Daca ai observat, samburii fructelor au forma rotunda sau "aerodinamica", facute de Natura.
Aceste forme permit eliminarea usoara prin scaun a saburilor, din stomac si din intestine.
De altfel, nici un animal care consuma acele fructe nu are nimic de la la samburi, cu tot ca nu le scuipa.
Eu nu ii mananc cu totul. Poate doar f rar la pepenoaica, tipul asta de pepene are samburii subtiri
Aiureala. N-am invatat sa alegem samburii. Nu conteaza. Au forma aerodinamica si se elimina prin fecale. Mananca linistit!
Bine că am recitit întrebarea. Nu observasem că ai zis acolo că nu ai chef de scandal cu noi. Eu tocmai mă pregăteam să provoc un scandal monstru pe tema termenului "lebeniță". Dar acum, că am recitit, mă abțin.
Daca nu se elimina pe cale naturala samburii de „lubenita" se aduna la apendice.
Cu placere! Ma bucur ca i-ai dat funda lui Bula. Raspunsul lui a fost mai complet.
Ma straduiesc sa dau cat mai corect funda
A-ti dat raspunsuri similare, da intr-adevar a lui a fost mai complex si a dat inaintea ta raspunsul
Mersii oricum si tie
De apendice imi era frica, de aia am intrebat aici
Sper sa fie ok
Daca nu iti place cu seminte, ia si maninca fara seminte, in ziua de azi sunt si pepeni fara seminte.Nus mai gustosi ca aia cu seminte dar e ok,cei carore le sta saminta undeva,sa nu foloseasca.
Dar mure,zmeura,capsuni, maninci? Si alea au seminte, probabil nu stii, dar le maninci, fara nu ai cum.
Deci tu deja ai mincat de ceva vreme pepeni cu seminte si acu vii sa intrebi daca poti pati ceva e bun si asa rau. lebenita, ardeleanule
Pentru un pic de scandal, se zice harbuz. Sau curcubătă.
Ele sunt concepute ca să fie astfel răspândite de animale.
De tine, la fel.
Nu are nimic.
Stii cum este? Oamenii la unele produse cauta si unde nu-i de gasit nimic, sa vada, sa intrebe, nu cumva este GMO...bla bla,dar al dreacu toti cauta pepeni fara seminte iar astia is exact ce vor unia sa evite,a,dica pepenii fara seminte is modificati genetic,,is hibrizi incrucisati la care se inhiba prod de seminte.
Bine pana la urma orice este modificat genetic, unele natural in timp mai lung, altele facute de noi mai rapid.
Dar zic ca idee, oamenii is dracu daca le dai ceva vai, nu ca el nu vrea din astea modificate genetic dar la pepeni majoritatea cauta fara seminte, doar ca nu-i intereseaza cum a fost obtinut.
E bun,eu pe aici gasesc rar de astia cu seminte. Daca e poti sa faci si o degustare,o sa constati ca aia cu seminte is mult mai gustosi,compatrativ cu aia fara.
In procesul ala dea obtine fara seminte,se pierd unele calitati,eu legat la ochi recunosc de gust pepene fara si cu seminte, chiar de le scoti semintele la cei care au.
Aia fara seminte au alt gust, is mai slabi calitativ gustativ, dar is mai ieftini pentru ca is mai rezistenti la multi factori.
In ziua de azi se merge pe cit de econimic se obtine un fruct, un aliment, nu pe calitate.De aia multe soiuri,is din ce in ce mai puti cultivate,copmparativ cu hibrizi,sau cu alte souri de astea ce nu stropesti,ce nu prea au nevoie de prea multa ingrijire.
Deci toti cultivatorii cauta sa cheltuie cit mai putin si sa faca mai multi bani,munca putina si bani multi,cam asta e lozinca.
Nu vezi maninci struguri zici ca bei apa,zmeura,mure, capsuni cam la fel soiuri, hibrizi noi, fructe recoltate inainte de termen, adica crude si asa mai departe, spui ca maninci varza
Produse in RO ca de fapt alea nu-s facute de romanii,asa cum multi cred.
Chestia este ca de vrei sa maninci ceva fructe sau legume de calitate, trebuie sa le rfecoltezi cand trebuie de pe planta, cel mai indicat cand is coapte, cum zic oamenii, alea is cele mai bune.
Magazinele nu pot vinde fructe coapte pentru ca ar insemna sa le vinda intr-o zi, ceea ce nu se intimpla.Deci sa le poti tine ceva timp pi a sa le vinzi nu ai cum sa le recoltezi din pom coapte,pentru ca prin transport,manipulari sar duce de suflet.
Fructe coapte mai gasesti prin piete pe la tarani,care au si ei acolo citiva pomi,normal ala recolteaza coapte,le vinde atunci in ziua aia.
Plus fructele de calitate is alea la care au fost facute lucrari de ingrijire : taieri,udat,stropit impotriva bolilor si daunatorilor.
Oamenii cred ca daca nu stropesti deloc fructele respective is mai bune,aia este ca nu-s mai bune,un fruct atacat de o insecta,acea insecta injecteaza in fruct substante chimice sa descompuna pulpa etc,deci vor fi slabe calitativ,pot fi amare,acre etc.
De asemenea un fruct atacat de o ciuperca,ori bacterie,este slab calitativ,fructele sau plantele atacate de ciuperci produc anumite substante pentru a contracara acel agent patogen si fructul isi schimba gustu.
Iti dau un exemplu pe care cred ca multi lau experimentat,mere amare,cu gust amar is cele care au pete pe fructe,ala este rapanul la mar,deci daca lasi asa si nu stropesti merele vor avea pete pe ele,asta odata,apoi gustul vai fi amarui.
Sint si fructe care nu prea is asa atacate de insecte sau boli,dar la alea se aplica tratamente mai putine.
Piersicul si nectarinu da nu prea is atacate de insecte sau boli.
Nu poti avea fructe sau legume de calitate fara stropiri, Aceste plante is recente, adica mai nou aparute, obtinute de om, deci capacitatile lor dea se apara is slabe comparativ cu a buruienilor de exemplu care au sute ori milioane de ani de evolutie, adaptare etc.
CopilașTembel întreabă: