Surubul poate fi scos sau nu, depinde de doctor. Cit dureaza recuperarea? Uite bine ca te-am gasit ar fi bun sa tinem legatura, ori sa mai discutam pe aici cum te simti, daca poti merge dupa ce iti scoate ghipsul, sau daca nu poti merge, cit o sa dureze pana sa mergi, etc.
Eu is interesat, nu prea gasesc asa informatii clare pe net, fiecare spune ceva, dar nimic clar.
Asa in general unia o baga pe aiai ca dureaza cam 1 an recuperarea .
Ce inseamna de fapt aceasta recuperare, mai ales in cazul tau, sau cazul in care osul a avut de suferit.
Dupa o luna de zile, tu esti deja vindecat, osul s-a prins, este in drumul lui, nu mai ai treaba cu el.
Atunci ce inseaman recuperarea asta? Aici e aici.Recuperarea se refera in mare la refacerea muschilor si tendoanelor care tin si fixeaza muschii, dupa perioada de imobilizare + in alte cazuri si la refacerea unor organe, tesuturi pentru care ai suferit acea operatie.
Exemplu, daca ai ligamente rupte, recuperarea durea 1 an de zile, pentru ca trebuie sa recuperezi si ligamentul, adica ala se vindeca complet cam intr-un an, cit si muschii si tendoanele, poate si ligamentele in general alea sanatoase, care n-au avut dea face cu acea operatie.
Cum am spus cand imobilizezi o parte a corpului, mina, picior, atun ci muschii si ligamentele intra la apa, se micsoreaza, slabesc, muschii pierd din masa, daca compari piciorul tau ala normal cu asta ce o fost in ghips o luna, o sa vezi ca asta e slab, muschii au pierdut din masa, tendoanele si ligamentele sau strins.
Recuperarea se refera la recuperarea functiilor acestora, a muschilor si ligamentelor, la revenirea lor la cum erau inainte de operatie, la functionarea lor normala.
Cum am zis in cazul tau osul este deja vindecat, osul se vindeca cel mai rapid, ligamentele rupte, lezate, se vindeca cel mai greu, asta din toate tesuturile corpului.
deci tu va trebuie sa inveti acum sa mergi iar, sa alergi, cu acel picior.Nu mi-a venit sa cred eu am stat aproape 3 saptamani cu piciorul imobilizat, deci nemiscat, apoi muschii is praf, ei nu au avut nici o treaba cu operatia in sine, dar au intrat la apa, tendoanele, ligamente, sau strins, pentru ca au stat nemiscate, iar acum cand incerci sa le misti, creierul, organismul spune ca nu, ca ele nu trebuie sa nu se miste
Eu de exemplu am cate luni de pe data de 11 ianuarie, am stat pana la sf lunii imobilizat, apoi am dat jos ce am avut, nici acum muschii nu-s recuperati asta sa ai idee.
Bine ca eu si o fredonez, is zile in care doar stau in pat, acu stau ma uit la meciuri, lenevesc.
Cind am inceput sa merg, m-am lasat si de fizioterapie, le-am zis, frate nu mai viu ca nu mai is motivat, odata ce pot sa merg, e de ajuns, lasa ca is va reveni el singur, mina, piciorul oricum le misti, asa ca garantat vor reveni la cum au fost inainte, doar ca dureaza mai mult fara exercitii.
dar exercitii si sa recuperezi rapid, fac doara sportivii, ca aia au nevoie de cit mai rapid, sa reintre in forma si sa isi continuie activitatea lor.
Eu, ma doare la palarie, daca pot sa merg aia e tot, miajunge, merg la munca, si ce maio fac, deci nu ma grabesc.
Deci eu am 5 luni si nu-s recuperat, ma refer doar la partea de muschi si de tendoane, care n-au avut dea face cu operatia.
Acum tu notezi cand ti s-a dat acel ghips jos, si vezi cand o sa poti efectua orice mers, alergat, orice cu acel picior, cit timp dureaza, poti masura sau asa vizual doar, cand ambele picioare or sa fie la fel ca musculatura.
Eu simt piciorul f slab, adica nu ai forta in el. Iti spun si cand poti stii si ce test sa faci, sa vezi daca esti recuperat total.
Testu cu scara sau cum sa-i zic, te duci la ceva scari, de astea cum is la bloc.
Stai pe o treapta, te sprijini doar pe piciorul sanatos, ala care n-a avut probleme si pe asta care ai avut surub il pui jos, deci cauti sa cobori, dar fara sa lasi piciorul pe treapta de jos, doar asa atingi treapta de jos, apoi ridici inapoi.
Cred ca intelegi ce spun. Cu piciorul ala sanatos garantat vei face asta fara absolut nici o problema.
Dupa, te sprijini pe piciorul asta operat, si incerci sa pui piciorul sanatos pe treapta de jos, dar la fel fara sa-l lasi de tot pe treapta de jos, doar asa sal duci usor, lent, doar sa atingi treapta de jos, apoi retragi iar sus.
Acum daca incerci sa faci asa ceva no sa reusesti muschii is atrofiati, nu au nici o putere. Dupa ceva mers, de mers mergi, de urcat scari si coborit poti s-o faci, dar cu ambele piciioare si nu normal.
Testu asta garantat nul faci.Eu nu-l pot face nici dupa 5 luni Doctorii zic ca dureaza undeva la 1 an. Atunci o sa am piciorul functional normal.
Am avut asa citiva ani in urma mina, dar sincer nu mai tin minte, stiu exact ca am avut palma doar imobilizata 11 zile. Dupa 11 zile doctorul o spus ca trebuie sa fac recuperari altfel nu o sa misc mina.Eu am spus, du-te frate de aici eu is zmeu. Am mers acasa, singur am dat atela aia, ce era proteza, am dato jos, cand sa misc mina, misca daca mai poti
Iti dai seama, doara 11 zile imobilizare si mina era ca de lemn Zic acu ce fac? Am sunat doctorul, ala zice, du-te la Clinica X spune-le sa iti faca galvanice, ceva chestii cu curentii slabi, curent electric, am facut vreo 4-5 sedinte si fara sa mai fac exeercitii stiu sigur ca am putut misca mina.
Dar muschii de la mina is mai mici, am stat doar 11 zile imobilizat, acu comparind cu piciorul am zis cum de e asa, la picior, de ce dureaza asa mult.
Am crezut ca oi fi eu asa, am intilnit vreo 5 persoane cu exact aceaiasi operatie ca mine, sau recuperat si mai greu ca mine, unia si mai tineri.
Dar nici unu nu mia putut spune, da uite a trebuit sa stau 1 an sau 8 luni sau 5 luni.
Dupa ce doctorul iti va scoate ghipsul, normal el trebuie sa iti dea o hirtie, un fel de raport, unde sa spuna ce trebuie sa faci, asa pas cu pas.
Tu cu acel raport ce o fi, te duci la o sala de asta care face fizioterapie le arati si aia stiu ce sa te puna sa faci, acolo cit si acasa, trebuie sa afci exercici zilnice acasa si stiu si eu odata sau de 2 ori pe saptamana cu doctorul de fizioterapie.
Nu te apuca tu sa faci chestii de la tine, mai ales sa fortezi piciorul tare, poti sa faci alte chestii, nu la osul care ai avut probleme, la muschii, la tendoane, osul e in treaba lui, e cum am zis deja vindecat, dar nu are cine sa-l sustina, cine sal miste, pentru ca muschii is intrati la apa, slabi praf, iar dacai suprasoliciti acum cand is f slabi poti sai rupi, sau sai intinzi.
Trebuie luat asa usor pana cand poti merge fara cirje fara ajurtor, apoi incepiceva exercitii mai intense si mai grele.
Trebuie sai inveti, este vorba de muschii, de tendoane si de nervii care duc acolo semnale, creierul trebuie sa se invete sa duca iar semnale la acei muschi, asa in timp se vor face la loc.
Cit dureaza? Asta tu trebuie sa monitorizezi si sa ne spui si noua cit a durat pana sa fii total recuperat.
Daca mai tinem legatura, iti spune de mine cand o sa fiu recuperat total, deja am 5 luni
Ma simt slab, deci ca forta, muschii aia is praf, daca nici acu nu pot face acel exercitiu ce ti-am spus mai sus.Il fac, dar scap piciorul pe treapta de jos, il trintesc cum ar veni.Nu prea tare, dar il scap, nu-l pot controla ca pe cel sanatos, sa cobor, sa urc, fara sal sprijin pe treapta de jos.
Incearca dupa ce iti da doctorul ghipsu jos si o sa intelegi despre ce am spus eu aici, acel test cu treptele cand cobori. Dai sa pui piciroul pe treapta de jos, dar nul pui, doar atingi asa f putin cu virfu, apoi retragi inapoi piciorul. Faci asta stind pe piciorul sanatos, apoi incerci cu alantu si de abia atunci vei intelege ce am zis eu aici.
Ok bafta si recuperare cit mai rapida.Depinde si de organism, fiecare organism este diferit, raspunde diferit la toate astea.
Mi-am scos piciorul din ghips acum o lună, și deja pot merge ușurel fără să mă doară, dar după ce o să mă opreze din nou cred că o să dureze mai mult să învăț să merg din nou.
Mulțumesc de răspuns!