Doctorul de familie nu este nutritionist Și știu din experiența proprie ca cineva care a trecut prin aceeași situație poate oferi un sfat/ răspuns foarte valoros.
Margarina este complet interzisa in bolile de ficat, este foarte toxica pentru ficat si cancerigena, iar pacientii cu ciroza au oricum risc de ciroza. Cel mai bbine este sa o evite complet, sa o inlocuiasca cu unt sau smantana. Crenvustii sunt o mancare de foarte proasta calitate si nu trebuie sa se regaseasca in meniul niciunui bolnav. daca ii este foarte mare pofta, poate manca o jumatate de crenvurst o data la 3-4 luni, dar in nici un caz mai des.
Meniul unui bolnav cu aceasta problema de sanatate este foarte dificil, el trebuie sa manance o cantitae fixa de proteine, orice exces putand duce la complicatii mortale. De aceae, numai un nutritionist il poate face. ideea generala este ca trebuie sa cantareasca carnea, ouale, lactatele pe care le mananca si sa respecte cantitatile recomandate, iar in rest poate manca multe fructe si legume proaspete sau gatite.
Brigaela, unde pot gasi un astfel de nutritionist? Cum spuneam, medicul de familie nu prea se pricepe iar cel care avea competente in boli hepatice mi-a dat un meniu care includea crenvusti si margarina, ceea ce noi nu mancam nici inainte de a afla de boala.
Sunt medici specialisti. Nu stiu unde locuiti, in Bucuresti este un medic foarte bun la Spitalul Malaxa (dr. Adamescu). la Craiova mi-a fost profesoara o doctorita de la Spitalul Filantropia pe nume Mihaela Dinca care m-a invatat pe vremea aceea principiile care stau la baza alimentatiei bolnavilor grav
abanos întreabă: