Salut.Incearca sa mentii un ritm echilibrat in activitatile zilnice fara sa faci pasul direct de la stat in pat (efortul minim) la ridicat greutati (care poate fi efortul maxim in functie de cat ridici tu)
Sa-ti dau un exemplu:
alerg putin 15 minute sa ma incalzesc, intru in sala fac ce am de facut cand ies nu ma asez in pat si nici invers, sar din pat la ridicat greutati, mentine o linie corecta a efortului depus de inima.scaderea fa-o treptat, urcarea tot treptat.
Mai am o varianta, daca nu sari direct din pat la ridicat greutati inseamna ca pui inima sa depuna prea mult efort cand faci sport, redu efortul, timpul si greutatea, pentru ca atunci cand stai se odihneste prea rau(daca un doctor iti spune ca acele 60 sunt prea putine pentru tine)
Depinde de Cum ai măsurat bătăile inimii (pulsul) cel mai precis pentru tine este să faci totul manual, adică pui un deget pe gât pe vena pe care se simte pulsul și numeri bătăile si cronometrezi timpul. Dacă sunt aceleași rezultate, ori discută cu un medic, ori încearcă să ridici mai putine greutăți. Dacă porți ochelari de vedere cu miopie, ridicatul greutăților este interzis, deoarece riști să orbești (poate fi si asta o cauză, eu, de exemplu, port ochelari)
Sub 60 inseamna ca ai o inima puternica si toate bune. Cei cu inima antrenata cum trebuie au pulsul in repaus si undeva spre 40...
Cu cât mai puțin în repaus cu atât mai bine. Cu cât mai mult la efort cu atât mai bine.
Pulsul de 60 este normal in repaos, la fel si cel de 160 la efort mare.
Daca dupa efort pulsul scade de la 160 la 60 in 10 minute (sau mai putin), atunci este foarte bine, inseamna ca organismul tau este bine antrenat si acomodat.
Am auzit de un caz al unui ciclist de performanță care era atât fe antrenat încât trebuia sa se trezească seara sa exerseze pentru ca ii scădea pulsul atât de mult încât ajungea la nivele periculos de mici.
Asta a fost o paranteza, daca nu ai nici un simptom, probabil ești ok. Acel interval de 60-100 pe minut e doar o observație pe populația generală, sigur există excepții care trăiesc bine mersi cu puțin mai multe sau ceva mai puține. Eu zic ca de curiozitate sa consulți un cardiolog, macar sa iti dea niște repere pe care sa le urmărești.
Am fost la cardiolog, el m-a gasit cu 59 batai la ECG si mi-a spus ca sunt cam mici, i-am explicat ca fac sala etc, m-am dus la cardiolog si datorita faptului ca uneori ma simteam cam obosit cand faceam antrenamentele si ca aveam impresia ca imi batea cam tare inima, m-ar fi gasit cu niste probleme la ficat si fiere (spre surprinderea mea) deoarece nu consum alcool, ce-i drept consultatia am facut-o pe data de 4, am baut de revelion destul de mult... sa fi fost asta cauza... nu stiu, sunt destul de atent la alimentatie, urmeaza zilele astea sa ma duc iar la un control.
Daa, scade repede... la fel si cum creste in momentul in care incep sa trag si sa depun efort, initial am fost la cardiolog exact pentru motivul asta pentru ca simteam ca imi bate prea tare inima, m-am informat si eu pe internet si cica in teorie este normal sa ai batai puternice in momentul in care faci efort, cat despre scadere imi scad bataile spre 60 in 5-6 minute cand efectiv nu mai fac nici-un efort(stat pe scaun, in pat ) iar in momentul in care ma ridic, ma misc bataile imi cresc la 70 +/-
Am inteles, am auzit ca persoanele care fac sport de performanta (ciclism, inot etc) in repaus au batai mult mai joase de 50, e bine de stiut, initial imi era putina teama sa nu am o afectie precum bradicardia, insa nu ma simt rau la bataile pe care le am in repaus. sa am stari de lesin, ameteli, sau respiratie rapida.
Exact asa mi-am masurat, pun un deget acolo, masor cate batai am in 15 secunde si inmultesc suma cu 4 si aflu cate batai am pe minut.
Eu am in repaus intre 50 si 55 cand sunt odihnit. Capacitate pulmonara peste medie, ca sport fac mers pe jos vreo 10 km zilnic si niste flotari o data la doua zile (numarul e in crestere, la sfirsitul lui 2020 am plecat cu vreo 8 serii de cate 10 si acum fac 6 de 45, dar maxim legate pot sa fac peste 55. Nimic super-cardio aici, ca o paranteza.
Am undeva 76kg pe stomacul gol, 1.85, procent de grasime undeva la 16%.