1.Mai pe intelesul tau,"dilatatie" inseamna 'umflare" iar "strangulare" inseamna "ingustarea/reducerea"spatiului din interiorul unui tub.Stranguatia este cauza iar dilatatia este efectul/urmarea/rezultatul acesteia. Daca, spre exemplu, se ingusteaza tubul(denumit ureter) care uneste rinichiul de vezica urinara, rinichiul se va mari in volum("se umfla")iar urina nu va mai putea ajunge la vezica urinara.
2.Asupra gravitatii problemei tale de sanatate se poate pronunta doar medicul de specialitate ---nimeni altcineva! Tot ceea ce iti pot spune este ca, daca refuzi tratamentul prin operatie, exista riscul de a pierde rinichiul afectat.
Dacă nu trece urina din rinichi în vezică se numeşte blocaj renal şi există riscul de a face uremie(trecerea urinei în sînge). Gravitatea bolii precum şi metoda de rezolvare o hotăreşte urologul.
Dilatatie inseamna mărire, nu strangulare. Si, da, necesita operatie, daca nu se poate rezolva medicamentos.
Este foarte grav pentru ca poate face blocaj renal!
Operatia trebuie facuta in primele 4 ore, intstandu-se un stant (un fel de tubulet similar cu paiul de baut suc) pe tractul urinar ca sa elibereze urina sa poate descongestiona rinichiul.
Tubuletul respectiv va sta acolo cateva saptamani, dupa care se va face o alta interventie sa i se scoata tubuletul. Intre timp se trateaza rinichiul ca sa devina la masura normala si sa nu sufere.
In general, aceste blocaje sunt produse de pietre la rinichi care vor sa iasa si nu reusesc, fiind in interiorul rinichiului, inflamandu-l si infectandu-l.
Intamplarea faca sa fii trecut prin cele 2 operatii de instalare si scoatere a stantului (la 2 luni departare una de alta) cat si prin spargerea cu ultrasunete a pietrei, la cea de a doua interventie chirurgicala, si eliminarea ei.
A fost cumplit, foarte dureros, foarte traumatizant si ma bucur ca am fost destul de nororcoasa sa ajung in spital si sa fiu salvata.
Mulțumesc pentru răspunsuri! Da într-adevăr a avut un stant pus pe care la scos ieri si acum ni.sa spus că e rinichiul dilatat si ca s.ar putea sa fie necesară o operatie si ca o sa mai asteptam ceva timp sa stie sigur daca avem nevoie de operatie....cat despre pietre a facut CT si nu sa văzut nici o piatră si la eco la fel!
Ok am inteles, mulțumesc pentru explicație, m.am mai documentat dupa net si daca va fi cazul de operatie sigur că o sa o faca numai sa fie bine!
Alogin întreabă: