Bolile cu transmitere sexuala (BTS, sau ITS, cum se numesc mai nou) sunt variate si pot fi comune sau diferentiate pe sex.
Pentru majoritatea bolilor se pot face analize de laborator, pentru a le depista sau pentru a vedea in ce stadiu se afla.
SIDA, Sifilis, Gonoree, Chlamidia, Candidoza, Herpex Simplex, HPV,, virusul hepatic B, virusul hepatic C, Trichomonas vaginalis, Gardnerella vaginalis etc.
Pentru toate bolile cu tansmitere sexuala:
HIV (SIDA)
Blenoragie (gonoree, sculament)
Sifilis
HPV
Hepatita B
Hepatita C
Clamidia
Trichomonas
Gardenella
Herpes
Candida
Pentru toate macar o data pe an, mai ales daca ai avut relatii sexuale neprotejate cu mai multi parteneri. Unele boli se declanseaza si pe fondul unui sistem imunitar scazut.
Poti incepe cu HIV (SIDA), Hepatita B si C, Herpes Simplex tip 2.
Pentru celelalte boli din lista exista si semne care te pot alerta despre existenta lor (mancarimi, umflaturi, papiloame, eczeme).
Ia-le pe rand, ca nu cred ca iti permiti sa le faci pe toate impreuna. Unele analize au preturi foarte mari. De exemplu, HPV pentru femei e gratuit, dar pentru barbati pretul poate depasi 500 de lei.
Aceste analize presupun prelevare de sange, care nu dureaza foarte mult. Foloseste diminetile cand esti mai liber sau in zilele de concediu. Tu poti sa le ceri pe toate intr-o zi, dar fii pregatit sa ai si banii necesari (intereseaza-te in avans de tarifele pentru fiecare analiza la laboratorul pe care il alegi pentru control).
pacalasitandala întreabă:
Mindfulness întreabă: