa gateasca. Discutam de scenarii ideale. Ca sa si la clatite sau altceva la tigaie, daca o incalzesti ca dementul, normal ca se duce naibii materialul. Nu mai zic de ulei. Eu de exemplu fac clatitele FARA ulei si imi ies de fiecare data. Chiar si cu tigaie noua, de la prima. Nu pun ulei nici in compozitie macar. Doar sterg tigaia cu ulei la inceput, si atit. Ulterior mentin flacara la un nivel mediu cit sa am temperatura constanta si uniforma pe fundul tigaii. Daca am la dispozitie aragaz cu ochi de ala cu flacara dubla pentru wok, si mai bine, folosesc ala aproape de minim si ies geniale. happy

| Dragobeta a răspuns:

Cantitatea de ulei!
Lasa restul sa fie mari bucatari.

| LisaJulie a răspuns:

Este mai sănătoasă și de asemenea trebuie curățată tigaia bine înainte

| LaviniuA explică (pentru Korkodeln):

Mersi. Cred totusi ca se poate face si intr-o tigaie de otel inox. Probabil sa fie temp f ridicata ca sa nu se lipeasca nu stiu.
Habar n-am de air frier, n-am folosit niciodata.

| Korkodeln a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Gabi, scenariile ideale se intampla in teorie si povesti, in realitate nu prea, eu vorbesc aici de viata reala unde pesroana de inteligenta medie nu e cine stie ce geniu si 50% sunt mai rau de atat.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Korkodeln):

Persoane de inteligenta medie si de o ignoranta strigatoare la cer, vrei sa zici. Manualele de utilizare la orice sunt facute pentru orice prost. Trebuie doar sa ai bunavointa de a le citi, chiar daca te crezi doxat.

| LaviniuA explică (pentru LaviniuA):

Zi bre domn expert in omleta laughing ce ma sfatuiesti, merge in tigaie de tabla cum zic mai sus?