Salve!
În primul și primul rând, nu te mai uita la ecrane cu cel puțin o oră înainte să dormi. Este demonstrat științific că televizorul/calculatorul/telefonul sporesc starea de concentrare și de focusare a creierului, care se risipește mai greu. Asta împiedică somnul.
În al doilea rând, nu te mai concentra să adormi. Creierul rămâne activ, concentrându-te să adormi. Gândește-te la ceva, imaginează-ți ceva, contemplează ziua ce a trecut, gândește-te la cea de mâine (dacă nu ai ceva stresant în ziua următoare). Poți să asculți o poveste sau ceva, știu că sună ciudat, dar ajută. Un discurs sau ceva, dar să nu fie foarte "activ". Poate fi comentarea unei cărți sau a unui film, ceva audio oricum. Imaginează-ți tu o poveste. Așa, tu te detașezi și vei putea adormi.
Sper că ți-am fost de folos!
Am si un raspuns elaborat, dar mai intai cel simplu: lasa cola, cafea dupa 6 seara, lasa tableta, telefon laptop dupa 21, stai pe lumina mai difuza dupa 22 si fa lucruri care sa nu te agite, sa nu-ti creasca pulsul, tensiunea.
Îți zic ce am mai recomandat și mi s-a zis că a funcționat: închizi telefon / computer / orice alt ecran cu o oră înainte de culcare, îți faci un ceai de tei și citești o carte.
Nu bea energizante, cafea sau ceaiuri ce contin cafeina dupa masa si seara. Ajuta in schimb ceaiul de tei. Vezi si aici: https://www.bioplant.com.ro/......rimate-974
În ultimele zile am adormit rapid, cand adorm greu este din cauză că nu ma pot opri din gândit si creierul nu se poate odihni(cred ca asta e cauza)