anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

sunt la liceu, clasa a 12a, o colega de a mea are raie, si vine la scoala, pot sa iau si eu? se plimba prin toate bancile, cum se transmite raia? incep sa am mancarimi doar cand ma gandesc happy posibil sa am?

Atenţie! Problemele de natură medicală sunt probleme serioase care necesită asistenţă/consult specializat. Sugestiile date de utilizatorii TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical. Prin urmare vă recomandăm să apelaţi la personal medical specializat atât pentru diagnosticare, cât şi pentru tratament.
Răspuns Câştigător
| sasa1sasa1sasa1 a răspuns:

Da, raia se transmite foarte usor. Nici nu trebuie sa te atingi direct de ea. E suficient sa atingi un obiect atins de ea. Asa se pot infecta toti colegii. Dirigintele stie? Sesizeaza-l imediat. Colega trebuie izolata (la spital), iar in clasa trebuie facuta dezinfectie.

Răspuns Apreciat de Editori
| alessia5158 a răspuns:

Esti sigura?--- nu orice "bubita" aparuta pe mainile cuiva inseamna scabie! Scabia se confirma sau se infirma printr-un examen parazitologic direct( se efectueaza la microscop)--- trebuie sa ai o buna experienta vizuala pentru a pune un diagnostic doar prin examninarea vizuala a pielii! Si apoi, ia in calcul si varianta ca poate fi o gluma proasta a unuia dintre colegi --- cu atat mai mult cu cat nu i s-ar fi permis colegei tale sa frecventeze colectivitatea in situatia in care scabia este confirmata.

Contactul cu persoana contaminata trebuie sa fie unul direct si mai ales prelungit(dormit impreuna, contact sexual).O simpla strangere de mana nu te contamineaza instant!

4 răspunsuri:
| Knu a răspuns:

Da, poti lua, raia se transmite prin simpla atingere a pielii unei persoane bolnave cu una sanatoasa, dar si prin contact apropiat, haine etc. Fereste-te de ea si sugereaza-i sa stea acasa. Edit: N-are ce cauta la scoala in conditiile astea.

| SynapseNinja a răspuns:

Da, râia este transmisibilă, din ce știu eu. Eu zic să te ferești de ea cât mai poți și spune-i să stea acasă și să se trateze.

| sasa1sasa1sasa1 a răspuns (pentru alessia5158):

"Scabia este transmisa in mod obisnuit prin contact apropiat, sau atingerea unei persoane cu scabie"
http://www.sfatulmedicului.ro/Boli-de-piele/scabia-raia_1368
O simpla strangere de mana nu te contamineaza instant?! Sau te referi la perioada de incubatie?

| alessia5158 a răspuns (pentru sasa1sasa1sasa1):

Afirmatia mea nu are, la origine, informatii culese de pe internet! Contactul piele-piele trebuie sa aiba o durata de timp cu ceva mai mare decat cele 1-2-3 secunde cat dureaza o strangere de mana, tocmai pentru motivul ca trebuie strapuns stratul cornos al pielii.