Doar in unele cazuri.
- Daca dioptriile ochelarilor sunt egale cu ceea ale ochilor, atunci vederea va fi clara, dar ochiul va "leveni", fiind ajutat de ochelari
- Daca dioptriile ochelarilor sunt mai mari ca ceea ale ochilor, atunci ochiul va fi pacalit, deoarece ochelarii se vor comporta ca niste "lupe", dand impresia de vedere mai clara, dar care duce rapid la senzatii de ameteli sau probleme si mai grave
- Daca dioptriile ochelarilor sunt mai mici ca ceea ale ochilor, atunci ochiul este fortat sa compenseze diferenta pana la "0" dioptrii (ceea ce face si fara ochelari, dar mai greu). Dupa un timp, ochii se acomodeaza la noua situatie prin reducerea devierii de dioptrie, vederea fara ochelari devenind mai buna, mai clara. Acest efect este valabil mai ales la copii (8-14 ani), deoarece corpul lor este in crestere si formare rapida.
Si la varste mai mari se pot face corectii cu ochelari mai slabi, macar pentru franarea tendintei de marire ale dioptriilor ochilor cu varsta.
Exercitiile de vedere pot sa corecteze mult vederea, mai ales la adulti si la cei care muncesc "cu ochii lipiti" pe "obiectul muncii" (ecranul calculatorului, acte de hartie, lucru cu piese marunte).
Tot cu ajutorul ochelarilor, dar cu ajutorul devierii axelor de focalizare, se poate corecta si mare parte a cazurilor de strabism la copii, chiar daca nu au nevoie de dioptrii de corectare.
Nu, dar te ajuta sa vezi mai bine. Defectele de vedere le ai pe viata, in contextul in care nu iti faci vreo operatie.
Eu m-am nascut cu o dioptrie de 3.5 iar acum am 2.5
Dioptriile tale nu au scazut din cauza ochelarilor.
In cazul in care ai miopie (forma ochiului e mai alungita, iar de aceea imaginea nu se formeaza pe retina, ci in fata ei) capul tau a crescut, iar o data cu el si dioptria, in mod asemanator se intampla si la hipermetropie, cu mentiunea ca globul ocular e mai tocit, (deci imaginea se formeaza in spatele retinei), iar o data cu cresterea, acesta se alungeste, apropiindu-se de forma normala. Asta e motivul pentru care dioptria ti-a scazut.