Espumisan- se eliberează fără prescriptie medicala. In pelvis se aduna multe gaze, strica imaginea, poți pierde elemente importante pentru ca nu se văd din cauza aerocoliei. RMN-ul nu e o procedura pe care o poți face zi de zi, durează pana prinzi un loc și vor sa fie siguri ca imaginile sunt perfect clare. E un medicament sigur, se da și la bebeluși chiar.
Pai alimentele care fermentează fac gaze, de asta nu se recomanda. Mazăre nu, dar cartofii fierți sunt o alegere buna.
Da - (pe mine m-au pus sa iau laxative )pentru ca materia fecala poate sta in rect sau in colon și blochează imaginea ( am văzut la ecografie cum arată scaunul și chiar blochează imaginea de ansamblu, nu prea mai vezi organele bine). Efectul cam in 6 ore, sa nu îl ia noaptea ca sa poată dormi. Sa nu ia foarte multe, sa se hidrateze bine.
Și sa nu mănânce cu cel puțin 4 ore înainte de investigație. De preferabil sa evite lichidele când se apropie investigatia.
Sa fiți acolo mai devreme pentru ca sunt ceva hârtii de completat.
De asemenea dacă vede ca e tot balonata sa mai ia o doza de espumisan înainte cu vreo 3 ore de procedura ca e inofensiv. E cu contrast intravenos sau fără?
De multe ori îți găsești răspunsurile singur. La fel cum este și implicarea asociaților care se ocupa de oamenii bolnavi de cancer ( adică deloc). Cu toate că le scrii, dar nu te baga în seama și îți cauți singur informațiile de care ai nevoie, clinci la care sa mergi, etc. Asociațiile se implică doar când nu te mai poți ridica din pat.
Am găsit informațiile mai utile aici
https://ro.clinicenta.com/pered-mrt-mozhno-kushat.html
Apoi alte informații aici
https://www.drmax.ro/dulcolax-5mg-30-drajeuri-sanofi
Aici
https://www.drmax.ro/espumisan-40-mg-25-capsule-berlin-chemie
Și știu ca toate acestea se cer pentru imagini mai clare. Mi-a zis asta la telefon, când am făcut programare. Dar nu știam ce sunt acele pastile, apoi multe întrebări fără răspuns. Întrebări la care îmi răspund singur.
La multi ani!
Pregatirile pentru investigatie trebuie discutate cu medicul imagist la care este programata.
Daca va fi nevoie de laxative, se poate face in asa fel incat sa aiba efect dimineata, iar apoi sa isi piarda din efect, incat sa nu mai fie nevoie de o toaleta. (de exemplu: laxativ la culcare, dimineata cateva pahare cu apa, apoi mic dejun, mers 30 min, repaos intins 30 min -> treaba mare). Apa, mersul, relaxarea, masajul abdomenului ajuta la tranzit.
Merci pentru răspuns. Oameni ca tine ar trebui sa fie mai mulți pe aici. M-ai ajutat mult cu răspunsul tău, să știi.
Iar RMN - ul este cu substanță de contrast. A făcut și un CT, tot cu substanță de contrast. Cică sunt doua substanțe diferite, însă la CT zicea că lua cu căldură când administra lichidul. Oarecum, la clinica unde a făcut CT, am avut voie să merg cu ea în clinică. Chiar până în fața ușii am mers și am ascultat tot, de la ușă ( ușa mereu a fost deschisă). Păcat ca la București nu se poate asta, mi-a și zis la telefon că pacientul trebuie sa între neînsoțit. Asta în caz ca mama suferă de handicap și trebuie însoțitor. Nu e cazul.
Și foarte adevărat, se așteaptă foarte mult. Și nu mi-as dori să îi zică că nu iese bine și trebuie sa facă din nou RMN. Alt drum, timp pierdut și bani. Iar mama zice ca este cam aiurea ca pentru doua RMN să te plimbi prin țară, pentru că în orașul în care locuim nu există pe măsură. Doar pentru cei slim, iar mama fiind supraponderală și nu încape. Ultima experiență cu RMN - ul din oraș a fost dezastru pentru ea.
Și încă o întrebare : este totuși necesar sa prezinți la clinica rezultatul, CD-ul de la investigațiile computerului tomograf? La prima clinică unde a fost ( dar a eșuat RMN ) cerea investigații CT mai vechi și noi atunci scoțând rezultatul am zis ca nu se încadrează la "vechi". Și nu l-am dus.
La clinica din București zicea ca trebuie dus indiferent când a fost făcut. Practic nu l-aș duce, parca nu as vrea sa pierd acel CD sau cumva sa îl zgârie. La cât de greu se găsesc locuri și pentru CT, eu îl vad aur acel CD.
Le-ar cam trebui, ei de obicei se uita pe acelea. Îmi amintesc ca înainte sa înceapă procedura mi le-a cerut. Dacă ai interpretarea scrisă de medic e buna și aia ca sa nu duci cd-ul. Deși ei sunt nevoiți ca după procedura sa le înapoieze mamei tale (adica nu rămân in posesia lor). Deci, dacă ai hartia cu rezultatul e buna și aia. De asemenea dacă are ecografii abdominale e ok sa le duci și pe alea cam tot ce e relevant pentru patologia dânsei. ( marea majoritate a medicilor se bucura când pacientul vine cu fisele, au o privire de ansamblu și știu pe ce sa se axeze când interpretează RMN-ul)
Sa nu uiti sa iei analizele de uree și creatinina ( ca se cer pentru contrast intravenos). Sa bea apa după procedura ca sa elimine substanța (având in vedere ca a mai făcut probabil ca știe). Sănătate multă!
Da,este și interpretare pe fișă. Mai bine ducem fișa decât CD-ul. Iar analizele de sânge, știm și asta. Aveam deja un set de analize, după ultimul RMN... Însă de la București zicea ca să nu fie mai vechi de 30 zile. Oarecum expiră până atunci. La mine, la Brașov, a cerut ca să nu fie mai vechi de 7 zile analizele. La altă clinică când am vorbit, zicea ca analizele să nu fie mai vechi de 90 zile. Fiecare clinica cu regula sa. Și merci pentru răspunsuri.