| Andrusk2 a întrebat:

Salut!
M-am trezit, imi batea inima foarte tare, nu puteam respira, am simtit ca mor. Am baut niste apa si s-a reglat tensiunea, dar simteam inima cum tremura. Tind sa cred ca am facut un atac de panica, mentionez ca am anxietate. Dar este posibil sa fi facut atac de panica in somn?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| aimullah123 a răspuns:

Salutare!
Am facut si eu foarte multe atacuri de panica. Deci sa discutam putin despre asta.
Daca nu fumezi, nu consumi alcool, nu ai o varsta inaintata si nu suferi de obezitate nu cred ca ai probleme cu inima.
Da, pare a fi un atac de panica din ceea ce spui. Dar iti recomand sa mergi la un cardiolog ca sa fii sigura ca ai o inima sanatoasa.
Doar te consulta si gata. Apoi vei sta linistita.
Acel "simteam ca mor" ma face sa cred ca a fost un atac de panica. Asa se intampla. Simti ca urmeaza sa ti se intample ceva rau, unii simt ca o sa inebuneasca, altii simt ca o sa moara, altii simt ca o sa lesine etc. In cel moment ai impresia ca nu stii ce se intampla cu tine dar repet, simti ca urmeaza sa se intample ceva rau. Apar tot felul de reactii in corp care difera de la persoana la persoana. Unii au palpitatii altii simt ca se sufoca, altii tremura, altii ametesc etc. Una dintre cauzele aparitiei unui atac de panica este anxietatea. De fapt este tot o forma de anxietate. Se numeste anxietate paroxistica episodica. Adica anxietatea ta atinge un nivel maxim de intensitate. Caracteristica principala a unui atac de panica este ca apare cand nu te astepti. Este imprevizibil si apare episodic. Cand cineva are un atac de panica exista sansa ca el sa evite contextul in care l-a avut. Spre exemplu, daca s-a intamplat intr-un autobuz va evita sa mai mearga cu autobuzul de frica ca va face din nou un atac de panica. In cazul tau s-ar putea spre exemplu sa iti fie frica sa te culci. Sau sa mergi sa dormi in alt pat, in alta camera. Nu e cazul sa faci asta pentru ca atacurile de panica apar oricand si oricunde. Ti-am zis, te ia pe neasteptate. Deci daca e sa il faci il poti face oriunde, indiferent ca eviti sau nu o situatie. Iti zic eu un lucru, culca-te linistita tot in acelasi pat. Este o exceptie ca te-ai trezit panicata din somn. Mi s-a intamplat si mie odata. Eu am avut multe atacuri de panica si m-am obisnuit cu ele. Stiu ce sa fac ca sa le opresc, pe langa asta am si medicamente prescrise de medici. Daca cumva mai apar astfel de atacuri de panica, fie in somn, fie in stare de veghe eu iti recomand sa mergi la un psihiatru (asta dupa ce ai fost la medicul de familie, foarte important ) ca sa iti prescrie un medicament pe care sa il iei la nevoie cand mai faci un atac de panica in cazul in care nu reusesti sa te calmezi. Uite eu folosesc un supliment din plante mi l-a recomandat o ruda (nu e nevoie de prescriptie medicala si il pot lua si copii de peste 12 ani) se numeste linistress si iau o pastila daca am un atac de panica prea intens sau daca ma simt agitat candva.

Concluzie :
Poate sa apara o frica de a nu avea un nou atac de panica.
Poate sa apara tendinta de evitare a contextului in care s-a produs.
Megi la medicul de familie ca sa te consulte. O sa te asculte cu stoscopul ala la inimioara si daca e nevoie te trimite la cardiologie dar nu cred ca e nevoie. Apoi daca medicul de familie zice ca esti in regula mergi la un psihiatru si spune-i de anxietatea asta si o sa iti dea medicamente daca e nevoie sau nu. O sa te calmeze medicamentele acelea. Eu am luat anxiar si ajunsesem efectiv sa iubesc medicamentul ala, asa de bine ma simteam. A si vezi ca daca iti da psihiatrul un tratament s-ar putea sa iti faca bine sau poate e nevoie sa ti-l schimbe. Oricum daca mergi il rogi si tu sa iti dea ceva mai usor ca poate mergi la scoala sau la munca, si ai nevoie sa te concentrezi nu stiu.
Sa nu iti fie frica de anxietatea asta. Este ea suparatoare dar poti invata sa traiesti cu ea de parca nici nu ar exista big grin De tratat complet nu se trateaza. Adica daca un om e axnios de fel, nu poate sa schimbe asta dar poti ajunge daca vrei si daca inveti sa te controlezi foarte foarte bine. In cazul meu atacurile de panica au debutat foarte foarte urat, zaceam la pat asa de rau imi era. Simteam ca imi traiesc ultimele clipe. Am fost pe la tot felul de medici pentru ca aparusera tulburari gastro-intestinale (intestin iritabil), imi era asa de frica incat mergeam cu pastile dupa mine oriunde mergeam. Am inteles mai multe despre anxietatea asta, am luat tratament medicamentos. In prezent nu mai iau nimic de 2 ani (doar asa de plante daca am nevoie pentru ca eu ma stresez foarte foarte mult cu niste situatii foarte complicate din viata mea si inca nu stiu cum sa le gestionez). Acum la doi ani de cand am incetat tratamentul nu mai am atacuri de panica adica am dar le opresc imediat prin tehnici de respiratie, prin tehnici de distragere cognitiva (ex: numeri pana te plictisesti - asta functioneaza pe principiul ca mintii umane ii este dificil sa se concentreze pe doua lucruri in acelasi timp si daca ma concentrez pe numarat, nu mai acord atata importanta gandurilor mele si se opreste atacul de panica. Si mai are si alte explicatii dar deja am facut prea lung mesajul laughing ). Cand sunt nelinistit ascult muzica relaxanta pe Youtube gen Gheorghe Zamfir sau George Enescu sau fac alte lucruri care ma calmeaza.

Deci pasul 1 - Mergi la medicul de familie
Pasul 2 - Mergi la psihiatru sau daca nu vrei tratament mergi la psihoterapeut. Cel mai bine functioneaza combinatia dintre cele doua.
Pasul 3 - Invata cat mai multe lucruri despre anxietate, vezi ce te nelinisteste si invata cum sa te controlezi, cum sa opresti un atac de panica.
Pasul 4 - Bucura-te de viata big grin

7 răspunsuri:
| sierra1 a răspuns:

"batea inima foarte tare, nu puteam respira, am simtit ca mor"

pare ceva extrem de grav, sună la 112

| NunuNini a răspuns:

Da. Depinde ce porcarie de film ai vazut aseara. Iar subconsientul tau a reactionat.

| Mirel4412 a răspuns:

Atacul de panica se face daca te sperie ceva, poate ai visat ceva urat si nu mai ti minte, si mie mi s-a intamplat de cateva ori sa ma trezesc ingrozit noaptea, doar ca nu stiam de la ce e.

| diNNozo a răspuns:

Salut, cu inima nu e de joaca. azi mergi la medic de urgentă!

| Andrusk2 explică (pentru aimullah123):

Cel mai bun raspuns! Multumesc.
Sunt inca in crestere, nu fumez, nu beau alcool, nici obez nu sunt.
La noi a fost o problema cu centrala aseara a scos fum, si m-am stresat foarte tare, tind sa cred că am avut un atac de panica spre dimineata. La doctor am fost acum 3 luni de zile cand tot asea aveam anxietatea si toate analizele sunt bune. Dupa ce am baut apa, s-a relaxat inima. Mama nu vrea sa ma duca la psiholog deoarece zice ca nu e nevoie daca o am pe ea. Iar in ceea ce consta tratamentul, nu as vrea sa devin dependent. La mine stii cum e anxietatea? Imi imaginez lucruri, tragedii, iar ele in realitate nu se intamplă. De multe ori mi s-a dovedit asta dar tot continui sa am anxietate.

| Meme10Meme a răspuns:

Mergi la doctor.

| aimullah123 a răspuns (pentru Andrusk2):

Aa m-am prins, te-ai gandit ca ai putea sa patesti ceva rau de la acel fum, si cred ca te-ai gandit ca este mai probabil sa se intample asta in somn. Am dreptate? Tu de fapt cred ca nu dormeai cand te-ai panicat. Te trezisei si imediat cum ai devenit constient in mintea ta a fost "Aoleu, daca e fum in casa? Trebuie sa ma salvez, trebuie sa fac repede ceva, sa ies din camera" dar asta ai gandit fara sa iti dai seama si ai intrat in panica. Creierul a declansat aceste reactii ca tu sa poti reactiona imediat. Spre exemplu ti-a accelerat bataile inimii ca sa fii pregatit sa fugi. Ti-a incetinit respiratia ca sa nu te sufoci in cazul in care ar fi fost fum.
Te-ai dus si ai baut apa, a ajuns informatia la neocortex, creierul rational (avem in creier un canal prin care informatia de la simturi ajunge mai intai la creierul emotional ca sa puteam lua o decizie imediata in caz de pericol si abia apoi ajunge la neocortex ) ai constientizat ca nu exista niciun pericol si te-ai calmat.
Mama ta nu zice bine ca e suficient doar sa vorbesti cu ea. Dar nu o sa ma intind cu discutia pe tema asta pentru ca e un subiect delicat. Daca nu te lasa, cand vei face 18 ani si vei avea bani poti decide singur/a daca este sau nu cazul sa mergi la psihoterapeut (atentie! psihoterapeut, nu un simplu psiholog).
Nu devii dependent daca iei tratamentul asa cum ti-l prescrie psihiatrul. Iti dau un exemplu, pe prospectul la Anxiar scrie sa nu il iei mai mult de 30 de zile. Tu daca il iei 4 luni e logic ca vor fi si urmari. Dar te poate informa psihiatrul mai bine.
Anxietatea asta este privita ca o stare mentala caracterizata prin neliniste, spaima, ingrijorare si teama anticipativa (asta e ceea ce spui tu "imi imaginez lucruri, tragedii, iar ele in realitate nu se intampla". Aceste ganduri sa stii ca pot fi controlate.
Ma bucur ca te-am putut ajuta big grin