| suiramikkk a întrebat:

Pe scurt, am avut tratament 2 saptamani cu prednison in care nu am consumat sare absolut deloc, doar mancare gatita.
Acum, am tratament o luna cu MEDROL, o varianta mai imbunatatita, la fel fara sare, dar o sa fie mai greu.
Acum urmeaza sa plec la facultate, singur, camin, fara posibilitatea sa-mi gatesc "curat", asadar, orice aliment are sare in ziua de azi in el, intrebarea mea este, daca beau destule lichide (2-3L) pe zi, se poate asimila acea sare fara sa am probleme cu reactiile adverse?
Medicul a zis ca trebuie sa mananc strict fara sare, dar mi-e cam imposibil tinand cont ca o sa trebuiasca sa stau si cu 10 lei pe 2 zile in care imi cumpar niste parizerlaughing

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Nu poti mânca sare fiindca o sa retii apa pana la a-ti pune viata in pericol. Cu cat bei mai multa apa, cu atat va fi mai rau. Trebuie sa gasesti o solutie de a manca nesarat

10 răspunsuri:
| ALGator a răspuns:

Hm, medrol e un antiinlamatoriu antialergic.
Contrainticatiile lui alimentare se refera strict la sucul de grape fruct.
Deci care e problema cu mincatul curat? De unde pana unde iti recomanda medicul sa "maninci strict fara sare"?
Ionii de sare (sodiu) si potasiu sunt in echilibru constant in corp. De asta se ocupa organismul, incit, in limitele destule de generoase ale unei marje, sa poti minca si bea dupa pofta (sete foame) lasind in grija organismului sa faca reglarea fina a concentratiei de ioni. Daca corpul s-ar lasa in grija noastra, adica sa dozam noi cu precizie tot ce mincam si bem, nu am mai prinde nici varsta de un an.

| ALGator a răspuns (pentru ALGator):

Citeste intotdeauna prospectul medicamentelor pe care le ei, indiferent ce spune medicul.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru ALGator):

E un antiinflamator cortizonic, necesita obligatoriu dieta desodata

| ALGator a răspuns (pentru Brigaela):

OK. Dar nu mai inteleg nimic. Cum se face ca in catalogul farmaceutic oficial suedez, pentru medrol singura contraindicatie e numai sucul de grape fruct?
http://fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=19800509000079

Ce inseamna cantitativ dieta desodata? Cite grame de NaCl maxim zilnic sunt permise? Cum se face evaluarea cantitatilor existente natural (sau adaugate in alimentatie?

| ALGator a răspuns (pentru ALGator):

P.S. E pur si simplu o lista de nedumeriri, intrebari pe care le-as pune eu insumi medicului care mi-ar prescrie. Nu circotesc. Mersi!

Brigaela

Nu stiu de ce scrie asa, dar e una din primele reguli din farmacologie. Nimeni nu isi dozeaza sarea asa. Se recomanda ca pe timpul tratamentului, sa nu se adauge sare in mâncare.

| ALGator a răspuns (pentru Brigaela):

Multumesc! Pot si eu doar sa constat ca medicii suedezi sunt extrem de rezervati in recomandarea unor diete legate alimentare de administrarea de medicamente sau unele diagnostice. Astfel de recomandari sunt pur si simplu sporadice, la nivelul popularizarii pentru public, pe cand in România parca se maninca dieta pe pîine :-)
Asta m-a facut si pe mine sa ma naravesc si sa fiu rezervat.

Brigaela

Sunt de acord ca in Romania exista o predispozitie pentru asta, fiindca dieta adecvata aduce mici beneficii tratamentului. In Romania, exista parerea ca dieta este un mic sacrificiu si ca micul beneficiu care il aduce merita. In Suedia ideea e sa nu impui pacientului sacrificii, ca lui sa ii placa tratamentul si medicul si sa renunti la sacrificii care nu aduc beneficii majore. Daca ma intrebi pe mine, e mult mai inteligenta abordarea romaneasca, dar eu sunt un medic format in aceasta idee.
Pe de alta parte, dieta desodata in tratamentul cu corticoizi este importanta si aduce beneficii uriase.

| suiramikkk explică (pentru Brigaela):

Mai am o intrebare in caz de stiti, eu am avut o problema dermatologica la picioare cu niste bube, am stat internat 5 zile in spital timp in care am urmat o dieta fara gluten si fara sare, acum, dupa ce am iesit, am de urmat o luna cu medrol (5 zile 1/2, 5 zile 1/4 si restul pana la o luna cate un sfert de pastila la 2 zile) + omeprazol, iar doctorul mi-a zis sa renunt la gluten de tot in aceasta luna, dar am cautat pe net, am intrebat si la farmacie si nu am vazut cum ca ar reactiona cu glutenul.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru suiramikkk):

Nu interactioneaza tratamentul cu glutenul, dar e posibil sa ai tu intoleranta la gluten.