Nu se aplica lamaie, alcool, camphor, scortisoara, menthol, pasta de dinti, ulei de arbore de ceai, uleiuri esentiale, rosii, capsuni, kiwi, otet, sucuri de citrice si alte ingredient care te ustura si iti irita tenul. Nu se foloseste apa fierbinte sau rece pe corp si mai ales pe ten, ea trebuie sa fie potrivita.
* Nu se folosesc scrub-urile/exfolierea mecanica ( cu zahar, malai sau alte particule abrazive ) pe un ten acneic sau care are o afectiune microbiana, poti sa-ti spargi cosurile si sa se imprastie bacteria. Doar pielea care se descuameaza, buzele si calcaiele pot beneficia cu adevarat de proprietatile unui scrub.
Acizii exfolianti ( BHA - acid salicilic ) sunt mult mai eficienti decat exfolierea mecanica, ei penetreaza stratul superficial al pielii si curata porii, au rezultate mult mai bune decat un scrub care actioneaza doar la suprafaza si poate cauza microleziuni ( prin zgarierea pielii ) care lasa bacteriile sa patrunda si afecteaza bariera naturala a pielii ducand la uscarea tenului. Scrub-ul de exemplu nu are nici un efect asupra punctelor negre, el doar indeparteaza capul oxidat si restul de impuritati raman in piele.
* Poti sa folosesti in continuare argila pe ten, dar foloseste apa plata, ceai de musetel sau ceai verde la prepararea ei.
Cea mai mare putere de absorbtie o are argila verde, urmata de cea albastra si cea alba care este mai mult pentru tenul sensibil/normal.
* Poti sa folosesti si o masca cu aspirina NETAMPONATA daca nu esti alergic la aspirina. Aspirina netamponata are proprietati anti iritante si anti inflamatoare ( studiate si dovedite ), dar pentru ca ea nu se dizolva complet poate avea si proprietatea de exfoliant mecanic (scrub ) daca o masezi pe ten inainte de indepartare. Nu-ti recomand exfolierea mecanica ci doar chimica! Deci o indepartezi cu apa calduta fara sa freci!
Ca sa o prepari o poti pisa si pune in putina miere sau o poti lasa sa se dizolve in putina apa plata, ceai verde, apa minerala sau apa fiarta si racita. O aplici pe ten si o lasi 10-15 minute. Compozitia ramasa se arunca, masca trebuie sa fie mereu proaspata.
* Poti sa iti aplici pe ten o caisa bine coapta pe care sa o lasi pana se usuca, iar atunci cand s-a uscat pe ten sa iti uzi putin degetele si sa masezi usor tenul lasand pentru inca 15-20 de minute masca pe fata. O sa-i confere luminozitate tenului si o sa te ajute si cu acneea pentru ca are proprietati anti-inflamatoarii.
Stai cel putin 40 de minute cu masca pe ten, ca sa beneficiezi cu adevarat de proprietatile unei masti ar trebui sa o folosesti zilnic. ( exceptand argila daca nu ai un ten foarte gras )
* Nu se foloseste sapun pe fata, ingredientele care mentin produsul in stare solida au proprietatea de a bloca porii. Tenul nu trebuie spalat mai mult de doua ori pe zi ( dimineata si seara ), dar daca ai facut sport si ai transpirat poti sa te speli.
Produsele destinate curatarii tenului trebuie sa aiba un pH intre 5 si 6, un pH mai mare ( cum este cel al sapunurilor obisnuite : pH 9-10 ) poate duce la dereglarea barierei naturale a pielii si asta presupune deshidratare, descuamare, iritarea, inrosirea pielii sau in unele cazuri, aparitia cosurilor pentru ca bacteriile nu mai sunt oprite de aciditatea naturala a pielii si o sa simta nevoia sa produca sebum, iar sebumul este un mediu proprice pentru dezvoltarea bacterilor si favorizeaza aparitia punctelor negre. Pielea are un pH de 5, 5 ( aceasta fiind o valoare universala, pH-ul pielii difera de la un tip de ten la altul ).
Foloseste un gel de curatare pentru a indeparta celulele moarte, praful, transpiratia si restul de impuritati de pe ten care favorizeaza formarea cosurilor, punctelor negre si albe prin blocarea porilor.
1. Iti recomand Balea med ultra sensitive waschgel, costa 9 lei si il gasesti in magazinele DM.
https://www.dm.de/balea-waschgel-ultra-sensitive-p4010355002280.html
2. Bioderma sensibio gel moussant 200 ml - contine surfactanti blanzi si cateva ingrediente hidratante. Mi se pare asemanator cu cel de la Balea, ambele curata eficient dar bland, fara sa-ti lase senzatia de ten uscat.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10051230
* Lactatele ( lapte, iaurt, branza etc ), sucurile accidulate si cu adaos de zahar, cafeaua, ciocolata, prajelile, snacks-urile, carnea de porc, conservele - favorizeaza aparitia acneei si inrautatirea acesteia. Fa un test si vezi cum se comporta tenul tau pe parcursul unei luni fara sa mananci aceste alimente, eu n-am mai avut probleme cu acneea de cand am renuntat aproape definitiv la lactate ( mai mananc cascaval, dar lapte sau iaurt nu ).
Sucuri acidulate, prajeli, snacks-uri, alimentele grase si conservele ar trebui sa le elimini din alimentatie din proprie initiativa -nu sunt sanatoase si-ti fac rau. Daca ai pofta de ceva dulce poti sa mananci migdale, nuci, alune, fructe etc.
* Pentru tratarea cosurilor poti sa folosesti Bioderma Sebium Global, Mask rym sau Duac Gel.
Bioderma Sebium Global - are ingrediente antiinflamatorii, calmante si acid salicilic. Acidul salicilic are efect antiinflamator, antibacterian usor, indeparteaza excesul de sebum din pori ( ala care produce cosurile ). Acidul salicilic este un exfoliant chimic, iar prin procesul de exfoliere vindeca acele cosuri.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10029570
Mask rym si Duac gel contin antibiotice care omoara bacteria P.Acnes. Ti-as recomanda sa-ti iei Bioderma si sa vezi cum iti merge, este o crema foarte buna.
* Nu iti stoarce cosurile pentru ca nu faci altceva decat sa imprastii bacteria P.Acnes ( cea care cauzeaza acneea ) si sa te alegi cu si mai multe cosuri. Schimba cat mai des fata de perna si prosopul de fata, dezinfecteaza zilnic castile( foloseste casti clip-on, cele obisnuite pot provoca cosuri daca firul iti sta lipit de fata ) si telefonul ( nu-l tine lipit de fata cand vorbesti la el ), nu folosi creme emoliente, nu iti atinge fata daca ai folosit crema de corp sau de maini, nu-ti atinge fata cu mainile murdare – respectarea unor reguli de igena schimba multe.
* Foloseste si o crema hidratanta curata la ingrediente. Tenul trebuie hidratat mai ales daca folosesti un tratament pentru acnee pentru ca acestea sunt foarte dure cu tenul, iar daca tenul o sa fie deshidratat tu o sa fii nevoit sa intrerupi tratamentul.
Mie imi place bioderma sensibio light, are o textura lejera care se absoarbe in 5 minute de la aplicare si de-abia se mai simte pe ten.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10017242
Ai putea sa-i contactezi pe cei de la bioderma sa-ti trimita o mostra de crema sebium global, gel moussant si crema hidratanta sensbio light ca sa vezi cum ti se potrivesc inainte sa le cumperi. Poti incerca sa ceri mostre si la farmcie, poate ai noroc.
http://www.bioderma.com.ro/contacteaza-ne/persoana-fizica
Crema dermoreparatoare - hidrateaza tenul, repara pielea daca ai cicatrici, cosuri, piele uscata, zgarieturi sau pete. Este un pic mai grasa, trebuie aplicata in strat subtire, dar o folosesc si persoanele cu ten gras. Daca ai tenul gras o aplici si dupa 10-15 minute poti sa desfaci un servetel nazal (d-ala cu 2 sau 3 straturi ) si sa tapotezi usor pielea cu el ca sa iei surplusul de produs.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10043048
* Foloseste o crema cu SPF 50 zilnic, Soarele distruge celulele pielii si le transforma in celule anormale care nu se mai comporta ca niste celule sanatoase, iar vindecarea tenului o sa dureze mai mult.
https://comenzi.farmaciatei.ro/......-p10046085
Am incercat... argilă cu zeama lămaie după o baie fierbinte.
Ulei de arbore de ceai (tea tree oil), pus cate 1 picatura pe fiecare cos, dupa ce in prealabil ai spalat fata cu apa calda si sapun si ai uscat-o.
Buna! Pentru ca nu stiu daca TPU imi accepta raspunsul daca il postez cu copy-paste, iti sugerez sa citesti raspunsurile mele de la intrebarea asta: https://www.tpu.ro/......-nu-le-am/
Am recomandat cateva produse incercate de mine de-a lungul timpului, cu rezultate foarte bune.
1. Mananca de 1-2 ori saptamanal DROJDIE PROASPATA, cat un varf de deget.
2. Cumpara sapun anti-microbian si spala-te cu ea de 2-3 ori zilnic. Dupa stergere si uscare tamponezi zona cu vata inmuiata in spirt sanitar.
In cateva saptamani vei uita de acele cosuri urate