| lascudaniel a întrebat:

La ce se refera bilirubina? stiu ca valorile care trebuie sa fie sunt intre 0-1 iar eu am 2.35.E ceva rau?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| stlucian a răspuns:

Bilirubina este o substanta galben-maronie, care se gaseste in bila (lichid de secretie al hepatocitului, care este colectat in vezica biliara si deversata in duoden in momentul digestiei). Se produce prin distrugerea celulelor rosii (hematiile), imbatranite la nivelul ficatului. Bilirubina este eliminata prin scaun dandu-i culoarea maronie specifica.

Valori crescute ale bilirubinei in sange pot aparea fie datorita cresterii producerii de bilirubina, fie datorita unei eliminari scazute a acesteia. Scaderea eliminarii de bilirubina poate fi cauzata de o serie de infectii cum ar fi colecistita (inflamatia vezicii biliare) sau de deficitul unor enzime ereditare. Sindromul Gilbert este o afectiune mostenita ce afecteaza modul in care ficatul proceseaza bilirubina si este o cauza frecventa a cresterii bilirubinei in sange. Desi icterul poate aparea in cazul unor persoane cu sindrom Gilbert, aceasta afectiune nu este una grava.

2 răspunsuri:
| lascudaniel explică (pentru stlucian):

Multumesc foarte mult de raspuns, spune-mi te rog pe scurt ce pot face sa nu mai fie asa mare si daca afecteaza ficatu sau altceva.

| stlucian a răspuns (pentru lascudaniel):

E ceva in neregula cu ficatul clar deoarece cele mai frecvente probleme hepatice care se pot insoti de cresterea bilirubinei sunt:

hepatita acuta
hepatita cronica
ciroza hepatica
tumori de ficat
boli autoimune

cresterea bilirubinei se asociaza cu anemie. Consum de medicamente intolerate de organism pentru ca toate trec prin ficat! Consum de alcool!winking
Ca sa iti scada bilirubina trebuie sa procedezi ca in cazul oricarei boli, astfel:


Te prezinti la medic (de familie, boli interne, gastroenterologie sau hepatologie)
Medicul faca o anamneza (istoric) al bolilor anterioare si a celei actuale
Medicul te examineaza
Pe baza datelor obtinute prin anamneza si examenul obiectiv, medicul emite un diagnostic probabil, pe baza caruia iti recomanda unele analize (dintre cele mentionate sau altele)
Pe baza rezultatelor analizelor, medicul pune un diagnostic
Pe baza diagnosticului medicul iti recomanda


- Regim alimentar
-Regim de munca si viata
-Tratament cu medicamente
-Altfel de tratament (chirurgical, endoscopic, radiologic)
-Indrumarea catre alt medic, daca lucrurile nu au putut fi lamurite pana atunci


Sa speram ca ultimile doua vor fi excluse!
O evaluare personala a modului de viata o poti face si singur si sa elimini sau macar sa reduci cam ce ingreuneaza ficatul spus pe babeste ca e clar ca medicul o sa spuna ca alcool/tutun/prajeli/grasimi etc sunt de vina si in mare parte are dreptate.O reteta nu am cum sa-ti dau dar cum am spus jumatate din treba madicului o putem face noi daca nu mai mult uneori. Dupa o perioada de regim si tratament, trebuie sa mergi la control la medic, pentru a evalua rezultatele tratamentului si a lua masurile ce se impun.Totusi e cam mare sad si cred ca se impun ceva medicamente/ceaiuri pentru a ajuta functia biliara.In functie de celelalte analize de sange: BIlirubina fractionata (totala si directa), AST, ALT, GGT, Colesterolul, Fosfataza alcalina, Hemograma, Reticulocite
daca nu e mai grav, se prescrie o reteta tolerata de organismul tau.Nu cunosc alte afectiuni care sa fie asociate cu bilirubina mare.

TINE MINTE ca ficatul este singurul organ care se regenereaza ATAT CAT POATE!
Multa sanatate thumbs up