Nu nu ai voie sa consumi citrice, mere, sucuri de citrice( portocale, lamai grepefruit) sau suc de mere in perioada tratamentului cu antibiotic--- dupa terminarea tratamentului poti consuma aceste fructe sau sucurile lor.
Explicatia consta in fatul ca, in procesul de metabolizare a antibioticului anumite enzime implicate pot interfera cu componentele chimice ale fructelor sau sucului lor. Urmarea este fie ca antibioticul va ramane in corp un timp prea scurt pentru a-si face efectul, fie un timp prea lung crescand( odata cu administrarea urmatoarei doze)nivelul din organism a substantei active ca antibioticului (supradozaj, cu efecte secundare periculoase).
P.S. vezi confirmarea informatiei intr-un articol de pe site-ul unei renumite clinici din SUA (clinica "Mayo")
Nu cred ca afecteaza cu ceva dar cel mai bine e sa faci o intrebare unui medic specialist incearca sa dai un mesaj celor de la cantacuzino aceia stiu cel mai bine
Nu sunt racit, asta e ideea. Am ceva virus, nici eu nu stiu, m-au cam aburit medicii astia. Eu vreau sa stiu daca are ceva atunci cand iau antibiotice.
Multumesc, eu pana acum mancam, d-aia cred ca nu-si faceau nici efectul.
Nu numai antibioticele sunt incompatibile cu citricele dar si alte medicamente --- de aceea este bine sa intrebi medicul cand prescrie un medicament.
Bună!
În completarea celor precizate de @alessia5158, am să-ţi spun că NU se consumă nici produse lactate în stare proaspătă ( lapte, brânză de vaci, etc. ) deoarece fermenţii lactici influenţează absorţia antibioticelor ( şi efectul acestora )!
Toate cele bune şi multă sănătate.
Salut.ca o adaugare la intrebarea ta, presupun ca stii ca trebuie sa consumi iaurt la 2 ore dupa ce ai luat antibioticul deoarece iti protejeaza ficatul.si eu momentan iau antibiotice si nu stiam ca nu avoie de citrice si mere.merci
FurduiNelu întreabă: