Buna!
Totul despre creatina iti explica pe site- ul acesta:
http://valentinbosioc.com/totul-despre-creatina/
Rabdare la citit!
Buna!
CREATINA am luat si eu cand eram mai mic ca tine si nu m am simtit prea bine.Ma durea ficatul si am renuntat. Oricum daca te hotarasti sa iei creatina sa o iei cu dextroxa pentru asimilare mai buna.
Dar sfatul meu ar fi sa o tii pe ceva carbohidrati, ceva mai bun si sa aiba si un procent decent de proteina.
Sper ca ti am fost de ajutor!
Nu e recomandată persoanelor sub 18 ani, asta îți asigur
În rest va avea acele efecte negative pe care le are orice alte prafuri și suplimente, forțarea ficatului splinei și a rinichilor, greața, discomfortul abdominal, diaree, crampe musculare, spasme musculare și chiar rupturi musculare.
Citez
Multi oameni iau diverse suplimente vitaminice zilnic, in speranta ca vor fi protejati de anumite boli.
Timp de mai multe decenii, mesajul general a fost ca suplimentele ofera nutrienti vitali care adesea lipsesc din alimentatie, indeosebi antioxidanti ca vitaminele A, C si E, ce ajuta in lupta cu radicalii liberi, substante daunatoare, legate de aparitia mai multor afectiuni, printre care bolile de inima, Alzheimer, diabet, cancer.
Insa din ce in ce mai multi oameni de stiinta pun la indoiala beneficiile suplimentelor vitaminice si sugereaza chiar ca unele ar putea cauza probleme serioase, potrivit Daily Mail.
Suplimentele in doze mari pot face rau
In cadrul unui studiu dat publicitatii luna trecuta, realizat la Universitatea din California, nu s-au gasit dovezi care sa ateste faptul ca aceste suplimente reduc riscul de cancer la oamenii sanatosi.
De asemenea, un grup de oameni de stiinta, care a analizat mai multe cercetari legate de impactul suplimentelor cu antioxidanti asupra sanatatii, a decis ca unele suplimente, in doze mari, ar putea duce chiar la aparitia cancerului. Este vorba de doze mari de betacaroten (o forma a vitaminei A) si vitaminele C si E.
Iar acestea nu sunt singurele studii care sugereaza ca suplimentele vitaminice pot creste riscul de imbolnavire.
Un studiu realizat in 1994 a aratat ca suplimentele cu betacaroten luate regulat (20 de miligrame per pastila) au crescut riscul de deces cauzat de cancer la plamani cu 8%. Un studiu din 2002 releva ca doze mari de vitamina C (1 gram) si E (800 UI) aproape au triplat riscul de moarte prematura printre femeile aflate la postmenopauza.
De asemenea, in 2010, un grup de oameni de stiinta a descoperit ca suplimentele cu antioxidanti (vitaminele A, C, E si betacaroten) pot creste riscul de cancer la vezica urinara cu 50%. Iar o cercetare realizata anul trecut in SUA a concluzionat ca suplimentele cu vitamina E (150 UI per doza) au crescut riscul de cancer la prostata cu 17%, riscul de moarte prematura marindu-se proportional cu cresterea dozei.
Cu toate acestea, vanzarile acestor suplimente continua sa creasca, mai ales in cazul Vitaminei C. Mai exact, conform companiei Euromonitor, vanzarile suplimentelor vitaminice se maresc cu 13% pe an. Cele la multivitamine cresc insa cu doar 2% pe an.
Vitaminele din legume si fructe fac intr-adevar bine
Intr-o noua carte, "The Health Delusion", scrisa de Aidan Goggins si Glen Matten, ambii cu diplome de masterat in medicina nutritionala, sunt tratate ingrijorarile privitoare la suplimentele cu antioxidanti. Potrivit celor doi autori, interesul pentru aceste suplimente este bazat pe o intelegere gresita a modului in care functioneaza antioxidantii.
Ei spun ca primele studii care au declansat acest interes au avut in vedere diete bogate in acesti nutrienti luati in stare naturala, din fructe si legume, nu din suplimente.
Prima teorie care a scos in evidenta puterea antioxidantilor a fost formulata de omul de stiinta american Denham Harman, in anii '50. El a sugerat ca procesul de imbatranire si bolile legate de acesta sunt consecinte ale actiunii radicalilor liberi si a aratat ca antioxidantii (inhibitori ai acestor radicali) au reusit sa prelungeasca speranta de viata la soareci.
In deceniile urmatoare, numeroase cercetari au aratat ca alimentatiile bogate in antioxidanti reduc incidenta bolilor de inima, a accidentelor vasculare cerebrale si a cancerelor. Insa pana la sfarsitul anilor '70, suplimentele cu antioxidanti incepeau sa acopere rafturile din farmacii, producatorii punand doze din ce in ce mai mari in fiecare pastila.
Au fost lansate apoi studii care aratau ca pastilele cu vitamine pot fi la fel de eficiente ca vitaminele luate in forma naturala, din alimente, dar cei doi autori subliniaza faptul ca aceste cercetari au fost in mare parte "observationale", adica au raportat doar ceea ce parea ca se intampla oamenilor care luau vitamine. Astfel, industria suplimentelor vitaminice a devenit o mega-afacere globala, estimata astazi la 43 de miliarde de lire sterline.
Suplimentele vitaminice nu pot fi la fel de eficiente ca vitaminele luate din mancare
Studiile mai riguroase, insa, care implicau si grupuri placebo, pentru comparatie, nu au aratat ca suplimentele pot face la fel de bine ca vitaminele naturale. Nu numai ca aceste studii nu au descoperit efecte pozitive ale acestor pilule, dar au sugerat si posibilitatea de a genera efecte daunatoare. Potrivit celor doi autori, cancerul, bolile de inima si mortalitatea aveau rate mai mari la cei care luau suplimente.
Totodata, cercetatorii au descoperit in ultimul timp ca radicalii liberi pot fi chiar importanti pentru sanatatea noastra, ajutand, spre exemplu, sistemul imunitar sa lupte cu infectiile. Acesti radicali devin insa "rai" atunci cand capacitatea organismului de a face fata tuturor nevoilor si solicitarilor este suprasolicitata - o situatie cunoscuta ca "stres oxidativ".
O analiza data publicitatii in 2008 a aratat ca vitamina C luata din alimente (portocale si ardei rosii, spre exemplu) poate oferi protectie impotriva bolilor de inima si chiar reduce riscul de cancer la san la femeile care au avut cazuri in familie de aceasta boala. Insa aceeasi analiza a mai relevat ca riscul nu este redus daca sunt luate suplimente cu vitamina C.
In pastile se pun uneori doze mai mari decat are organismul nevoie
Balanta este destul de delicata - si prea putini radicali liberi, dar si prea multi fac rau. Se pare ca dozele mari din suplimentele vitaminice pot afecta aceasta balanta, suprasolicitand organismul.
Spre exemplu, doza zilnica recomandata (DZR) din vitamina E este de 22 UI, dar o pastila cu aceasta contine in medie de 18 ori mai mult. De asemenea, o alimentatie bogata in fructe si legume ofera corpului in jur de 200 de miligrame de vitamina C pe zi, pe cand dozele de 1.000 de miligrame sub forma de pastile sunt frecvent prezente la farmacie.
Anumite suplimente ingerate in exces pot sa diminueze efectele altor nutrienti, cauzand probleme de sanatate. Spre exemplu, vitamina E este gasita in opt forme diferite in corp, dar cele mai multe suplimente contin doar una: alfa-tocoferol. Iar studiile au aratat ca atunci cand ingeram niveluri mari dintr-un singur tip de vitamina E, corpul le elimina pe celelalte, pentru a face loc celei in surplus.
Alfa-tocoferolul poate fi asociat cu o reducere a riscului de cancer la prostata, dar numai cand nivelurile altei forme de vitamina E sunt de asemenea ridicate, cum se intampla cand luam acesti nutrienti din alimente.
In doze mici, suplimentele sunt necesare anumitor persoane
Antioxidantii sunt foarte buni si ar trebui sa fim in continuare preocupati sa ii oferim corpului nostru, dar din mancare, nu din suplimente. Sau sa luam doze mici, fara a depasi doza zilnica recomandata.
Potrivit celor doi autori mentionati mai sus, multivitaminele si suplimentele cu minerale nu sunt daunatoare, cu conditia sa fie luate in cantitati mici, care sa nu intreaca DZR. Iar pentru femeile gravide, care alapteaza sau pentru vegetarieni ele sunt chiar necesare.
Seleniul este singura exceptie
In studiile analizate de Aidan Goggins si Glen Matten, singurul antioxidant in forma de supliment care a parut ca ofera protectie in fata cancerului a fost seleniul. Prea mult, insa, nici acesta nu este bun, recomandandu-se 0, 050-0, 060 miligrame pe zi pentru femei si 1 miligram pe zi pentru barbati. Daca suplimentul are o doza prea mare, puteti fractiona tabletele.
http://www.ziare.com/......te-1169018
Vezi tu, eu am avunt un coleg de clasa care era la fel de slabanog ca mine.A inceput sa mearga la sala si a luat creatine 2-3 luni dupa care a mers pe proteine.Acum are un an arata trasnet si nu se plange de nimica.Iar toate acestea dauneaza daca le iei in exces.De ex pe ambalajul creatine se sugereaza a 3-4 lingurite de creatina pe zi.El mea recomandat sa iau doar 1 pe zii.Am citit pe o gramada de siteuri uni is pentru alti is importriva.Recunosc DAUNEAZA dar DOAR IN EXCES acestea trebuie luate cu cap (asa cum mi lea recomandat antrenoru) si in cazul creatinei daca ma hidratez cu mini 2 l de apa pe zi nu are ce sa se intample.P.S el stie pentru ca are experienta de 20 ani si nu se plange de nimic ii sanatos tun
Daca iei creatina trebuie sa bei si multa apa, minim 2l pe zi, daca nu faci asta atunci iei deageaba.Creatina iti umple muschii cu apa si te ajuta sa faci mai multe repetari cu greutate mai mare. Bafta
O parere foarte buna... dar am o parere si mai buna despre o matrice de creatina ( sigur, costa 200 de lei fata de 50 de lei ca e o creatina ), dar isi face treaba mult mai bine.
Daca vrei neaparat creatina simpla, vezi si tu sa nu fie monohidrata ( cea mai proasta ) si sa iei cu carbohidrati simpli + multa apa.
OBLIGATORIU 3 litri de apa / zi cand iei creatina
Xulescu2 întreabă: